Bijgewerkt: 3 juli 2022

Nieuw btw-identificatienummer voor eenmanszaken

Nieuws -> Informatief

Bron: Belastingdienst
10-10-2019

Op 10 oktober 2019 ontvangt de eerste groep mensen met een eenmanszaak van de Belastingdienst een nieuw btw-identificatienummer, het btw-id. In totaal ontvangen deze maand circa 1.3 miljoen ondernemers dit nieuwe btw-id.

In het nieuwe btw-id is het BSN van de ondernemer niet langer verwerkt. Zo wordt de privacy van de ondernemer beter gewaarborgd. Het nieuwe btw-id is geldig vanaf 1 januari 2020. De Belastingdienst verzendt de brieven deze maand al, zodat een ondernemer nu al voorbereidingen kan treffen, zoals het aanpassen van briefpapier en het informeren van de boekhouder.

Het btw-id is een persoonlijk, uniek nummer dat bestaat uit een reeks van 14 tekens. Vanaf 1 januari 2020 moeten ondernemers het btw-id op facturen en hun website vermelden om zich te identificeren als btw-plichtig ondernemer. Daarmee voldoen zij aan de wettelijke eisen. Voor handel binnen de EU is het belangrijk dat mensen met een eenmanszaak hun btw-id tijdig doorgeven aan hun leveranciers. Ondernemers houden hun huidige btw-nummer voor communicatie met de Belastingdienst en voor de btw-aangifte. Ga voor meer informatie naar www.belastingdienst.nl/btw-id

BTW (Belasting over de Toegevoegde Waarde) nummer? Een omzetbelastingnummer is een code die dient ter identificatie van een btw-plichtige Nederlandse ondernemer bij de Belastingdienst. Tot 1 januari 2020 wordt dit nummer ook wel 'btw-nummer' genoemd. De naamgeving vervalt echter met ingang van 1 januari 2020.

Daarnaast heeft een ondernemer ook een btw-identificatienummer. Dit nummer dient ter verificatie als een leverancier of afnemer zeker wilt zijn dat hij of zij met een btw-plichtige onderneming te maken heeft. Verificatie kan plaatsvinden door middel van 'VIES'. Dit btw-identificatienummer moet worden vermeld op facturen en website en is verplicht te gebruiken bij handel of dienstverlening tussen EU-lidstaten. Dit nummer wordt ook wel het internationaal EORI-nummer genoemd.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.