Bijgewerkt: 24 juli 2024

Nieuwe innovatiefonds voor technostarters

Nieuws -> Schiphol

Bron: Schiphol Group
04-03-2010

Nederlandse ondernemers kunnen zich nu aanmelden voor het Mainport Innovation Fund

Nederlandse technostarters kunnen nu gebruik maken van het Mainport Innovation Fund. KLM, Schiphol Group, Rabobank en TU Delft hebben dit fonds gezamenlijk opgericht eind 2009. In dit investeringsfonds hebben zij hun krachten gebundeld om jonge innovatieve Nederlandse technostarters op weg te helpen en duurzame innovaties in de luchtvaartbranche te stimuleren.

Het fonds wordt ondersteund door de overheid via de zogenaamde Technopartner regeling die de inleg van de andere partijen verdubbelt (www.technopartner.nl ). Het Mainport Innovation Fund richt zich op kansrijke Nederlandse startende ondernemers die een innovatief product, technologie of proces aanbieden passend binnen luchtvaart gerelateerde thema's. 

Het is het eerste fonds dat zich op de luchtvaartsector richt. Het fonds kan de startende ondernemers ondersteunen met het overbruggen van de zogeheten 'equity gap', ofwel beperkte beschikbaarheid van kapitaal. Met name richt het fonds zich op de fase van (door)ontwikkeling van een prototype tot een commercieel levensvatbaar product of marktintroductie.

Naast deze financiële steun, biedt het fonds hen ook kennis en het gezamenlijke partnernetwerk. Bovendien kunnen de industrie partners als 'launching customer' optreden wat het startende bedrijf een sterke referentie biedt en de commerciële kansen aanzienlijke verhoogt. Het fonds helpt deze ondernemers daarmee feitelijk de markt op.

Potentiële kandidaten moeten voldoen aan een aantal voorwaarden. Guus Verhees, fondsmanager Mainport Innovation Fund: "Een van de belangrijkste criteria is dat de onderneming, product of dienst een substantiële bijdrage levert aan de verduurzaming van de luchtvaart. Verder moet de ondernemer een gezond en schaalbaar business model en executiekracht kunnen aantonen.

Het fonds zal in ongeveer 15 bedrijven investeren en heeft een budget van 8 miljoen euro. Naast kapitaal leveren de partners ook een dedicated team dat verantwoordelijk is voor het aanbrengen van veelbelovende starters uit hun netwerk en het leveren van kennis en specialisten voor de beoordeling en begeleiding van de starters".

De oprichters van het fonds willen samen de innovatiekracht van de sector versterken, alsook de opbouw van een kenniscluster op Schiphol stimuleren. En daarmee de innovatiekracht van Nederland. Om structurele verduurzaming en innovatie te bereiken, is samenwerking tussen de industrie, kennisinstellingen, financiële partijen en de overheid cruciaal en dit staat dan ook centraal in de visie en werkwijze van het Mainport Innovation Fund. Partijen die interesse hebben in dit fonds kunnen zich aanmelden via www.mainportinnovationfund.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.