Bijgewerkt: 23 april 2024

Nieuwjaarsreceptie 2019 van de gemeente Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveenweb
03-01-2019

De inwoners van Amstelveen waren uitgenodigd om op woensdagavond 2 januari 2019 naar het Raadhuis van Amstelveen te komen voor de traditionele gemeentelijke nieuwjaarsreceptie. In de door de gemeentesecretaris Bert Winthorst en burgemeester Bas Eenhoorn ondertekende uitnodiging stond: 'Uw aanwezigheid wordt zeer op prijs gesteld'. Het werd weer een soort reünie van de altijd op allerlei recepties aanwezige gasten en natuurlijk met een nieuwjaarstoespraak van de burgemeester.

Allen die naar de Nieuwjaarsreceptie kwamen mochten pas naar de ‘huiskamer’ van het Raadhuis om 19.00 uur. Dat was toch wel jammer, want toen de deuren opengingen ontstond er ineens een hele rij die de burgemeester Bas Eenhoorn een gelukkig nieuwjaar wilden wensen. Als een ieder wel geleidelijk bij binnenkomst naar boven had gemogen, was er niet zo’n opstopping geweest. Het was daardoor wat rommelig en niet goed doorgankelijk, maar het mocht de pret niet drukken en langzaam maar zeker liep iedereen toch wel door.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Ed Bouquet speelt op de piano en wordt door de bassist begeleid


Pianist Ed Bouquet maakte de sfeer met een contrabassist in de ‘huiskamer’ van het raadhuis met jazzy muziek, zoals dat vaker gebeurde tijdens de nieuwjaarsrecepties. De drankjes waren her en der te verkrijgen en de hapjes waren snel verdwenen in de hongerige monden van de burgers. Sinds kort moet de gemeente een tender uitschrijven voor catering om vooral de kosten laag te houden en de cateraar was ook dit keer een succes. De hapjes waren heerlijk, alhoewel de toastjes iets kleiner hadden gekund, want afhappen ging moeilijk, dus je had echt een hele mond vol. Later kwamen de makkelijk te verorberen balletjes en andere snacks en de kipsateetjes. Het was smullen geblazen, alhoewel het ook de bedoeling was om elkaar bij te praten en een gelukkig nieuwjaar toe te wensen. En zo geschiedde.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Eén van de eerste gasten is Walter Vervenne oud-raadslid van de VVD


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Bas Eenhoorn burgemeester van Amstelveen tijdens zijn nieuwjaarstoespraak


Klokslag 19.30 uur beklom Bas Eenhoorn, burgemeester van Amstelveen het spreekgestoelte en hield voor de laatste keer hier in Amstelveen, zijn nieuwjaarstoespraak. Het duurde even voor zijn stem iedereen had bereikt, maar toen was men stil en zei de burgemeester het volgende:

'Dames en heren, iedereen een hartelijk welkom: alle Amstelveners, alle gasten, alle bestuurders van de buurgemeenten, alle andere hoogwaardigheidsbekleders. A special welcome to the vice-ambassador of India and of course the ambassador of Japan and his wife, Mr and Mrs Inomata.' De burgemeester vervolgde zijn verhaal in het Engels. Hij vertelde dat het best een afstand is tussen Den Haag en Amstelveen en dat de ambassadeur dus best inwoner van Amstelveen mag worden. Ook memoreerde hij de gezamenlijke belangen en zei tegen de ambassadeur dat de Japanse gemeenschap is verslagen door de Indiase gemeenschap die nu met 6000 mensen in Amstelveen wonen. Na nog wat heen en weer gepraat, ging de burgemeester weer over in het Nederlands:

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Zijne Excellentie Mr. Hiroshi Inomata de ambassadeur van Japan in Nederland en zijn echtgenote mevrouw Midori Inomata
zijn ook aanwezig.
Naast hun luistert drs. Uğur Pekdemir de directievoorzitter van de Rabobank Amstel en Vecht naar de toespraak
'Deze rede dames en heren, gaat niet over het laatste rapport van de commissie Remkes. Bijna elke burgemeester spreekt daarover, omdat het een heel veilig en mooi onderwerp is. We kunnen er lekker over debatteren en vervolgens verandert er dan toch niet zo veel. Ik ben van mening dat dat ook anders kan. Want wij, de volksvertegenwoordigers in onze raad, de mensen die zich bemoeien met de politiek, de mensen die hier werken, alle hulpverleners, richten ons al op de burgers. Wij zijn al in de wijken, in de buurten en op de straat bij de mensen en dat is het allerbelangrijkste. Zo hebben wij bijvoorbeeld inwoners via loting uitgenodigd om te praten over veiligheid in de stad. En wat zij hebben gezegd, willen we ook heel duidelijk meenemen in het nieuwe beleid. We willen luisteren naar onze inwoners.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De aanwezigen volgen de toespraak van de burgemeester


Naast alle observaties en opinies, die het nieuwe jaar 2019 raken, plaats ik een bijzondere tegenstelling: de huidige trend: “nostalgie”   tegenover  “waardering van het verleden, van ons erfgoed”. Nostalgie, u weet het wel ‘Make America great again‘ van Trump. Dat is nostalgie, vroeger was het dus allemaal beter.

Ik neem u kort mee naar het verleden. In het begin van de 19de eeuw heeft één van mijn voorouders een kroniek had geschreven: de Kronyk van Vermaat. Vermaat kwam van de Zuid-Hollandse eilanden en was boer. Vlak na 1815 schreef hij dat het heel slecht ging. Er was veel regen, storm, oogsten mislukten, er waren veeziekten en hij dacht waar gaat dit naar toe? Wij weten nu wat er toen was gebeurd, namelijk dat er een enorme vulkaanuitbarsting van de Tambora, op Sumbawa was geweest. De grootste die wij in de menselijke geschiedenis kennen, met enorme wereldwijde gevolgen voor het klimaat tot op de Zuid-Hollandse eilanden toe.

Toen onwetend en niet in staat tijdig te reageren, maar nu weten wij dat we er wat aan kunnen doen. Wij weten nu veel meer dan vroeger en zijn in staat om snel te communiceren. Wij hebben de kennis en ons reactievermogen is groot. Daarom is het vrij misplaatst om elke keer maar te denken dat het vroeger goed en beter was. Als je het over vroeger hebt, leer er dan wat van. Kijk dan naar wat we eraan hebben gehad. Dat is lastig, want veel mensen gedragen zich zo’n beetje als in het gedicht van
Dick Hillenius:

Strand heeft geen geheugen
kent vloed niet die het overvalt
schrik, weelde om de nieuwe dieren
kort wennen, vergeten dat het anders was

dan schrik, pijn om de terugkeer
naar vroegere verlatenheid
vermoeden dat de eeuwigheid zo is

tot golven van verovering
volstrekt opnieuw.

Iedere keer dacht men weer dat het strand nieuw was, maar dat is niet zo. Wij weten wel beter. Wij weten dat het al eerder was en dat we er wat mee moeten doen. Mensen die leven met nostalgie, die leven niet met ‘wij hebben ervan geleerd'. Nee, die willen alleen maar terug. Daarom is het goed dat wij in Amstelveen veel meer doen aan erfgoed, dat wij de les hebben geleerd uit het verleden om het in Amstelveen beter te maken. Als onverbeterlijke vooruitgangsoptimist leer ik liever van het verleden. Positiever is het dus om het te hebben over Erfgoed.

We steken er wat van op en willen onze kennis uit het verleden onthouden. Met respect - niet 'again' of opnieuw, maar gericht op de toekomst met het verleden in de rug. En dan blijkt Amstelveen een zelfbewuste stad te zijn. Anders dan Amsterdam gisteren door de burgemeester aldaar werd gekenschetst als de stad van de hoop. Wat ook heel mooi is.

Wij zijn de stad van de zelfbewuste burgers. Wij weten wat we willen en zijn trots op wat we hebben bereikt: een internationale stad, 'the most Japanese and nowadays also Indian city.' Dat kan alleen door niet alleen in je eigen identiteit, wat dat ook is, te blijven hangen, maar je voor andere opinies open te stellen. Met z’n allen hebben we gebouwd aan onze stad, de laatste 50 jaar. Dan zijn we niet een stad van hoop, maar een stad van zelfbewustzijn, zelfverzekerdheid en met een internationaal karakter. Dat is zo omdat we ons openstellen voor opinies van anderen. Wij zijn in staat om het debat aan te gaan, het is mooi dat dat hier in de politiek gebeurt. Ik heb wel eens gezegd dat dit de mooiste gemeente is die ik heb mogen dienen. Bijvoorbeeld als je kijkt naar het debat, ook al mag het nog best wat feller. Maar de wijze waarop wij het doen, is goed en met respect naar elkaar.

Nostalgie is vaak mening tegenover mening, luisteren naar elkaar, niet kijken hoe goed het vroeger was. Wij weten inmiddels beter, wij doen het anders en als we het niet anders doen, luister dan naar dit korte gedichtje van Jana Beranová:

Als niemand
luistert naar niemand
vallen er doden
in plaats van woorden.

Dat is een oproep aan u allen. Houd Amstelveen zoals het is, die open internationale zelfbewuste stad met inwoners die naar elkaar luisteren en niet de middelvinger naar elkaar opsteken. Niet meegaan met die expliciete in het verleden gewortelde opinies, maar een open blik op de toekomst.

Ik wens u allemaal, ook namens alle wethouders en onze volksvertegenwoordigers in de raad, een groots 2019 toe. Dat geldt ook voor al diegenen die in de stad aan het werk zijn, die er wonen, en degenen die voor hen klaar staan. En onze hulpverleners moeten we de ruimte geven hun werk te doen. Het is niet acceptabel dat er agressief naar hen wordt gehandeld. Ik ben blij dat wij een stad zijn waar dit nauwelijks gebeurt. Ik wens iedereen een Happy New Year.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Floor Gordon (D66) wethouder Economische Zaken (derde van links) tussen de gasten volgt de toespraak van de burgemeester


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Wim Born, rechts op de foto, mede-eigenaar van het gelijknamige loodgietersbedrijf, was er ook met zijn buurman


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Tom Coumans, Arjan Gerritsen raadsleden en Jet Smit burgerraadslid van VVD-Amstelveen hebben het gezellig


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Piet van den Heuvel oud-wethouder Cultuur en Marius Rietdijk oud-raadslid van VVD-Amstelveen hebben elkaar gevonden


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Vlnr.: Mariska Steinz is raadsadviseur, plaatsvervangend griffier en Marnix Philips raadsgriffier volgen de actie van
Birgit Kersten commissiegriffier, tijdens het proeven van een onbekend hapje


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Marieke Uildrieks directeur van het Museum Jan van der Togt met Alphons Böggeman voorzitter van de Ondernemersvereniging Amstelveen in gesprek


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Vlnr.: Arjen van Rijn omgevingsmanager bij de gemeente Amstelveen, Tim Bakker van afdeling communicatie, Daphne Janson directeur van Bibliotheek Amstelland en Ferry van Groeningen oud-raadslid van CDA-Amstelveen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Tim Bakker van afdeling communicatie in gesprek


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Ferry van Groeningen oud-raadslid van CDA-Amstelveen en Peter Bot oud-wethouder van BBA
hebben letterlijk de smaak te pakken


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Marga van Herterijck raadslid van Burgerbelangen Amstelveen is blijkbaar niet 'in the mood',
maar Karin, echtgenote van wethouder Raat, is gelukkig wel vrolijk


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Zwaar gesprek tussen links Hans Bulsing raadslid van VVD-Amstelveen en Paul van der Meer voorzitter van BBA


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Jeanette van Heijningen hoofd Publiekszaken van de gemeente Amstelveen proost met water


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

John Levie oud-wethouder (BBA) en Annelies Krak-Franke bestuurs-secretaresse


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De bodes van de gemeenteraad Fred Semp en Klaas-Jan Prinsen. Ze zijn ambtenaren die werkzaamheden verrichten met name voor het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Beeldend kunstenares Sunny Neeter in gesprek. Zij is de medeoprichter van de Vereniging Amstelland Kunst, een platform voor beroepskunstenaars die werkzaam zijn in de regio Amstelland met inbegrip van Amsterdam, Amstelveen en Haarlem


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Jacqueline Höcker raadslid van de lokale politieke partij Actief voor Amstelveen en rechts kunstschilderes Astrid Stoffels


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Schrijfster, columniste Jacobine van den Hoek met Rob Schippers van afdeling communicatie


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Beeldend kunstenaar Nicole van Buuren in gesprek


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Bert Winthorst gemeentesecretaris en Jaap Huizenga, Hoofd Financiën wisselen van gedachte


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Elly Meekel dirigente van Concertina's Accordeonorkesten en Sjaak van der Linde directeur Participe Amstelland tijdens hun conversatie. Waarover zijn ze in het gesprek? Welke akkoorden de leden van het orkest moeten spelen?


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Marlene Meester, Kees Willems en rechts zijn echtgenote Conchita Willems-de Koster aan tafel


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Alphons Böggeman voorzitter van de Ondernemersvereniging Amstelveen, Jan Brockhoff makelaar en Hans Bulsing raadslid van VVD-Amstelveen zijn vanavond erg vrolijk


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

En eindelijk nog een wethouder in beeld, Rob Ellermeijer (r) van de VVD


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Marius Rietdijk oud-raadslid en Arjan Gerritsen raadslid van VVD-Amstelveen de drukte in de zaal ontvlucht


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De heer Eric Aldewereld chef basiseenheid van de Politie Amstelveen, de heer N.G.W. (Koos) Ursem plaatsvervangend sectorhoofd Eenheid Amsterdam bij District Zuid en de heer Frank Kelder, sectorhoofd van de politie district Zuid Amsterdam en Bas Eenhoorn burgemeester van Amstelveen kennen elkaar goed en dat is te zien


Na de speech sprak iedereen weer met bekenden en sprak de beste wensen uit onder het genot van een drankje en soms nog een tweede of derde drankje, maar uiteindelijk kwam er aan alles een eind. Na een paar uur keerde de ruim 200 gasten weer huiswaarts, zo ook de redactie van Amstelveenweb. Zij wensen u een heel voorspoedig en gezond 2019 toe met een heerlijke, zonnige zomer net als vorig jaar! Maar niet tè nostalgisch worden, want dan heeft de speech van de burgemeester geen effect gehad.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.