Bijgewerkt: 21 november 2024

Nieuwjaarsreceptie 2024 Gemeente Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
04-01-2024

De Nieuwjaarsreceptie van de Gemeente Amstelveen werd gehouden op 2 januari 2024. Helaas konden de redactieleden van Amstelveenweb.com niet aanwezig zijn. Dus dit jaar geen video en fotoreportage, maar alleen de speech van de burgemeester. Deze was getiteld: ZET OOK DIE 2DE STAP!

Beste Amstelveners, collega-bestuurders, dames en heren,
A special welcome to her excellency the ambassador of India, Mrs. Reenat Sandhu, thank you for joining our new year reception. It is always an honor and a pleasure to have you here in Amstelveen. I will continue this speech in Dutch.

Het is u vast opgevallen dat er zoveel jonge mensen aanwezig zijn. Ze zijn hier uiteraard vanwege hun interesse in de nieuwjaarsspeech… maar deze leerlingen van Platform C zijn hier vooral ook om u een prachtig muzikaal programma aan te bieden. Ze begonnen deze avond met klassieke muziek en na 20.00 uur gevolgd door pop en jazz. Geweldig dat jullie hier zijn! Geef hen een hartelijk applaus…

Amstelveen
(Gemeente Amstelveen - 2024)

Tjapko Poppens tijdens zijn Nieuwjaarstoespraak

Ook in 2023 is Amstelveen weer wat gegroeid in inwoners en diversiteit. We kennen nu 142 nationaliteiten en een gemiddelde leeftijd van 40,9 jaar, dat is onder het landelijke gemiddelde. Dit heeft niet alleen te maken met de studenten op Kronenburg-Uilenstede, maar ook met de diverse bevolkingssamenstelling in de rest van de stad.

Afgelopen jaar was Amstelveen volgens de Atlas van Nederlandse gemeenten de op een na aantrekkelijkste stad om in te wonen, na Amsterdam en voor Utrecht. Dat heeft natuurlijk te maken met de goede bereikbaarheid van Schiphol en de nabijheid van de hoofdstad, maar ook met de kwaliteiten van de stad zelf, zoals de aanwezigheid van parken, scholen, sportieve en culturele voorzieningen.  

Er is ook een keerzijde, zoals het gebrek aan betaalbare woonruimte. Helaas is woningnood niet nieuw in onze gemeente. Bij mijn bezoeken aan bruidsparen die 60 jaar getrouwd zijn, hoor ik dat velen van hen zijn begonnen op een bovenwoning of in een paar kamers gehuurd bij een hospita. Sindsdien is er in Amstelveen heel veel bijgebouwd. En daar gaan we mee door. Zo wordt binnenkort de Olympiade opgeleverd met 552 appartementen. De Aquariusflat ziet er na de renovatie weer prachtig uit. In de Scheg wordt in 3 fases een hele nieuwe wijk gebouwd, met flink wat sociale huurwoningen. En ook de ‘hospita-regeling’ is in moderne vorm weer ingevoerd. Hoewel niet genoeg, dragen deze maatregelen wel bij.  

Niet alleen het aantal inwoners groeide, ook het aantal bedrijven steeg tot zo’n 12.000 ondernemingen met een werkgelegenheid die groter is dan onze beroepsbevolking. We zijn sterk in zakelijke dienstverlening en huisvesten internationale hoofdkantoren, maar ook het midden- en kleinbedrijf levert een belangrijke bijdrage aan de lokale economie en de regionale werkgelegenheid. Wij spannen ons in voor een gunstig vestigingsklimaat. Tegelijkertijd moedigen we bedrijven aan om maatschappelijk actief te zijn en de verbinding met onze samenleving verder te vergroten.  

Aantrekkelijk zijn en blijven vraagt ook investeringen. Natuurlijk valt de A9 op waar de grootschalige werkzaamheden ertoe leiden dat over een paar jaar de noord- en zuidkant van onze stad weer bij elkaar worden gebracht. Ook wordt eraan gewerkt om ons Stadshart meer glans te geven en is het positief dat het Cobra museum de handschoen heeft opgepakt om aan een sterke toekomst te werken. En de Schouwburg is genomineerd voor Theater van het jaar 2023, dat verdient een pluim!

We bouwen aan een stad voor toekomstige generaties, voor de kinderen van nu. Die kinderen en jongeren moeten gezond en veilig kunnen opgroeien en kansen krijgen om zich te ontwikkelen. Dat is voor een groot deel van de Amstelveense jongeren vanzelfsprekend, maar niet voor iedereen. En niet altijd. Daarom investeren wij in programma’s voor kinderen die een achterstand opliepen door corona. In de uitbreiding van het zwembad, zodat alle Amstelveense kinderen leren zwemmen. Daarom werden wij JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht) gemeente en haalden wij de Nationale Boomfeestdag naar Amstelveen. Kinderen plantten die dag honderden bomen en maakten zo onze stad nog groener.

We zijn een stad met een menselijk gezicht. We vangen nog steeds vluchtelingen uit Oekraine op, in hotels en bij mensen thuis – fantastisch dat zij dat al bijna twee jaar doen - en we gaan in onze gemeente asielzoekers opvangen. Dat leidt bij sommige inwoners tot het aanbieden van hulp en bij anderen tot bezorgdheid. En daar heb ik begrip voor. Vanuit het college doen we er alles aan, samen met maatschappelijke organisaties en het COA, om ook aandacht voor deze nieuwe groep inwoners te hebben, net als we dat in de afgelopen decennia voor andere nieuwkomers hebben gedaan.   

Ook in Amstelveen heeft een groeiende groep mensen te maken met minder besteedbaar inkomen. Mensen die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. In de laatste vergadering van 2023 stelde onze raad nieuw armoedebeleid vast dat uitgaat van vertrouwen in de eigen kracht van mensen. We investeren in zorg en jeugdzorg, werk en inkomen, wijkcentra, onderwijshuisvesting, cultuur en sport om ervoor te zorgen dat iedereen mee kan blijven doen.

De conflicten in de wereld kwamen ook dit jaar dicht bij. Behalve  Oekraïne heeft de strijd tussen Israël en Hamas veel Amstelveners geraakt met  familie en vrienden onder de slachtoffers. Dit conflict drong ook door in de publieke opinie en leidde tot verhitte debatten en soms bedreigingen en uitsluiting. Hiervoor is geen plaats in Amstelveen. Iedereen doet ertoe, ongeacht je opvatting, religie, cultuur of geaardheid. Ik waardeer en steun de eerdere oproep van vertegenwoordigers van 5 belangrijke Amstelveense geloofsgemeenschappen om respectvol met elkaar om te gaan en in gesprek te blijven op grond van erkenning en gelijkwaardigheid. Wijze woorden. Ook toepasselijk als we het over de politiek hebben. De landelijke verkiezingen van afgelopen november resulteerden in een forse verschuiving van het politieke landschap. Een grote groep mensen voelt zich niet gehoord en gezien, en maakt zich zorgen. Hoe gaan we hier ook als gemeente mee om?

Meningsverschillen horen bij de democratie. Zolang er ruimte is voor nuance, mensen bereid blijven naar elkaar te luisteren en respectvol met elkaar om gaan, brengt het ons als samenleving verder. Ik zie dat de lokale politiek zich hiervan bewust is. Er vindt vaker op inhoud een politiek debat plaats in de gemeenteraad, zonder dat dit ten koste gaat van persoonlijke verhoudingen. Er wordt met respect naar elkaar geluisterd zonder het altijd eens te worden. Net als afgelopen jaar gaat onze gemeenteraad ook in 2024 vaker de ‘straat’ op om de zichtbaarheid te vergroten en met inwoners in gesprek te gaan. Ook het college doet dat, door o.a. stadsgesprekken rondom concrete onderwerpen te organiseren.  

En onze stad dan? Hoe gaan we in Amstelveen met elkaar om? Ik hoor mensen regelmatig zeggen dat ze minder contacten hebben in hun wijk. Ze kennen hun buurman niet, omdat die geen Nederlands spreekt. De jonge gezinnen zijn overdag aan het werk, kinderen in de opvang, het is stil op straat. De sociale samenhang voelt minder dan vroeger, of in ieder geval anders.

We zijn een gemeente van bijna 100.000 inwoners. Maar als we inzoomen op de kaart, zien we 12 wijken, en als we verder inzoomen, nog veel meer buurten. Buurten die enorm van elkaar verschillen, maar waar van alles gebeurt. Afgelopen tijd ben ik bij veel wijkcentra langs geweest. Neem De Bolder, een echte ontmoetingsplek in de wijk, maar dat geldt ook voor Villa Randwijck, De Meent, Westend en de andere wijkcentra. Tegelijk gebeurt het samen brengen van mensen ook op de sportclub, de toneelvereniging, de kerk en allerlei andere plekken.

Veel inwoners hebben het hart op de goede plek en oog voor de ander. Denk aan acties zoals ‘Snertdag’ in december voor (alleenstaande) 50-plussers. Aan de leerlingen van het KKC die een vrachtwagen vol levensmiddelen inzamelden voor de Voedselbank Amstelveen. Of Amstelvener Ted Meijaard die met buurtgenoten aan de slag ging met kerstcadeautjes voor Oekraïense kinderen. En dan heb ik het nog niet over al die vrijwilligers die zich via maatschappelijke organisaties, verenigingen, kerken en buurten het hele jaar door inzetten voor onze samenleving. Een aantal van u is hier vanavond….

Samen met Participe en de Vrijwilligerscentrale proberen we meer internationals als vrijwilliger bij onze samenleving te betrekken. Trouwens bij de jaarlijkse Sinterklaasoptocht is aan het volop aanwezige publiek  goed te merken dat ook kinderen en ouders met een andere nationaliteit meedoen aan dit van oorsprong Nederlandse feest. Dat geldt ook voor de invulling van Koningsdag waaraan heel Amstelveen lijkt mee te doen in bijna alle wijken en door mensen van alle leeftijden en achtergronden.   

Al die betrokken Amstelveners vormen het fundament van onze samenleving. Dat is belangrijker dan ooit. Mensen willen deel uitmaken van een gemeenschap, dat geeft een ‘sense of belonging’ zoals ze dat zo mooi in het Engels zeggen. Dat is niet altijd vanzelfsprekend en gaat niet vanzelf. Je moet ervoor open staan en een beetje je best doen. Daarom is mijn vraag aan u: wat doet u? Die nieuwe buurman in de straat, die Engelse of Indiase moeder op het schoolplein, die eenzame oudere dame. Zet u de eerste stap? Ook als u eigenlijk vindt dat de ander dat zou moeten doen? En misschien nog wel belangrijker: zet u ook die 2e  stap? Want die eerste stap is een kennismaking, maar nog geen ontmoeting. Als we allemaal ons best doen om de ander te ontmoeten, gaan we elkaar zien en ontstaat er meer begrip en verbinding. Ook met de mensen voor wie dat wat moeilijker is. Dan worden we een stad waar iedereen zich thuis voelt. Dus zet ook die tweede stap en ga echt met elkaar in gesprek.

Namens het gemeentebestuur en al onze medewerkers breng ik graag een toost uit op een gezond en gelukkig 2024, met elkaar en voor elkaar!



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.