Bijgewerkt: 13 juli 2024

Nieuwe model van de Nederlandse identiteitskaart

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
03-08-2021

Vanaf 2 augustus 2021 09.00 uur (Nederlandse tijd) kun je het nieuwe model van de Nederlandse identiteitskaart aanvragen. Dit model bevat een aantal nieuwe kenmerken, vingerafdrukken van de kaarthouder op de chip en een QR-code met het burgerservicenummer (BSN) op de achterkant van de kaart. Hiermee voldoet het nieuwe model aan de Europese verordening 2019/1157.

De introductie van dit nieuwe model betekent niet dat je huidige identiteitskaart niet meer geldig is. Zodra jouw identiteitskaart verlengd moet worden en je een nieuwe kaart hebt aangevraagd, dan ontvang je dit nieuwe model. 

Foto Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2021)

De voorkant van de Nederlandse identiteitskaart, model 2021


Foto Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2021)

De achterkant van de Nederlandse identiteitskaart, model 2021


De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) staat voor een veilig en betrouwbaar identiteitsdocument om misbruik, fraude en vervalsing te voorkomen. Algemeen directeur Rhodia Maas licht toe: ‘De Nederlandse identiteitskaart stond internationaal al hoog aangeschreven. Onze experts zijn vertegenwoordigd in internationale werkgroepen en volgen de laatste ontwikkelingen. We hebben de kans gegrepen om in dit nieuwe model een aantal vernieuwingen door te voeren. Dit deden we in nauwe samenwerking met onze leverancier.’

Deze brochure (pdf 6 pagina’s) geeft informatie over de (echtheids)kenmerken die zijn toegepast in het nieuwe model, waar de kenmerken zich op de identiteitskaart bevinden en hoe de kenmerken gecontroleerd kunnen worden.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.