Bijgewerkt: 20 juni 2024

Nieuwe lokale krant Amstelkids in Amstelveen en in Ouderkerk

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
07-04-2020

Daar is 'ie dan Amstelkids: de eerste lokale kinderkrant van Amstelveen en Ouder-Amstel voor basisschoolleerlingen van 7-12 jaar. De krant wordt in een oplage van bijna 6.000 exemplaren verspreid via alle basisscholen en is ook te lezen op www.amstelkids.nl. Amstelkids heeft als doel bij te dragen aan actief burgerschap en besteed ook veel aandacht aan duurzaamheid, gezond leven en mediawijsheid. De eerste editie is een themanummer gewijd aan 75 jaar vrijheid.

Lezen en mening vormen. Initiatiefneemster Marloes Smit en Frank Berkhout (D66) wethouder Onderwijs deelde op basisschool De Linde eerste exemplaren uit aan kinderen in de noodopvang op 6 april 2020. Frank Berkhout: 'Als gemeente steunen we dit initiatief. Amstelkids is belangrijk want het brengt nieuws uit de eigen omgeving van kinderen. Zo lezen ze over belangrijke zaken en leren ze daarover hun mening te vormen en te geven.'

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2020)

Vlnr.: Eva Bijlsma directeur van de openbare basisschool De Linde, Frank Berkhout (D66) wethouder Onderwijs en initiatiefnemer Marloes Smit met een doos met Amstelkids, de kinderkrant met lokaal nieuws op 6 april 2020


Van de bunker tot Syrische vluchteling. Leerlingen spelen zelf de hoofdrol in Amstelkids (pdf 12 pagina’s). Dat doen ze onder andere door op te treden als Amstelkids Reporters. De reporters van deze editie spreken Muhannad, een Syrische vluchteling. Ook wordt verslag gedaan van ontmoetingen tussen kinderen en plaatsgenoten die de bezettingstijd hebben meegemaakt. Vertellen de (kinder)burgemeester en Kinderraad wat voor hen vrijheid betekent. En geven kinderen hun mening over zaken die met de oorlog te maken hebben, zoals de bestemming van de bunker aan de Wolfert van Borsselenweg.

Amstelkids op school en de coronacrisis. Doel van Amstelkids is dat de krant op school wordt gebruikt. Dat kan individueel, in groepen of klassikaal. Doordat het verschijnen van de eerste editie van Amstelkids samenvalt met de coronacrisis, zal het de komende weken in het algemeen niet mogelijk zijn deze eerste editie in de klas te benutten. Leerkrachten worden daarom uitgenodigd Amstelkids te verspreiden als onderdeel van het ‘leerpakket voor thuis’ of digitaal (bijvoorbeeld via een platform voor afstandsonderwijs). Amstelkids is een initiatief van Marloes Smit. De vormgeving is verzorgd door Joanne Bay Christensen. Het initiatief is mede mogelijk gemaakt door de Onderwijsgroep Amstelland en Stichting Amstelwijs en de gemeente Amstelveen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.