Bijgewerkt: 27 juni 2022

Nieuwe zelfstandige opleiding in het hoger onderwijs

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
03-10-2017

De Eerste Kamer heeft dinsdag 3 oktober 2017 ingestemd met het wetsvoorstel Invoering associate degree-opleiding van minister Bussemaker. Met deze wetswijziging komt er naast de bachelor en de master een nieuwe zelfstandige opleiding in het hoger onderwijs, de associate degree. Met haar laatste wetsvoorstel zorgt minister Bussemaker ervoor, dat studenten het komende studiejaar kunnen kiezen uit 150 nieuwe associate degree-opleidingen.

Foto Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2016)

Jet Bussemaker (PvdA) minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


De associate degree-opleiding is een tweejarige opleiding in het hoger beroepsonderwijs. Deze nieuwe opleiding is bij uitstek geschikt voor mbo-4-gediplomeerden die wel willen doorstuderen, maar die af zien van een vierjarige hbo-bacheloropleiding. Ook biedt de associate degree kansen voor op- en omscholing van volwassenen en werkenden in het kader van leven lang leren.

De 150 nieuwe associate degree-opleidingen kunnen worden gevolgd bij 22 verschillende bekostigde hogescholen. Daarnaast gaan er ruim 60 associate degree-opleidingen van start bij niet-bekostigde hogescholen. De associate degree-opleiding bestond tot nu als een tweejarig traject, dat gekoppeld moest zijn aan een hbo-bachelor. Nu het een zelfstandige opleiding is geworden, ontstaat er een grotere verscheidenheid van opleidingen en dus meer keuzevrijheid voor de studenten.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.