Bijgewerkt: 8 augustus 2022

Nieuwe serie muzikale vespers in de Kruiskerk Amstelveen

Nieuws -> Kerk

Bron: Protestants Amstelveen
26-08-2015

Op zondag 6 september 2015 wordt de eerste muzikale vesper (avondgebed) van een nieuw seizoen gehouden in de Kruiskerk Amstelveen, Van der Veerelaan 30a. Het spits wordt dit jaar afgebeten door het vocaal ensemble Voci Vivaci, dat in deze vesper onder leiding van Peter Ouwerkerk een muzikaal psalmenleerhuis brengt. In deze vesper staan psalm 121 en 130 centraal. Van vier componisten uit de traditie van 400 jaar protestantse kerkmuziek, Sweelinck, Mendelssohn, Brahms en Manneke, klinken bewerkingen en hertalingen van deze psalmen.

De vesper begint om 17.00 uur. Ds. Pieter Masmeijer is liturg, Jeroen Koopman is organist. Vanaf 16.30 uur is iedereen welkom en staan koffie en thee klaar. Nieuw dit seizoen is de korte toelichting op de muziek vanaf 16.35 uur. De toegang is gratis. Na afloop wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Kijk voor meer informatie op www.kruiskerk-amstelveen.nl

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Voorganger ds Pieter Masmeijer op zondag 13 januari 2013 tijdens een vesper in de Kruiskerk in Amstelveen


Al zeker 3000 jaar wordt in liederen en poëzie door opgetogen, maar vaak ook door wanhopige mensen God geloofd en geklaagd, geprezen en verlangd, gesmeekt en geschreeuwd. De joodse Psalmen hebben ook in het christendom vanaf het begin een centrale plaats ingenomen in het leven van gelovigen. Twee van deze psalmen klinken op zondag 6 september in verschillende bewerkingen en hertalingen.

In muzikale vespers in de Kruiskerk staat liturgische muziek uit de christelijke traditie centraal. Vandaaruit krijgt de rest van de vesper vorm met Bijbellezingen, gedichten, overweging en liederen. We brengen in de vespers muziek die ook concertant kan worden uitgevoerd, in de context van een viering. Een vesper duurt een uur.

Nieuw dit seizoen is de korte toelichting op de composities, voorafgaand aan een vesper. In een van de bijzalen van de Kruiskerk vertelt de dirigent kort iets over de achtergronden, uitbeelding en keuzes van de composities. Deze uitleg is bestemd voor mensen die speciaal in de muziek geïnteresseerd zijn en staat los van de eigenlijke vesper.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.