Bijgewerkt: 23 maart 2023

Noord-Hollandse huishoudens op nummer 3 in duurzaamheid

Nieuws -> Informatief

Bron: Vattenfall
27-08-2020

Energiebedrijf Vattenfall publiceerde op 27 augustus 2020 de Duurzaamheidsindex Nederlandse Gemeenten. Er is hiermee inzichtelijk gemaakt hoe huishoudens duurzaamheid toepassen in en om het huis. Noord-Holland staat in de top drie minst duurzaamste provincies van Nederland: alleen Zuid-Holland scoort slechter op basis van de Duurzaamheidsindex Nederlandse Gemeenten. Vattenfall stelde de index samen op basis van de meest recente data van Rijkswaterstaat, het Centraal Bureau voor de Statistiek en Cobra Groeninzicht.

Foto Amstelveen
(Bron Vattenfall - 2020)

Particulieren met zonnepanelen in Nederland. 4,2 % van de Amstelveense huishoudens heeft zonnepanelen


Duurzaamheid in Noord-Holland. Noord-Hollandse gemeenten scoren in de Duurzaamheidsindex relatief gezien laag met betrekking tot: het aantal zonnepanelen, het aantal ISDE subsidieaanvragen en de mate van verstening. Op basis van de Duurzaamheidsindex blijken Noord-Hollandse huishoudens gemiddeld 80% minder vaak duurzaamheid toe te passen in en om het huis. In Diemen heeft men op landelijk en provinciaal niveau de grootste inhaalslag te maken, wat duurzaamheid betreft. Huishoudens doen het hier bijna drie keer slechter dan landelijk gemiddeld. Noord-Hollandse gemeenten die juist wel goed scoren zijn Opmeer, Texel en Koggenland.

Heerhugowaardse huishoudens kiezen vaakst voor zonnepanelen. In totaal heeft 9% van alle Nederlandse huishoudens zonnepanelen op het dak. In Noord-Holland is dit percentage lager (6,6%). Beschermde stadsgezichten en de relatief grote mate van hoogbouw in steden zijn mogelijke verklaringen voor deze bevinding. In Noord-Holland zijn huishoudens in Heerhugowaard het meest begaan met (zelf) opwekken van energie middels zonnepanelen. Hier heeft liefst 18,9% van de huishoudens zonnepanelen. Per gemeente zijn de verschillen in de zonnepanelen-index echter fors; zoals te zien is in de Duurzaamheidsindex Nederlandse Gemeenten.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De droom van vele huizenbezitters is hier echt zichtbaar: de 44.000 m²zonnepanelen en zonneboilers op het dak op een gebouw in Amstelveen. De overtollige stroom wordt aan de bewoners van de naastliggende flat verkocht


Noord-Holland: een relatief versteende provincie. Verstening van tuinen is, met oog op duurzaamheid en milieu, ongunstig te noemen. Hoewel verstening overal in bepaalde mate aanwezig is, kunnen Noord-Hollandse gemeenten hier nog stappen maken. In de provincie is namelijk 44,8% van de tuinen versteend; dit is meer dan het landelijke gemiddelde van 39,8%. In Noord-Holland zijn de tuinen in de gemeenten Diemen (65,5%), Aalsmeer (61,7%) en Purmerend (60,6%) het meest versteend. Met een versteningsgraad van 15,5% kan Bloemendaal zich juist de 'meest groene' Noord-Hollandse gemeente noemen. De mate van relatieve verstening per gemeente is hier in te zien.

Vattenfall is een Zweedse energiemaatschappij, marktleider in de regio Noord-Europa. De naam Vattenfall betekent waterval en verwijst naar een oudere naam van dit concern, Kungliga Vattenfallstyrelsen ('Koninklijke Waterval-autoriteit'). 100% van de aandelen in moedermaatschappij Vattenfall AB is in handen van de Zweedse staat. Vattenfall is in Nederland bekend geworden door de overname van Nuon in 2009.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.