Bijgewerkt: 30 juni 2022

Nieuwe schaapskudde in het Schinkelbos

Nieuws -> Amsterdamse Bos

Bron: Amsterdamse Bos
07-09-2009


Op woensdag 9 september 2009 komt opnieuw een schaapskudde naar het Schinkelbos. De schapen vervangen het machinale maaiwerk en zorgen dus voor milieuvriendelijk onderhoud. In mei 2009 is de eerste proef met deze schaapskudde met goed resultaat afgerond.

Schapen  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

De eerste lichting schapen in het Schinkelbos in mei 2009


Aan het eind van dit jaar wordt gekeken of deze vorm van onderhoud wordt voortgezet. Via de begrazing door de schaapskudde onderzoeken de beheerders van het Amsterdamse Bos, wat de voor- en nadelen zijn van het inschakelen van een schaapskudde bij het beheer van het Schinkelbos. Er wordt ook bekeken of hierdoor ecologische winst ontstaat voor het bos, omdat de schaapskudde zorgt voor een natuurlijker terrein met een grotere biodiversiteit. Het menu van de schapen is anders dan dat van de Schotse Hooglanders die al in het gebied lopen. De schapen eten ook graag grovere vegetatie zoals brandnetels, kruipwilg, ridderzuring en berenklauw. De dieren gaan grazen op een aantal percelen waar moeilijk een maaimachine kan komen.

PWN-Kennemerduinen

De schaapskudde is afkomstig uit het Natuurterrein PWN-Kennemerduinen. De kudde bestaat uit volwassen schapen met een aantal lammeren. De rest van de kudde, 200 schapen, blijft achter in Kennemerduinen. De schapen maken met dit uitstapje ook een ecologische verbinding tussen de duinen en het Amsterdamse Bos. In de wol kan een schaap zaden en sporen verplaatsen. De schapen verblijven ’s nachts, anders dan in het verleden, achter een omheining binnen het gebied.

Samen met de Schotse Hooglanders zorgen de schapen door hun begrazing voor een afwisselend gebied van bos, grasland, riet en moeras. Het Schinkelbos is een natuurbos waar zo min mogelijk menselijke sturing of menselijk ingrijpen plaatsvindt.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.