Bijgewerkt: 13 juli 2024

Nieuw simpeler beleid tegen armoede in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
09-11-2023

De gemeente Amstelveen maakt het armoedebeleid simpeler. 'Een andere koers, zodat we onze inwoners beter kunnen helpen, zij ons beter weten te vinden en onze dienstverlening makkelijker te gebruiken wordt' - licht Marijn van Ballegooijen (PvdA) wethouder Zorg en Welzijn het collegebesluit toe.

Uit onderzoek blijkt dat het aanbod in Amstelveen ruimhartig is. 'Daar zijn we trots op. Tegelijk blijkt dat niet iedereen er gebruik van maakt. De regelgeving van de overheid is bovendien soms te ingewikkeld en te weinig voorspelbaar voor inwoners. Het moet eenvoudiger. Daarom kiezen we in Amstelveen voor een aanpak waarbij we regelingen samenvoegen' – vertelt wethouder Van Ballegooijen.

Simpeler. Voor kinderen komt er één pakket. Er hoeven geen aparte aanvragen meer worden gedaan voor schoolkosten of sport. Voor inwoners met de pensioengerechtigde leeftijd geldt hetzelfde; zij krijgen ook één pakket.

Foto Amstelveen
(Foto Anko Stoffels - 2022)

Marijn van Ballegooijen (PvdA) wethouder Zorg en Welzijn

Uitgaan van vertrouwen. 'We werken ernaartoe dat inwoners uit de doelgroep die bij ons bekend zijn regelingen niet meer hoeven aanvragen maar automatisch krijgen”,. “Inwoners zonder een bijstandsuitkering die in het verleden hiervoor in aanmerking zijn gekomen, worden eraan herinnerd deze opnieuw aanvragen. We stoppen zo veel mogelijk met achteraf controleren van bonnetjes. We gaan uit van vertrouwen en het vermogen van mensen om zelf keuzes te maken die passen bij hun situatie. Zo verminderen we de administratieve lasten' -aldus Van Ballegooijen.

Het zijn enkele voorbeelden uit de nieuwe benadering waarin de verregaande gevolgen van armoede op meerdere leefgebieden centraal staan. “Want het gaat verder dan een negatief saldo op de bankrekening”, zegt Van Ballegooijen. “Armoede onder kinderen bijvoorbeeld, kan generaties lang doorwerken en kan hen remmen in hun ontwikkeling. Preventie is daarom belangrijk, evenals het voorkomen van gezondheidsverschillen.”

Cirkel doorbreken. Levensgebeurtenissen als een scheiding of verlies van werk kunnen iedereen overkomen. Het kan voor een kettingreactie zorgen waarmee mensen in een vicieuze cirkel terechtkomen. 'Die cirkel willen wij doorbreken met een integrale aanpak. De persoon staat centraal, niet het oplossen van één specifiek probleem. Op die manier zorgen we ervoor dat we onze inwoners beter kunnen helpen en de bestaanszekerheid in Amstelveen vergroten' -  zegt Van Ballegooijen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.