Bijgewerkt: 14 november 2024

Ode aan de Doorzonwoning in het Openluchtmuseum

Nieuws ->

Bron: Amstelveenweb/Nederlands Openluchtmuseum
13-11-2024

In het Nederlands Openluchtmuseum vond de boekpresentatie plaats van het boek 'Ode aan de Doorzonwoning'. In het museum zijn veel boerderijen en woningen uit diverse tijden te vinden zijn, maarin 2020 werd de aandacht gericht op de jaren 1950 waarbij de doorzonwoning in beeld kwam. Tim Smeets, Conservator Wonen aan het Openluchtmuseum, verdiepte zich in het fenomeen doorzonwoningen. Zodoende kwam hij ook terecht op de website Amstelveenweb.com waar de redactieleden in een doorzonwoning hebben gewoond en over de woning hadden geschreven op hun website: zie Mr F.A. van Hallweg.


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2024)

Het rijtje Doorzonwoningen aan de Prinses Margrietstraat in het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem

Het Openluchtmuseum wilde 6 doorzonwoningen op eigen terrein bouwen, maar dat duurde een paar jaar. Er moesten veel bomen worden gekapt en dat had wat voeten in de aarde. Begin 2024 stonden de woningen er, 6 op een rij  waarbij je de tijd ziet veranderen naar het nu toe. Bij de meest rechter zie je een televisieantenne op het dak, een tuintje dat keurig netjes is, net als de samenleving van toen in de jaren 1960.  De tweede woning heeft een afbeelding op de vitrage en is leeg, want daarin is een grote lift gebouwd waarmee bezoekers in een rolstoel het eerste huis via een lift kunnen bereiken. Het derde huis is ingericht volgens de jaren 1970 waarbij bruin en oranje de boventoon voeren. De volgende huizen laten het verloop in de jaren zien, een dakkapel erop, andere kleuren en het laatste huis is zogenaamd een huis van 2025 met zonnepanelen op het dak. De laatste twee huizen zijn ingericht met een foto expositie.  Deze foto’s zijn genomen tijdens het onderzoek van Tim Smeets. De huizen zijn eigenlijk een tijdreis door de doorzonwoningen.

Amstelveen
(Amstelveenweb - 2024)

Woonkamer in het eerste huis, ingericht als in de jaren 60 van de vorige eeuw


Amstelveen
(Amstelveenweb - 2024)

Een heel herkenbaar tafreel want roken kon je nog overal


Amstelveen
(Amstelveenweb - 2024)

Leven in een doorzonwoning als gezin met 5 tot 10 of meer kinderen was destijds heel gewoon, hier een deel van de slaapkamer ingericht voor de op handen zijnde nieuwe telg van het gezin

Waarom Doorzonwoningen in het Openlucht Museum?
Op 12 november 2024 was het zover, waarbij de genodigden door Tim Smeets rond 15.00 uur in het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem aankwamen. In een grote Kasteelboerderij vond de ontvangst plaats met een kopje thee of koffie en een lekkernij. Klokslag 15.30 uur nam Anne Burgers, medewerker van het museum het woord en heette iedereen welkom. Ze vroeg de aanwezigen wie van hen in een doorzonwoning woonden of hebben gewoond en natuurlijk staken veel mensen een vinger op. Zij vroeg hen wat zij zo speciaal vinden/vonden aan de doorzonwoning en de mensen konden daarop kort reageren. Vervolgens stelde ze flink wat vragen aan Tim over zijn uitgebreide onderzoek naar deze woningen. Dat is te veel om te beschrijven, maar twee zaken zijn wel aardig om te benoemen en de rest kunt u in het boek lezen.

Amstelveen
(Amstelveenweb - 2024)

Anne Burgers heet iedereen welkom


Amstelveen
(Amstelveenweb - 2024)

Een dame die in een zogenaamde PéGé woning woont wordt een aantal vragen gesteld ...


Amstelveen
(Amstelveenweb - 2024)

... en ook José van Amstelveenweb mag een herinnering delen


Amstelveen
(Amstelveenweb - 2024)

Deze jongeman woont in een monumentale doorzonwoning, zonder badkamer en andere ongemakken, maar is tevreden

Anne vroeg: ‘Waarom was de doorzonwoning zo’n succes?’  Tim: ‘Ze zijn gebouwd  vanaf de jaren 1950, een periode waarin grote woningnood was en men hele grote gezinnen had. Die moesten gehuisvest worden en grote huizen met genoeg slaapkamers en hetzelfde moesten zijn om zo goedkoop mogelijk te kunnen bouwen. De doorzonwoning is de ultieme wederopbouw woning.’

Amstelveen
(Amstelveenweb - 2024)

Anne Burgers in gesprek met Tim Smeets, Conservator Wonen aan het Nederlands Openluchtmuseum

Anne: ‘Waarom is het Openluchtmuseum zo geïnteresseerd in de doorzonwoning? Tim: ‘In het museum wordt altijd nagedacht over hoe je de geschiedenis van toen en nu kunt ophalen. Tot een paar jaar geleden lag de nadruk op de periode 1850 – 1950 en de afgelopen jaren is er wat meer nagedacht over hoe je de geschiedenis meer naar het nu kunt trekken. Aangezien de doorzonwoning de meest voorkomende woning in de wederopbouwperiode in Nederland was, past die eigenlijk perfect in het museum.’

PéGé woningen
Een paar van de genodigden wonen in een zogenaamde PéGé woning. Tim schreef in zijn boek dat er niet één type doorzonwoning is, maar de meest kenmerkende de PéGé woning is, vernoemd naar Piet Guelen. Het familiebedrijf Guelen kwam gedurende de wederopbouw na de oorlog met prefab houtskeletbouw woningen hetgeen een groot succes bleek. Dat kwam door de snelheid waarmee deze woningen gebouwd konden worden. In totaal zijn er zo’n 14.000 van gebouwd, waarvan één van de eerste typen in Wijchen.

Amstelveen
(Amstelveenweb - 2024)

De aanwezigen luisteren aandachtig naar de gesprekken

Anne vroeg vervolgens het een en ander aan Barend de Voogd die een twaalftal interviews had gehouden met bewoners van een doorzonwoning. Hij zei dat de huizen dan allemaal wel hetzelfde lijken, maar de mensen die er wonen zijn allemaal verschillend met hun eigen interieur dat bij hen past. Fotograaf Marijn Scheeres maakte bij hen enkele foto’s, die zijn te vinden in de woningen in het Openluchtmuseum, maar ook in het boek.

Amstelveen
(Amstelveenweb - 2024)

De keuken zoals die te vinden is in het eerste huis van de Prinses Margrietstraat in het museum

Aanbieden van het eerste boekexemplaar
Na deze interviews was het tijd om het eerste exemplaar van het boek aan te bieden en als je zegt doorzon, zei Anne, dan denk je aan de familie doorzon, aan Gerrit de Jager (1954), de illustrator van de strip de Familie Doorzon. De vraag was hoe Gerrit aan de naam kwam en hij vertelde dat hij zelf in een doorzonwoning woonde in Lelystad. Hij werd al heel jong vader, woonde in Amstelveen maar daar was in de jaren zeventig van de vorige eeuw geen woning te krijgen. In Lelystad waren wel woningen te krijgen voor jonge gezinnen als hij. In Amstelveen woonde hij in een woning, gebouwd tijdens de zogenaamde revolutiebouw en die woningen zouden na 50 jaar worden afgebroken en dat is ook echt gebeurd. Zie hierbij de Pastoor Brouwerslaan  en de Mgr Poelslaan als voorbeeld. Hij kon zich nog de Familie Doorsnee herinneren en toen hij in een doorzonwoning terecht kwam, bedacht hij de naam Familie Doorzon, op basis van een woordgrap. De wijk van de doorzonwoningen waar Gerrit woonde was een wijk van tegenstellingen en die heeft hij ook gebruikt in zijn strip. Na het korte interview kreeg Gerrit van Tim het eerste exemplaar van het ‘Doorzonboek’ overhandigd.


Amstelveen
(Amstelveenweb - 2024)

Tim Smeets overhandigt het eerste boek aan Gerrit de Jager, bekend striptekenaar van de Familie Doorzon

Aansluitend ging het gezelschap op pad naar de woningen. Alleen de laatste drie konden worden bezocht, maar zeker de moeite waard om eens te bezoeken als het weer voorjaar is en het Museum alles weer heeft opengesteld.

Afronding
Inmiddels was het al aardig donker geworden en de temperatuur flink afgekoeld, dus het was fijn dat een ieder in de kasteelboerderij weer werd ontvangen voor een borrel met zoutjes en lekker warme snacks. In dit uurtje werd nagepraat met Tim en met  Gerrit de Jager of met wie je wilde. Eén van de redactieleden van Amstelveenweb liet haar boek nog signeren door Tim en toen was het tijd om huiswaarts te keren.


Amstelveen
(Amstelveenweb - 2024)

Weer terug in de Kasteelboerderij voor een drankje, hapje en praatje


Amstelveen
(Amstelveenweb - 2024)

Tim Smeets, auteur van het boek: Ode aan de Doorzonwoning

Bent u geïnteresseerd?
Het boek – Ode aan de doorzonwoning - geeft een ruime inkijk in huis, tuin en keuken van de afgelopen decennia. Met aandacht voor het ontstaan van het huistype in de wederopbouwtijd, nieuwe levensstijlen, verbouwingen in de jaren zeventig en later (dakkappel, schuifpui, zitkuil), de inrichting van de tuin (terrassen, vijvers en schuttingen) - en over het veranderende leven in de buurt en van buurtgenoten. Het is te koop via deze link Ode aan de doorzonwoning bij de Walburgpres.

Amstelveen
(Amstelveenweb - 2024)

In de Prinses Irenestraat door heel Nederland zijn de meeste doorzonwoningen te vinden
Deze fotocollage is te zien in één van de doorzonwoningen



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.