Bijgewerkt: 22 juni 2021

Nieuwe werkwijze bij de parkeerboetes in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
07-01-2021

Per 1 januari 2021 verandert de manier, waarop de gemeente Amstelveen een parkeerboete geeft. De gemeente gaat gebruikmaken van waterafstotende kaartjes die in alle weersomstandigheden goed leesbaar blijven. Deze worden na een overtreding achter de ruitenwissers geplaatst. Op het kaartje, dat het formaat van een visitekaartje heeft, staat aangegeven dat er een parkeerovertreding is begaan. 

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2021)

De aankondiging Naheffingsaanslag op een waterafstotende kaartje met een QR-code achter de ruitenwisser. Een QR-code (afkorting van Quick Response code) is een type matrixbarcode (of tweedimensionale barcode) die voor het eerst werd ontworpen in 1994 voor de automobielindustrie in Japan. Een barcode is een machinaal leesbaar optisch label dat informatie bevat over het artikel, waarop het is bevestigd. In de praktijk bevatten QR-codes vaak gegevens voor een locator, identificator of tracker die naar een website of applicatie wijst


QR-code. Wanneer de QR-code met een smartphone gescand wordt is er meer informatie te zien. De automobilist krijgt per post een bericht met het bedrag van de boete en informatie over de betaalmogelijkheden. Ook wordt in de brief uitgelegd hoe er bezwaar gemaakt kan worden. Op de pagina Parkeerboete is meer informatie te vinden over het ontvangen van een parkeerboete.

Deze werkwijze vervangt de oude manier, waarbij er een proces-verbaal achter de ruitenwissers werd geplaatst. De nieuwe werkwijze gaat gepaard met een nieuw systeem. Dit heeft als gevolg dat de parkeerboete niet meer op het raadhuis kan worden betaald. Van deze mogelijkheid werd door weinig mensen gebruik gemaakt. Op de foto op de kaart afgedrukte QR-code verwijst overigens naar de website van de gemeente Amstelveen: https://www.amstelveen.nl/regelen-aanvragen/publicatie/parkerenAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.