Bijgewerkt: 15 juni 2024

Nieuwe kandidaten voor gemeentelijke kunstateliers in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
21-06-2023

Uit de jaarlijkse beoordeling van de inschrijvingen voor een gemeentelijk atelier in Amstelveen komen twee nieuwe kunstenaars op de wachtlijst. Er staan inmiddels drie kunstenaars op de lijst voor een eigen gemeentelijk atelier.

De toewijzing van een atelier wordt gedaan door een beoordelingscommissie aan de hand van criteria die geformuleerd zijn volgens het Atelierbeleid 2021. Ruimte voor verbeelding. Kunst kleurt Amstelveen. De gemeente stelt 18 ateliers beschikbaar verdeeld over twee locaties: Ateliers 2005 in de voormalige school aan de Van Weerden Poelmanlaan en A24 aan de Amsterdamseweg.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2023)

Het team Kunst & Cultuur van de gemeente Amstelveen en wethouder Herbert Raat brachten onlangs een bezoek aan Art Centre Aalsmeer. Vlnr.: Lennard Dost (beleidsadviseur), Claudia de Roos (beleidsadviseur), Mascha de Vries (strategisch beleidsadviseur), Lies Kregting (beleidsmedewerker), Astrid Stoffels (beeldend kunstenaar), Herbert Raat wethouder, Joke Zonneveld (beeldend kunstenaar) en Henka Bohlander - van Roo (beeldend kunstenaar)

Exploitatie. 'Hiermee willen we kunstenaars de kans bieden om zich zo goed mogelijk te ontwikkelen. Er zijn echter meer (startende) kunstenaars dan beschikbare ateliers. Daarom willen we onderzoeken of in Amstelveen hetzelfde mogelijk is als bijvoorbeeld het Art Centre in Aalsmeer. In dit voormalig kassencomplex zijn 57 ateliers gevestigd die commercieel geëxploiteerd worden door ondernemer Maurice van den Heuvel. Dit is een prachtig voorbeeld van hoe ondernemers een plek kunnen bieden aan kunstenaars. Wij omarmen dit concept en stimuleren Amstelveense ondernemers om zelf met lege panden of kassen aan de slag te gaan om de kunst en cultuur in de gemeente te ondersteunen' -zegt Herbert Raat (VVD) wethouder Kunst en Cultuur.

Gemeentelijke ateliers. 15 van de 18 gemeentelijke ateliers worden maximaal twee keer 3 jaar verhuurd. De resterende drie ateliers zijn projectateliers bedoeld voor verschillende projecten, zoals innovatieve projecten of activiteiten voor de wijk of startende kunstenaars. In september betrekt een eindexamenkandidaat van de Gerrit Rietveld Academie, als winnaar van de Amstelveense Kunstprijs van de Raad, een eigen projectatelier voor de duur van één jaar.

Aan de beurt. In totaal hadden zeven kunstenaars zich in 2023 ingeschreven voor een gemeentelijk atelier. Drie kunstenaars komen momenteel in aanmerking voor een eigen gemeentelijk atelier. Naar verwachting komen er in 2024 drie ateliers vrij.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.