Bijgewerkt: 21 februari 2024

Nieuwe witjes onthuld in Wester-Amstel

Nieuws -> Informatief

Bron: Dhr. Movig / Amstelveenweb.com
10-03-2006

Op zaterdag 4 maart 2006 was de feestelijke onthulling van de nieuwe ‘witjes’ in buitenplaats Wester-Amstel. ´Witjes´ zijn de oud-Hollandse keukentegels waarmee vroeger alle keukenwanden van de vloer tot aan het plafond waren bedekt. In tegenstelling tot de naam, zijn échte witjes niet echt wit.

Wester-Amstel keuken
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

Het keukenpersoneel heeft stijlvolle kleding aangetrokken


Witjes waren vroeger de goedkoopste tegels die men kon krijgen. Zij werden meegebakken met duurder geglazuurd en kleurig aardewerk. Door het bakproces kregen de witjes vaak een gloed van het duurdere glazuur mee. Vandaar dat échte witjes een lichte zweem van groen, geel, blauw, roze of rood hebben. Vier stichtingen – de Nederlandse Kastelenstichting, de Stichting Vrienden van Particulier Historische Buitenplaatsen,de Stichting Vrienden van Wester Amstel, en de Stichting J.Ph.J.F. Lissone – zorgden voor de benodigde fondsen. Het aantal particuliere begunstigers van deze stichtingen, is mogelijkerwijs even groot als het aantal nieuwe tegels: 2000.

Wester-Amstel Movig
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

Rentmeester Movig vertelt over zijn zoektocht naar de witjes


Bij de inhuldingstoespraak in de expositieruimte van Wester-Amstel vertelde de rentmeester van het buiten, de heer Søren Movig, over de zoektocht naar de nieuwe witjes in de juiste, niet-witte kleurstellingen.

Wester-Amstel publiek
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

De aanwezigen luisteren naar het verhaal


De vele personen die hierbij een rol hadden gespeeld werden op passende wijze gehuldigd. Zij werden allemaal voorzien van een persoonlijk witje met bijbehorende tegelwijsheid.

Wester-Amstel keuken
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

De keuken was helemaal vol met mensen


De ´onthulling´ van de tegels vond plaats in de keuken. Daar bleek nét voldoende plaats te zijn voor de ruim 50 aanwezigen. Een klein deel van de tegels was met ´historisch verantwoorde´ roet en as bedekt. Alle aanwezigen werd vriendelijk verzocht een ter plekke uitgereikte poetsdoek ter hand nemen. Zo droegen alle genodigden hun steentje bij, en kwamen ook de laatste witjes op een ludieke wijze tevoorschijn.

Wester-Amstel keuken
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

En eindelijk mocht iedereen de witjes poetsen


Na deze feestelijke gebeurtenis kon een ieder een kop chocolade drinken en kwam langzaam maar zeker de plechtigheid tot een einde.Wester-Amstel keuken
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

In Wester-Amstel is de rust weergekeerd
Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.