Bijgewerkt: 21 maart 2023

Nieuw stadspark aan de Amstel in Amsterdam

Nieuws -> Amsterdam

Bron: Gemeente Amsterdam
21-07-2011

Het college van B en W van Amsterdam heeft ingestemd met het ontwerp voor een nieuw park in Overamstel. Het park wordt onderdeel van de toekomstige woonwijk Amstelkwartier in de brede bocht van de Amstel ten zuiden van de Omval. De werkzaamheden beginnen volgende maand.

De gemeente Amsterdam en een aantal ontwikkelaars werken aan een nieuwe woonwijk langs de brede bocht van de Amstel. In Amstelkwartier komen 1.500 woningen, een basisschool, een klimaatneutraal hotel en een openbaar park. Het ontwerp van het park is met inbreng van omwonenden tot stand gekomen. Het park krijgt een open karakter met een speeltuin en veel plek voor recreatie.


Grotere kaart weergeven De brede bocht van de Amstel ten zuiden van de Omval

Vertrek van bedrijven

De komst van de woonwijk en het park heeft als gevolg, dat enkele bedrijven weg moeten van hun huidige plek. De gemeente heeft deze bedrijven schadeloos gesteld en onteigend. De booteigenaren die nu een ligplaats huren bij Scheen Outboard Service moeten hun boot vanaf 1 augustus 2011 ergens anders aanmeren.

Weinholt

De booteigenaren die hun boot bij de haven van de gebroeders Weinholt hebben liggen, krijgen wat langer de tijd om hun boot weg te halen. Na een rechtszaak vorige week zijn de gemeente en Weinholt overeen gekomen dat de werf en de haven pas op 1 november naar hun nieuwe locatie in Zaandam hoeven te verhuizen. Hiermee is voor alle partijen een acceptabele oplossing gevonden.

Jachthaven

De jachthaven die in de toekomst een plaats krijgt in het gebied zal geen werf hebben. Milieu- en hinderwetgeving staat een werf op die plek niet meer toe. De haven krijgt wel horeca en zal gericht zijn op passanten. Roeivereniging RIC blijft op de huidige plek aan de Amstel gevestigd.

Amstelkwartier

In Amstelkwartier is ruimte voor 1.500 woningen, 5.500 vierkante meter bruto vloeroppervlak voor werken en winkelen, een hotel, een kinderdagverblijf en een brede school. De aanleg van het park begint in augustus en de bouw van de eerste woningen naar verwachting in september.

Volgens de planning zijn het park en de woningen klaar in 2013. Langs de Amstel komen horecavoorzieningen, een jachthaven en een drijvend zwembad. Het zwembad met de naam BadBuiten ligt tot en met 2012 op een tijdelijke plek en krijgt daarna een definitieve plek in de Amstel bij de jachthaven.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.