Bijgewerkt: 5 maart 2024

Nieuwe afvalcontainers in Groengebied Amstelland

Nieuws -> Natuur

Bron: Groengebied Amstelland
28-04-2009

Als u regelmatig in het Gaasperpark, bij de Ouderkerkerplas of op de Hoge Dijk komt, kunt u ze niet missen; de nieuwe semi-ondergrondse afvalcontainers in Groengebied Amstelland. Het grootste deel zit onder de grond, maar een herkenbaar paars deel prijkt er trots bovenuit. De gebruikers moeten er blijkbaar nog aan wennen, gezien het vele afval dat naast de afvalcontainers belandt.

Container Amstelveen
(Groengebied Amstelland - 2009)

De paarse bovenkant van de ondergrondse afvalcontainer


In het hele gebied van Groengebied Amstelland worden totaal 31 semi-ondergrondse afvalcontainers geplaatst. De afvalcontainers hebben ieder een capaciteit van 2.000 liter. Ze vervangen 200 afvalbakken van 80 liter.

Besparing milieu en kosten

‘De semi-ondergrondse afvalcontainers hebben een grotere capaciteit waardoor er minder containers nodig zijn. Bovendien worden ze pas geleegd op het moment dat het echt nodig is. Dat is beter voor het milieu en scheelt in de kosten’ zegt Stijn Peters, beheermedewerker bij Groengebied Amstelland.

‘Gevolg is wel dat de afvalcontainers verder uit elkaar liggen dan de oude afvalbakken en dat recreanten wellicht iets verder moeten lopen met hun afval. De praktijk moet overigens ook nog uitwijzen of het huidige aantal afvalcontainers voldoende is of dat het noodzakelijk is om er enkele bij te plaatsen.’

Gewenningsproces

Peters: ‘We zien dat de recreanten aan het gebruik moeten wennen. In de nieuwe afvalcontainers passen geen grote afvalzakken omdat de opening daarvoor te klein is. Recreanten proberen nu met geweld de afvalzak in de container te stoppen waardoor de afvalzak klem komt te zitten en de hele opening verstopt raakt.

Andere recreanten kunnen hun afval hierdoor niet meer kwijt waardoor er heel wat afval naast de afvalcontainers belandt. De aanblik wordt er niet mooier op, terwijl dat juist een van de doelstellingen is. We gaan er vanuit dat dit een kwestie van gewenning is en dat recreanten er snel aan wennen hun afval in kleinere eenheden in de afvalcontainers te dumpen.’

Niet te missen

Ook de kleur roept bij menige voorbijganger een reactie op. ‘Een beetje opvallend is ie wel’, zegt Peters, ‘maar daarentegen zorgt deze kleur ook voor een stukje herkenbaarheid. De nieuwe informatieborden in de recreatiegebieden hebben een rand in dezelfde paarse kleur. Een ander voordeel is dat bezoekers de afvalcontainers van grote afstand kunnen zien; ze kunnen hem echt niet missen.’

Groengebied Amstelland

Groengebied Amstelland is een gemeenschappelijke regeling tussen de provincie Noord-Holland en de gemeenten Amstelveen, Amsterdam, Ouder-Amstel en Diemen. Met elkaar zorgen zij ervoor dat het landelijke gebied tussen Amstelveen en het Amsterdam-Rijnkanaal ook echt landelijk blijft. Kijk voor meer informatie op www.groengebied-amstelland.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.