Bijgewerkt: 29 april 2024

Oefening 'Steadfast Defender' in februari 2024

Nieuws -> Informatief

Bron: NATO/dpa
18-01-2024

De NATO heeft zich lange tijd teruggehouden van grote manoeuvres op de oostflank. Nu staat ‘Steadfast Defender’ op het punt de grootste oefening te worden sinds het einde van de Koude Oorlog. De start ervan staat gepland voor februari 2024.

De NATO wil zo'n 90.000 soldaten mobiliseren voor een grote manoeuvre om Rusland af te schrikken. De ongeveer vier maanden durende oefening genaamd Steadfast Defender zal de grootste van de defensiealliantie in decennia zijn, zei de opperbevelhebber van de NATO-troepen in Europa, Christopher Cavoli, donderdag na een bijeenkomst van het NATO-militair comité in Brussel. Volgens de Amerikaanse generaal zouden de voorbereidingen voor de manoeuvres volgende week moeten beginnen. De daadwerkelijke start staat gepland voor februari. Het doel is om met name training te geven in het alarmeren en inzetten van nationale en multinationale landstrijdkrachten.

Casusscenario van het Bondgenootschap: De NATO plant grootschalige manoeuvres met 90.000 soldaten. Volgens informatie van het Duitse persbureau DPA is het scenario van de oefening een Russische aanval op geallieerd grondgebied, wat leidt tot de verklaring van de zogenaamde alliantiezaak volgens artikel 5 van het NATO-Verdrag. Dit laatste regelt de verplichting tot het verlenen van bijstand in het bondgenootschap en stelt dat een gewapende aanval tegen één of meerdere bondgenoten wordt gezien als een aanval tegen allen.



De grootste NATO-oefening tot nu toe sinds het einde van de Koude Oorlog werd in 2018 georganiseerd met de focus op Noorwegen. Er waren ongeveer 51.000 soldaten bij betrokken. De laatste NATO-manoeuvres die groter waren dan de nu geplande oefening vonden plaats vóór het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991. In die tijd was er onder meer de reeks manoeuvres ‘Terugkeer van de strijdkrachten naar Duitsland’. In 1988 waren er bijvoorbeeld ongeveer 125.000 militairen bij betrokken.

Duitsland mobiliseert een pantserdivisie. Volgens eigen informatie zal de Bundeswehr deelnemen aan Steadfast Defender met onder meer een viertraps grootschalige manoeuvre genaamd Quadriga 2024. Verwacht wordt dat eind mei daar ruim 12.000 soldaten zullen worden ingezet, die met name vaardigheden zullen trainen voor het snel inzetten van troepen op de oostflank van de NATO. Zo zal de 10dee Panzerdivisie vanaf half mei op verschillende manieren soldaten met gevechtsvoertuigen naar Litouwen sturen en daar in een gevecht hun vechtkunsten demonstreren.

De NATO-staat in de Baltische staten is een van de landen die zich vanwege hun situatie bijzonder bedreigd voelen door Rusland. De mensen daar vrezen dat ze op een dag hetzelfde lot te wachten staan als de mensen in Oekraïne, die nu al bijna twee jaar worden geconfronteerd met een Russische agressieoorlog. Cavoli zei donderdag dat de oefening een duidelijke demonstratie zou zijn van de samenhang, kracht en vastberadenheid van de alliantie om elkaar te beschermen.

Locatie op de oostelijke flank. De trainingsruimte bij Steadfast Defender strekt zich uit van Noorwegen tot landen als Roemenië. Volgens de Bundeswehr zal er ook een maritieme oefeningscomponent zijn met de verplaatsing van troepen van Noord-Amerika naar Europa.

Naast ongeveer 90.000 soldaten zullen naar verwachting ruim 1.000 gevechtsvoertuigen en tientallen gevechtsvliegtuigen en marine-eenheden aan de oefening deelnemen. In het bijzonder noemt het leger onder meer tanks, vliegdekschepen en F-35-jets.

Naast Duitsland levert ook Groot-Brittannië een belangrijke troepenbijdrage aan de oefening. Het Ministerie van Defensie in Londen maakte onlangs bekend dat ongeveer 20.000 Britse militairen uit de zee-, lucht- en landstrijdkrachten zullen deelnemen.

“Als ze ons aanvallen, moeten we klaar zijn” “We bereiden ons voor op een conflict met Rusland en terroristische groeperingen”, zei de voorzitter van het NATO-militair comité, de Nederlandse admiraal Rob Bauer, na twee dagen beraadslagen op het NATO-hoofdkwartier in Brussel. “Als ze ons aanvallen, moeten we klaar zijn.” De achtergrond van de oefening is met name de Russische agressieoorlog tegen Oekraïne. Het NAVO-partnerland vecht al bijna twee jaar tegen Russische indringers met enorme militaire hulp, voornamelijk van NAVO-landen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.