Bijgewerkt: 25 mei 2024

Nieuw kunstwerk 'GROW' in het Amsterdamse Bos

Nieuws -> Amsterdamse Bos

Bron: Amsterdamse Bos
13-07-2011

Op initiatief van kunstenaar Serge Verheugen verrijst op donderdag 14 juli 2011 het houten beeld 'GROW' in het Amsterdamse Bos. Het 4 meter hoge beeld toont de relatie tussen de hond Rex en zijn baasje Andy. H

et is gemaakt van FSC (Forest Stewardship Council)-gecertificeerd hout uit het Amsterdamse Bos. Het kunstwerk is een pilot. De introverte en poëtische verhalen van Andy en Rex kunnen worden uitgebreid in een serie van beelden op bijzondere plekken in het Amsterdamse Bos. De beelden zijn niet permanent, maar blijven staan, tot ze op natuurlijke wijze vergaan. Het is bedoeld om de bezoeker te ontroeren, te intrigeren en te amuseren.

grow  Amstelveen
(Bron Amsterdamse Bos - 2011)

Schets van 'Grow' door Serge Verheugen


Kunstenaar Serge Verheugen is thuis in veel disciplines. Hij geeft trainingen aan bedrijven, hij maakt schilderijen, installaties en de laatste jaren vooral ook veel beelden. De twee hoofdpersonen in de beelden voor het Amsterdamse Bos zijn Andy Moral & Rex Tough.

Het zijn figuren opgebouwd uit blokken. Een man en een hond. De ratio en het instinct. Het denken en het doen. Ze verbeelden, net als veel ander werk van Verheugen, verhalen met een moraal. Over schoonheid, vriendschap, keuzes, vergankelijkheid en liefde.

Samen bouwen

Het eerste beeld van Andy en Rex wordt ter hoogte van de Nieuwe Meerlaan 3 geplaatst (Amstelveen). Samen met maatschappelijke stagiaires, medewerkers van de organisatie Amsterdamse Bos en handige belangstellenden bouwt Verheugen het beeld en de in het verschiet liggende serie.

Wie mee wil helpen kan zich via e-mail aanmelden bij de kunstenaar (serge.verheugen@xs4all.nl ). Verheugen werkt belangeloos mee aan de pilot: ‘ik ervaar het als een cadeautje dat ik buiten mag werken met waanzinnig mooi materiaal en enthousiaste mensen. Het atelier uit, de natuur in, met af en toe een dikke splinter in je vinger. En het Amsterdamse Bos is het ultieme podium.’

Adviescommissie Gerrit Rietveld Academie

De organisatie van het Amsterdamse Bos omarmt kunst- en cultuuruitingen die passen bij het bos. In samenwerking met de Gerrit Rietveld Academie wordt op dit moment een onafhankelijke adviescommissie opgericht. Deze commissie wordt gevraagd om een visie te ontwikkelen voor de kwaliteit van beeldende kunst in het Amsterdamse Bos en om te jureren bij aanvragen.

FSC-gecertificeerd hout

In het Amsterdamse Bos wordt vanuit bos- en natuurbeheer op verantwoorde en duurzame wijze hout geoogst. Het kappen van bomen op specifieke plekken is nodig om het bos voor volgende generaties te behouden en om de biodiversiteit te verhogen en in stand te houden. Al het hout uit het Amsterdamse Bos is FSC-gecertificeerd, het keurmerk voor verantwoord bosbeheer. Uit het bos komt met name hout van de eik, es, esdoorn, abeel, beuk, populier, fijnspar en de Douglas-fir.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.