Bijgewerkt: 7 december 2023

Nieuwe lichting leescoördinatoren in de basisscholen van Amstelland

Nieuws -> Informatief

Bron: Bibliotheek Amstelland
14-01-2016

14 leerkrachten van negen basisscholen uit de regio Amstelland hebben woensdag 13 januari 2016 het certificaat Leescoördinator van de landelijke cursus Open Boek ontvangen uit handen van adjunct-directeur Daphne Janson van de Bibliotheek Amstelland. Een leescoördinator draagt zorg voor verschillende basisvoorwaarden: een visie op lezen, voldoende (voor)leestijd, een actuele boekencollectie, de kwaliteit van werkvormen, deelname aan leesactiviteiten en –projecten en deskundigheidsbevordering van leerkrachten.

Foto Amstelveen
(Foto Bibliotheek Amstelland - 2016)

De nieuwe leescoördinatoren van Amstelland


“In plaats van, dat leerkrachten alles zelf organiseren rondom boekenruil, kunnen kleuters ook zelf boeken uitzoeken, lenen op hun pas en meenemen naar de klas. Zo ontstaat er eigenaarschap bij de kleuters. Was een eyeopener voor ons”, aldus cursisten Tim Kroes en Sylvia de Beer van OBS de Piet Hein. Uit onderzoek is gebleken, dat met een gerichte inzet op leren lezen, begrijpend lezen en leesbevordering zeker 95% van alle kinderen het vereiste leesniveau kan behalen.

Voor een school die structureel aan leesbevordering wil werken is de leescoördinator onmisbaar. De leescoördinator vervult niet alleen uitvoerende taken op het gebied van leesbevordering, maar heeft ook taken rond planning en beleid. Zonder een leescoördinator blijft leesbevordering op scholen vaak steken op het niveau van leuke, maar incidentele activiteiten.

De bibliotheek ondersteunt de leescoördinator bij de uitvoering van het leesplan, het opnieuw inrichten van de schoolbibliotheek, het aanschaffen van een aantrekkelijke collectie of het ontwikkelen van passende leesbevordering activiteiten. Aankomend voorjaar wordt er weer een cursus Open Boek georganiseerd door de Bibliotheek Amstelland voor geïnteresseerde leerkrachten uit Aalsmeer, Kudelstaart, Amstelveen en Uithoorn en de Kwakel.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.