Bijgewerkt: 1 november 2024

Nieuwe en oude witjes op Wester-Amstel

Nieuws -> Informatief

Bron: Dhr. Movig
20-02-2006

Op zaterdag 4 maart 2006 zullen op feestelijke wijze de nieuwe ´witjes´ onthuld in de historische keuken van de buitenplaats Wester Amstel, gelegen aan de Amstel te Amstelveen. ´Witjes´ zijn de oud-hollandse keukentegels waarmee vroeger alle keukenwanden van de vloer tot aan het plafond waren bedekt.

1669-De-verstandige-kock
(Movig collectie - 2006)

Titelgravure van ´De Verstandige Kock´ door Marcus Doornick, Amsterdam 1669


In tegenstelling tot de naam, zijn échte witjes niet echt wit. Witjes waren vroeger de goedkoopste tegels die men kon krijgen. Zij werden meegebakken met duurder geglazuurd en kleurig  aardewerk. Door het bakproces kregen de witjes vaak een gloed van het duurdere glazuur mee. Vandaar dat échte witjes een lichte zweem van groen, geel, blauw, roze of rood hebben.

De keuken van Wester Amstel stamt naar alle waarschijnlijkheid uit 1662. Tot aan de restauratie van Wester Amstel in 1989 bezat zij een prachtig dekkleed van originele witjes. Tijdens de grootscheepse restauratie ging het grootste deel hiervan verloren. Geld voor herstel ontbrak.

Witjes-wester-amstel
(Movig collectie - 2006)

De witjes van Wester Amstel


Diverse wetenschappers, waaronder mevrouw J. Rethmeier-Voogt, kunsthistorica Materiële Cultuur, en de heer R. Van Immerseel, deskundige op het gebied van Nederlandse buitenplaatsen, vestigden de afgelopen jaren de aandacht op het belang van herstel van de witjes. Vier stichtingen – de Nederlandse Kastelenstichting, de Stichting Vrienden van Particulier Historische Buitenplaatsen,de Stichting Vrienden van Wester Amstel, en de Stichting J.Ph.J.F. Lissone – zorgden voor de benodigde fondsen. Het aantal particuliere begunstigers van deze stichtingen, is mogelijkerwijs even groot als het aantal nieuwe tegels: 2000.

Anno 2006 zijn witjes niet meer de goedkoopste tegels die men kan krijgen. De vervaardiging en selectie van de juiste kleurstellingen witjes, en het plaatsen in een voegloos patroon, vergt gespecialiseerd en kostbaar vakwerk. De keuken van Wester Amstel beschikt thans over een nieuw dekkleed van witjes die naadloos aansluit bij de resterende witjes uit 1662. De nieuwe en de oude witjes zijn voor iedereen te bewonderen tijdens de koffiepauzes van concerten op Wester Amstel en tijdens de openstelling op monumentendag.

De familiestichting J.Ph.J.F. Lissone is de eigenaresse van Wester Amstel. Zij is vernoemd naar de heer J.Ph.J.F. Lissone, oprichter van het eerste continentale Europese reisbureau.

J. Lissone
(Movig collectie - 2005)

J.Ph.J.F. Lissone in 1895


Hij en zijn nazaten zijn eigenaar van de buitenplaats Wester Amstel sedert 1900.

De Stichting Vrienden van Wester-Amstel is een vrijwilligersgroep die zich inzet voor de luisterrijke beleving van de buitenplaats Wester Amstel. Zo´n 50 vrijwilligers, afkomstig uit Amstelveen, Ouderkerk, Amsterdam en andere omliggende plaatsen,  zetten zich in voor concerten, literaire bijeenkomsten, de historische tuinen, tentoonstellingen, jeugdeducatie enz. 

Op 18 juni 2006 vieren de Vrienden van Wester Amstel hun 12-1/2 jarig bestaan met een mid-zomer festival. Indien u belangstelling heeft voor één van deze activiteiten  of voor vrijwilligerswerkzaamheden kunt u contact opnemen met Gert-Jan Roebersen.

E-mailadres: vrienden.wester-amstel@freeler.nl








Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.