Bijgewerkt: 26 september 2021

Nieuwe muntreeks komt met Koning Willem-Alexander

Nieuws -> Overheid

Bron: Rijksoverheid
31-10-2013

Op 31 oktober 2013 onthulde staatssecretaris van Financiën Frans Weekers het ontwerp voor de nieuwe Nederlandse zijde van de euromuntreeks. De ceremonie vond plaats op het ministerie van Financiën in Den Haag. Het ontwerp voor de nieuwe muntreeks met daarop Koning Willem-Alexander is gemaakt door fotograaf Erwin Olaf.

Het ministerie van Financiën vroeg in april van 2013 twaalf kunstenaars een ontwerp te maken voor de Nederlandse zijde van de euromunten. Na het advies van de Commissie bijzondere munten is besloten, dat het ontwerp van fotograaf Erwin Olaf op de Nederlandse euromunten komt. “Dit ontwerp past goed bij het modern koningschap en daarmee uitstekend bij het Nederland van de 21e eeuw,” aldus staatssecretaris Weekers.

munten Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2013)

Het ontwerp van fotograaf Erwin Olaf op de Nederlandse euromunten met een portret van Koning Willem-Alexander


Waterbeheer

In het ontwerp voor de 50, 20, 10, 5, 2 en 1 eurocent wordt het portret onderbroken door een gespiegelde tekst; een verwijzing naar Willem-Alexanders specialisatie in het waterbeheer. Het in vergelijking met de Beatrix euromunten fors uitvergrote facettenportret is op klassieke wijze toegepast in de lay-out van de munt. Dit resulteert in een eigentijdse muntreeks die het begin van een nieuw tijdperk van modern koningschap markeert.

Ontwerper Erwin Olaf

Erwin Olaf is fotograaf en maakt daarnaast ook videoclips, korte documentaires en filmpjes voor kinderen. Hij heeft gefotografeerd voor grote multinationals, zoals Heineken, Microsoft en Nokia. Van zijn werk zijn meerdere fotoboeken verschenen en zijn werk is in diverse musea geëxposeerd. Verder heeft Erwin Olaf de afgelopen jaren verschillende prijzen gewonnen waaronder in 2011 de Johannes Vermeerprijs.

De nieuwe munten met het portret van Koning Willem-Alexander zullen vanaf de tweede helft van januari 2014 worden geslagen door de Koninklijke Nederlandse Munt. Direct daarna komen ze in circulatie. Meer informatie over de nieuwe muntreeks is te bekijken via de website van de Koninklijke Nederlandse Munt.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.