Nieuwjaarsreceptie 2025 van Gemeente Amstelveen in Schouwburg
Nieuws -> GemeenteBron: Gemeente Amstelveen/Amsteveenweb
03-01-2025
(Amstelveenweb - 2025)
Langzaam maar zeker druppelt het publiek de Schouwburg binnen voor de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Amstelveen....
(Amstelveenweb - 2025)
....en het wordt al snel drukker en drukker
(Amstelveenweb - 2025)
Begane grond, waar men ook bij de bar een drankje kan halen
(Amstelveenweb - 2025)
(Amstelveenweb - 2025)
Ook burgemeester Tjapko Poppens is gearriveerd
(Amstelveenweb - 2025)
Rond 19.30 uur stapt Tjapko Poppens op een podium en houdt zijn Nieuwjaarstoespraak
Dames en heren, beste Amstelveners, your excellencies en collega-bestuurders uit de regio
Wat fijn dat u hier bent. Ik weet dat velen van u een intensieve jaarwisseling hebben gehad met oliebollen, oudejaarsconferentie, het afsteken van vuurwerk, of het klagen daarover, en het gezellig samen zijn met familie...
Of met vrienden die wellicht teveel van uw goede champagne dronken en te laat naar huis gingen...
Of u bent gewoon vroeg onder de wol gekropen. Ogenschijnlijk ziet u er weer fris en fruitig uit...
Dit jaar geen nieuwjaarsreceptie in het raadhuis, maar in onze schouwburg. Want Schouwburg Amstelveen viert dit jubeljaar zijn 50-ste verjaardag.
(Amstelveenweb - 2025)
Burgemeester van Amstelveen, Tjapko Poppens tijdens zijn speech
Van dorp naar stad
Op 3 januari 1975, een gure winterdag, opende het Cultureel Centrum Amstelveen, zoals het toen heette, haar deuren. Met optredens van onder meer cabaretier Fons Jansen. De boomers onder ons weten vast nog wie dat was. Het Cultureel Centrum was toen echt een mijlpaal. Amstelveen was na de Tweede Wereldoorlog gegroeid van een dorp naar een stad met 70.000 inwoners. Toenmalig burgemeester Jhr. Pieter Beelaerts van Blokland omschreef het zo: ‘We waren een groene gemeente, met uitstekende sportfaciliteiten maar we wilden een centrum. Niet alleen een winkelcentrum, maar ook een cultureel centrum. Een hart in de stad’. Zo kwam het Cultureel Centrum aan het Plein 1960, zoals het Stadsplein toen heette. De ambities waren groot, het moest een levendig cultureel centrum worden, een trekpleister voor de hele regio. Vandaag de dag kunnen we zeggen dat de droom van mijn ambtsvoorganger meer dan uitgekomen is. Amstelveen, anno 2025, is nog steeds een groene en aantrekkelijke stad met uitstekende voorzieningen en inmiddels een veelzijdig centrum. We zijn doorgegroeid naar een stad van bijna 100.000 inwoners. In de Atlas van Nederlandse gemeenten scoren wij al jaren een top 3-positie als aantrekkelijke stad om te wonen en te werken. En ook als het gaat om veiligheid, bereikbaarheid en economische welvaart.
Een leuk feitje: de levensverwachting van baby’s die nu worden geboren in Amstelveen, is met 83 jaar de hoogste in Nederland. Nou, met deze kennis kunt u vast vooruit.
De afgelopen decennia hebben talloze gemeentebesturen, inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties bijgedragen aan de ontwikkeling van Amstelveen. Dat ging en gaat niet vanzelf. Voor zelfgenoegzaamheid is geen plaats. Het vraagt van het gemeentebestuur een actieve houding en het nemen van verantwoordelijkheid om onze stad gezond de toekomst in te leiden, passend bij het nog steeds groeiende aantal inwoners, en bij opgaven zoals de woning schaarste, de energietransitie en klimaatverandering. We doen wat nodig is om deze stad aantrekkelijk en leefbaar te houden.
(Amstelveenweb - 2025)
De aanwezigen luisteren aandachtig naar de speech van de burgemeester
Bouwen aan morgen
Ik noem enkele ontwikkelingen. We zijn begonnen met de vernieuwing van het Stadshart. De wekelijkse markt draait een kwartslag en wordt deels verplaatst naar de Rembrandtweg.
Het vrijkomende deel van het Stadsplein wordt groener, gezelliger en meer een plek die mensen uitnodigt om samen te komen en te verblijven. En wie nu de modderige zandhopen rond de A9 ziet, kan zich moeilijk voorstellen dat we al over de helft zijn. We zijn druk bezig met de plannen voor de inrichting van de overkappingen zodat na de wegwerkzaamheden Amstelveen Noord en Zuid letterlijk weer aan elkaar worden geknoopt. Over een paar jaar kunnen we wandelen van het Stadshart naar het Oude Dorp. Samen met de plannen voor de noordelijke Poeloever, krijgt onze stad een kloppend hart vol cultuur, horeca en recreatie.
Ook werken we hard aan nieuwbouw. De vraag naar woningen blijft groot en daarom bouwen we in de Scheg. Afgelopen jaar zijn 550 appartementen aan de Startbaan opgeleverd met ook huurwoningen voor starters, doorstromers en mensen die werken in zorg, onderwijs of bij de politie. We hebben groen licht voor nieuwbouw in Nieuw Legmeer, de jongerenwoningen aan de Kalkbranderij zijn gereed en de ontwikkeling aan de Carmenlaan is gestart. Met meer dan voorheen oog voor duurzaamheid en veranderende woonbehoeftes.
Zorg voor elkaar
Natuurlijk is Amstelveen meer dan stenen en infrastructuur. Want mensen maken onze stad. Hoe we met elkaar omgaan, met elkaar samenleven, bepaalt wat voor stad we zijn. Dat zijn persoonlijke vragen die ieder mens zichzelf kan stellen, maar als gemeente hebben we daar ook keuzes in te maken. Hoe zorgen we ervoor dat iedereen zich veilig en thuis voelt in onze stad, dat kinderen hier veilig opgroeien en de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen. Daarom investeren we in meer verkeersveiligheid rond scholen, in duurzame schoolgebouwen en in jongerenwerk op alle middelbare scholen. Want onze jongeren hebben het niet allemaal even makkelijk. Het is belangrijk dat wij daar aandacht voor hebben en hen steunen.
(Amstelveenweb - 2025)
Vanaf de eerste etage is de burgemeester niet goed te zien, maar zijn verhaal is goed te verstaan
Naast onze jongeren kijken we ook naar de ouderen in onze stad. Omdat we steeds ouder worden, krijgen meer mensen te maken met vergeetachtigheid of dementie. Afgelopen jaar was het themajaar ‘De Mens Zien’. Uitgangspunt is dat we inwoners met dementie als mens blijven zien en niet als patiënt. Dat we ervoor zorgen dat zij zo lang mogelijk blijven doen waar zij zich comfortabel bij voelen. Het vernieuwde Odensehuis biedt een fijne, veilige plek voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Met trots kan ik zeggen dat Amstelveen zichzelf sinds kort een dementievriendelijke gemeente mag noemen. We kijken samen om naar mensen in onze samenleving die dat nodig hebben. Dat doen we ook voor mensen die hier zijn gekomen op de vlucht voor oorlog en geweld. Gewoon omdat we dat onze verantwoordelijkheid vinden.
Respectvol met elkaar omgaan
Als ik naar Amstelveen kijk, ben ik overwegend optimistisch. Ondanks de grote diversiteit in onze stad, voelen de meeste Amstelveners zich thuis en welkom. Laten we dat vasthouden en niet meegaan in de polarisatie die je te vaak in de landelijke politiek ziet. Laten we hier met elkaar in gesprek blijven en de verbinding blijven zoeken. Ik denk dat dit vandaag de dag belangrijker is dan ooit. Want we leven in een onzekere en onrustige wereld. Ontwikkelingen elders in de wereld hebben steeds meer hun weerslag op onze samenleving. Ik ga niet op de 2de dag van het jaar de wereldpolitiek met u doornemen, maar ik zie en begrijp de zorgen van veel mensen over ontwikkelingen waar je zelf niet of nauwelijks grip op hebt. Gun elkaar dat je verschillend bent en verschillend over onderwerpen denkt. Word niet boos en laat je niet gek maken. Draag tegelijk op respectvolle wijze uit welke waarden je belangrijk vindt. Dit uitdragen, en voorleven, is ook een belangrijke taak voor de raadsleden en dagelijkse bestuurders van onze gemeente.
(Amstelveenweb - 2025)
Marri-Anne Koudijs in gesprek met een redactielid van Amstelveenweb
Mede daarom komt later deze maand in de raadzaal de tekst te hangen van artikel 1 uit de Nederlandse Grondwet. Dat gaat over gelijke behandeling en het verbod op discriminatie. In deze gemeenteraad gaan we respectvol en gelijkwaardig met elkaar om. De weer te geven tekst kunt u zien als een permanente bevestiging van waar we met elkaar voor staan. In die context benoem ik ook graag de gezamenlijke kranslegging van vertegenwoordigers van de verschillende Amstelveense geloofsgemeenschappen tijdens afgelopen dodenherdenking. Op hun krans stond de tekst: ‘ieder mens is kostbaar’. Zij benadrukten hiermee dat alle mensen er mogen zijn en riepen op tot een vreedzame samenleving. Hun boodschap is actueler dan ooit. Ook dit jaar blijf ik in gesprek met verschillende groepen in onze samenleving om te horen wat er leeft en wat ons bindt.
Vrijheid in verbinding
In 2024 was het 60 jaar geleden dat de gemeentenaam veranderde van Nieuwer-Amstel naar Amstelveen. Alle reden voor een feestje. Verbinding en ontmoeting voerden de boventoon bij de sportieve en culturele activiteiten, de feesten en de bewonersinitiatieven in wijken en buurten. Inwoners met diverse nationaliteiten en achtergronden ontmoetten elkaar. Soms met muziek en dans, en vaak met een hapje en een drankje. Afgelopen september waren we hier in de schouwburg voor een fantastisch optreden van het Noordhollands Jeugdorkest. We sloten het jubileumjaar af met een diner voor 60-jarigen die geboren waren in Amstelveen en hier nog woonden. Een hoge opkomst met schitterende anekdotes.
Door 60 jaar Amstelveen te vieren, verbonden mensen zich met de stad en met andere Amstelveners, oudkomers en nieuwkomers. En daarom investeren we in ons cultuurhistorisch erfgoed. Door te vertellen waar we vandaan komen, verbinden we mensen met Amstelveen, met elkaar en daarmee met de toekomst. Als we onze jongeren niet blijven vertellen wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog gebeurde, kunnen we dit jaar niet samen vieren dat het 80 jaar geleden is dat we werden bevrijd. Ik nodig u van harte uit 80 jaar vrijheid mee te vieren. Stichting Amstelveen Oranje en de gemeente willen dat doen met alle Amstelveners, ongeacht nationaliteit of culturele achtergrond. Ik zie u later dit jaar graag op een van de activiteiten. Dit soort evenementen zijn trouwens ondenkbaar zonder de inzet van vrijwilligers. En dat geldt ook voor ons rijke verenigingsleven en onze maatschappelijke organisaties. Vrijwilligers hoef je niet uit te leggen wat verbinding is. Zij zijn bij uitstek verbindende schakels in onze samenleving. We stimuleren ook de nieuwe Amstelveners om actief mee te doen. Ik wil, met u, ook dit jaar alle vrijwilligers bedanken voor hun inzet voor onze samenleving.
(Amstelveenweb - 2025)
Nora Valk, bijna 95 en overlevende uit een Jappenkamp samen met Marijn van Ballegooijen, wethouder Zorg en Welzijn
Samen naar een hoopvol 2025
Dames en heren, in Amstelveen hebben we veel om blij mee te zijn, en nog meer om naar uit te kijken. Om dat te houden en door te geven, moeten we samen blijven werken aan een stad waar we moeite doen elkaar echt te leren kennen, en respectvol en hoffelijk met elkaar om gaan. Dan houden we het in Amstelveen tenminste nog een beetje gezellig.
Ik wens u allen een gezond en voorspoedig 2025 toe!
(Amstelveenweb - 2025)
Dianne Zuidema kondigt de luchtacrobate Sanne Deinum aan
Na deze toespraak kon iedereen weer gezellig met elkaar verder keuvelen, maar werd ondertussen net bij de trap van begane grond naar de eerste etage een cirkel gemaakt van afzetkoorden. Er kwam een lang doek naar beneden, dat vastzat aan het plafond en de directeur van de Schouwburg, Dianne Zuidema wenste iedereen een heel gelukkig Nieuwjaar. Vervolgens kondigde zij de doek act aan van Sanne Deinum, getiteld: Circus Arts.
(Amstelveenweb - 2025)
Sanna Deinum voordat zij aan haar doek act begint
(Amstelveenweb - 2025)
De aanwezigen van de begane grond kijken omhoog om Sanna te volgen....
(Amstelveenweb - 2025)
De act is volledig te zien op de video.....
Sanne kwam aangelopen in een rood strak pak en op de muziek van ‘Skyfall’ van Adele deed zij haar act waarin zij zich hoog in de lucht bewoog met behulp van twee doeken. Het was prachtige luchtacrobatiek en je moet wel echt heel sterk zijn om zo’n act gedurende 5 minuten uit te kunnen voeren. Na een 'skyfall' kreeg Sanne een groot applaus.
(Amstelveenweb - 2025)
Na de luchtacrobatiek gaat iedereen weer gezellig door met elkaar ontmoeten
(Amstelveenweb - 2025)
De altijd vrolijke Elly Meekel van de Concertina's is ook van de partij
(Amstelveenweb - 2025)
Wethouder Wethouder Adam Elzakalai in gesprek met enkele bewoners van een woonwagenpark
(Amstelveenweb - 2025)
Niemand kon door de afzetkoorden nog een kant op maar gelukkig werden de afzetkoorden snel weggehaald en kwamen de drankjes en hapjes weer rond. Het was een gezellige receptie, maar de leden van de redactie van Amstelveenweb en velen met hen hopen wel, dat de receptie volgende keer gewoon weer in het Raadhuis van Amstelveen kan plaatsvinden. In ieder geval wensen zij alle bezoekers van Amstelveenweb een heel voorspoedig 2025 toe.In de Schouwburg bleef het nog gezellig lang doorgaan.
(Amstelveenweb - 2025)
André Gerritsen hoofdredacteur van AmstelveenZ en
Cherilyn Coumans-Mets communicatie adviseur bij Luchtverkeersleiding Nederland
(Amstelveenweb - 2025)
Burgemeester van Ouder-Amstel Susanne de Roy van Zuidewijn-Rive samen met burgemeester Tjapko Poppens van Amstelveen
(Amstelveenweb - 2025)
Pascale Lefebvre en de burgemeester
(Amstelveenweb - 2025)
Raadslid Jet Smit samen met partner van wethouder Elzakalai
(Amstelveenweb - 2025)
De burgemeester wordt omringd door mensen die hem even willen spreken
(Amstelveenweb - 2025)
Raadslid Gonnie van Rietschoten proost met Peter Grifhorst, Michel Becker en onbekende voor red.
(Amstelveenweb - 2025)
Op de foto onder meer Herbert Raat in gesprek met Kees Noomen, met links Patrick Adriaans van de SP
(Amstelveenweb - 2025)
Aanwezigen op de 1ste etage met in het geel Myrthe Schuuring, directeur van het Amstelveens Poppentheater