Bijgewerkt: 25 mei 2024

OPERATION RETURN II

Nieuws -> Politie

Bron: Politie Amsterdam-Amstelland
28-06-2011

Burgers worden aangemoedigd om de internetsites www.depolitiezoekt.nl  en www.youtube.com/politieaa  te bezoeken en vooral dinsdagavond 28 juni 2011 naar Opsporing Verzocht van de Avro en woensdagavond naar Ter Plaatse van RTV Noord/Holland te kijken.

Als burgers een voortvluchtige herkennen van een van de foto´s, dan worden zij verzocht onmiddellijk contact op te nemen met de politie via 020/5592900, of als men anoniem wil blijven via Meld Misdaad Anoniem via 0800/7000. Indien er mensen zijn die informatie willen delen met de criminele inlichtingen eenheid dan kan men contact opnemen met de NCIE via 079-3458999 Quote van de Britse Ambassadeur Paul Arkwright:

“Operation Return is een integraal onderdeel van een zeer succesvol Brits/Nederlands initiatief om Amsterdam onaantrekkelijk te maken voor Britse criminele organisaties. Sinds mei 2008 zijn er 83 Britse criminelen gearresteerd op Europese Arrestatiebevelen vanuit het Verenigd Koninkrijk (voornamelijk in de regio Amsterdam), waaronder 31 voor drugs gerelateerde overtredingen, 10 voor moord en 7 voor fraude en witwassen.

return Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2011)

Operation Return


Operation Return identificeert, zware criminelen die gezocht worden in het Verenigd Koninkrijk voor overtredingen die daar zijn begaan en waarvan wordt vermoed, dat zij zich in Nederland bevinden. Het doel van de campagne is om het publiek in Nederland en het Verenigd Koninkrijk te laten zien, wie er bij hun in de buurt wonen en ze een mechanisme te geven om deze criminelen aan te geven die op de vlucht zijn voor het Britse rechtssysteem (anoniem indien gewenst).

Deze criminelen die bij de lancering van Return (II) worden uitgelicht worden gezocht voor drugshandel en vuurwapenbezit. Ik wil graag van deze gelegenheid gebruik maken om alle betrokkenen te bedanken en ook het publiek voor de hulp aan justitie bij het pakken van criminelen en het daarmee veiliger maken van onze straten en buurten.” Quote namens Crimestoppers: Dave Cording, het plaatsvervangend hoofd van Crime Stoppers, zei: “Ik ben blij te zien dat deze campagne herhaald wordt.

Dit is een vervolg van ons recente succes met Operation Captura in Spanje eerder dit jaar, waar toen twee van de tien subjecten warden gearresteerd in de eerste 48 uur na de lancering. Ik hoop, dat we in Nederland ook zo’n succes zullen boeken. De campagne is niet alleen succesvol in het vinden van mensen die gezocht worden voor zware overtredingen, maar het doet ze ook verplaatsen, maar zoals we kunnen zien, waar ze ook heen gaan, ze worden gevonden.

Ik hoop, dat dit voor de criminelen bevestigt, dat je wel kan vluchten, maar niet voor altijd kan schuilen. Ik zou het publiek willen aanmoedigen om nog eens te kijken naar de most wanted sectie van onze website om te kijken, of ze de individuen herkennen en als ze enige informatie hebben ons anoniem te bellen op 0800 555 111 of te gaan naar crimestoppers-uk.org.”

Quote namens SOCA: Frank Francis, van SOCA’s international afdeling, zei: “Deze campagne bouwt voort op de fantastische relatie die SOCA heeft met de Nederlandse politie, en betrekt de locale en expat gemeenschap in het opvoeren van de druk op Britse criminelen in Amsterdam en omgeving. We weten, dat deze aandacht een significante impact heeft op criminelen en een essentieel deel van ons werk is om Nederland een onaantrekkelijke omgeving te maken voor Britse voortvluchtige criminelen.

Ik moedig iedereen aan om uit te kijken naar deze voortvluchtigen en informatie over hun locatie door te geven aan Crimestoppers; dit zijn duidelijk mensen die je niet in je buurt wilt hebben wonen.” Quote namens politie Amsterdam-Amstelland, commissaris Liesbeth Huyzer: “Politie en het openbaar ministerie in Amsterdam zijn zeer succesvol in het opsporen van Britse voortvluchtige criminelen. De cijfers tonen dat keihard aan.

Wij doen er alles aan om het voor deze groep criminelen zeer lastig te maken zich hier schuil te houden. In dat kader worden ook facilitators (woningbemiddelaars en autoverhuurbedrijven) aangepakt en moet Amsterdam voor voortvluchtige criminelen “not the place to be” zijn.” Quote van de hoofdofficier van justitie: Mr. G. T. Hofstee “Het Openbaar Ministerie (OM) en de politie in Amsterdam zetten zich actief in voor het opsporen, aanhouden en overleveren van Britse voortvluchtigen.

Het gaat daarbij om veroordeelden en om verdachten die ernstige delicten gepleegd zouden hebben in Groot Brittannië. Tegen deze personen loopt een Europees aanhoudingsbevel (EAB). In nauwe samenwerking met Britse autoriteiten als de Serious Organised Crime Agency (SOCA) worden internationaal gesignaleerden die zich in Amsterdam en omgeving bevinden, opgepakt zodat ze hun straf uit kunnen zitten in Groot Brittannië, of zich aldaar kunnen verantwoorden tegenover de Britse rechter. In de afgelopen vier jaar zijn er 83 Britten aangehouden en overgeleverd naar Groot Brittannië, waarvan 50 op grond van een EAB.

Deze mensen leidden in plaatsen als Amsterdam en omgeving een onopvallend bestaan veelal onder een valse naam. Daarbij zetten zij hun criminele activiteiten zoals het witwassen van geld en het handelen in drugs met regelmaat voort.” Quote van de directeur van de Stichting M.: Guus Wesselink, directeur van Stichting M.: “Gewelddadige zware jongens moeten niet denken, dat ze in Amsterdam zomaar hun straf kunnen ontlopen.

We moeten voorkomen, dat deze mensen opnieuw ernstige delicten plegen, nieuwe slachtoffers maken en ons land onveilig maken. Gelukkig is er een veilige plek waar getuigen naartoe kunnen bellen om te helpen zonder zelf gevaar te lopen.

Mede dankzij anonieme tips via M. 0800-7000 en Crime Stoppers en de samenwerking met Interpol en de FBI werden wereldwijd al 150 gezochte misdadigers gearresteerd, waaronder twee Britten in Amsterdam. Er lopen echter nog meer criminelen rond, waardoor de hulp van het publiek keihard nodig blijft.”Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.