Bijgewerkt: 18 september 2021

Noord-Hollands Archief lanceert digitaal geschiedenislokaal

Nieuws -> Informatief

Bron: Noord-Hollands Archief
12-01-2015

Op donderdag 22 januari 2015 wordt in het Noord-Hollands Archief een nieuw fenomeen gepresenteerd: het digitale geschiedenislokaal. Speciaal voor het onderwijs is een website ontwikkeld met lokale historische bronnen, zoals foto’s, documenten, plattegronden en filmfragmenten.

Foto Amstelveen
(Bron B. Oostdam - 2011)

Klassenfoto van de toenmalige Wilhelminaschool in Amstelveen november 1962, van klas 5 met onderwijzer dhr. Swartsenburg. Tijdens de Duitse bezetting moest de school zich 'Hervormde School nr. 1' noemen, aangezien de naam van koningin Wilhelmina toen niet meer gebruikt mocht worden. Sinds juli 1955 is de school in een veel ruimer gebouw aan de Benderslaan 2 gehuisvest. Nu heet de school 'Het Palet-Zuid', een protestants christelijke basisschool


Het digitale lokaal is een educatief bronnenplatform, dat met behulp van specifieke thema’s en bijpassende extra’s lokale historische bronnen (online) tot leven brengt. De site biedt docenten en leerlingen (en andere historisch geïnteresseerden) bronnen die gebruikt kunnen worden in een les, werkstuk, spreekbeurt of presentatie.

De Haarlemse thema’s die vanaf 22 januari 2015 online staan zijn: Tweede Wereldoorlog, Beleg, Migranten en de Canon van Haarlem. Deze keuze is gebaseerd op veelgevraagde thema’s en kan vraaggericht worden uitgebreid. De bronnen op Geschiedenislokaal023 zijn afkomstig uit de collectie van het Noord-Hollands Archief en worden in het komende jaar aangevuld met bronnen van andere culturele instellingen. Benieuwd? Kijk dan vanaf 22 januari op www.geschiedenislokaal023.nl  of kom naar de lancering om 17.00 uur in de Janskerk Jansstraat 40/42 Haarlem.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.