Bijgewerkt: 20 juni 2024

Officiële opening van Vos Kosher Catering & Events aan de Spinnerij

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb/Roland Vos
03-12-2015

Op woensdag 2 december 2015 vond de officiële opening plaats van Vos Kosher Catering & Events in Amstelveen aan de Spinnerij. Na het betrekken van het nieuwe pand op 1 december 2014 vond er een ingrijpende verbouwing plaats tijdens de drukste jaren ooit van het bedrijf, maar nu was het dan zover.

Stukje geschiedenis (overgenomen van Roland Vos’website)
Al meer dan 25 jaar verzorgt Vos Kosher Catering & Events de culinaire invulling van allerlei evenementen in heel Nederland. Bij Roland Vos begon de passie voor horeca en evenementen op de middelbare school, waar hij zijn eerste feesten organiseerde. Aan verdieping en specialisatie werd gewerkt tijdens zijn opleiding door te werken bij vooraanstaande bedrijven als Parkrestaurant het Rosarium, Molen de Dikkert (toen één ster), Hotel de L’Europe en het Amstel Hotel. Tegelijkertijd zette Roland zich al die jaren in voor allerlei maatschappelijke organisaties en jongerenbesturen binnen de joodse gemeenschap. Roland en zijn vrouw Mirjam zijn samen meer dan 10 jaar exploitant geweest van het Museumcafé in het Joods Historisch Museum. Daarna heeft Roland in opdracht van een aantal joodse welzijnsinstellingen de verbouwing en opening van het Joods Jongeren Centrum in Amsterdam begeleid. Als één van de medeoprichters en bestuurslid van de Amsterdamsche Orde van Culinaristen heeft Roland vele jaren activiteiten georganiseerd voor zijn vakgenoten. Tevens is hij al ongeveer 15 jaar actief als bestuurslid van het Oranje comité van Amstelveen.

Sinds enkele jaren is Roland Officier Sabreur bij de Confrérie du Sabre d'Or en mag en kan uw champagne sabreren (fles openen door middel van een sabel). Ook Mirjam is sinds kort bevoegd om champagne te sabreren als Chevalier Sabreur.


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Gevlochten Challah brood met sesamzaad en andere lekkernijen wachten op de gasten


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

De koks zijn al bezig om de hapjes klaar te maken


De opening
Vanaf 16.00 uur was iedereen welkom en er kwamen ruim 200 mensen naar het feestelijke openingsfeest aan de Spinnerij: opdrachtgevers, leverancies, familieleden en kennissen van de familie Vos en de burgemeester van Amstelveen, Mirjam van ’t Veld. Met gepaste trots werden de gasten rondgeleid in het bedrijf en werden in de keuken heerlijke koshere hapjes en drankjes opgediend. Ook mochten de mensen de niet-koshere producten van Buitenpoort Catering Amsterdam proeven. Want aan Vos Kosher Catering & Events is een nieuwe afdeling toegevoegd, Buitenpoort Catering Amsterdam. Met haar staat van catering-dienst is dit bedrijf een gerenommeerde speler in de party wereld. Al 30 jaar worden bruiloften, diners, opening, recepties en jubilea met passie verzorgd. Aangezien Buitenpoort geen koshere Joodse gerechten maakt, betekent dat, dat bij Vos Catering nu de klanten nieuwe mogelijkheden krijgen, qua catering.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Jochem, de kok van Buitenpoort Catering Amsterdam


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Een niet-kosher hapje van Buitenpoort Catering Amsterdam


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Daniël Vos is de baas van de nog lege bar


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

De dames vinden het heerlijk al de hapjes en drankjes


Om 17.00 uur was het dan zover. Roland Vos, één de directeur eigenaren van het bedrijf nam het woord:

'Geachte Burgemeester, papa en mama, Mirjam, dames en heren. Wat ontzettend fijn, dat jullie allemaal zijn gekomen.
Tja, daar staan we dan: 5 jaar na een vorig feestje, waar de brandweer ons bedrijf de avond voor de opening wist te redden. En 3 jaar na een andere redding: nadat Ton en Lidy in 2012 hoorden, dat we in de problemen zaten hebben zij geholpen ons bedrijf te redden. Na met z'n allen keihard doorgewerkt te hebben, zijn we er weer behoorlijk bovenop gekomen en gaat het heel erg goed met het bedrijf. Graag stel ik aan u voor onze zakenpartners: Ton en Lidy Janssen-Bodewes van Buitenpoort Catering.

Omdat we graag straks een toost uitbrengen op uw en onze gezondheid sabreer ik eerst de koshere Cava, zodat onze medewerkers u van een glas kunnen voorzien, maar wacht u even met drinken! Vervolgens werd een fles gesabreerd met goed resultaat en werden de glazen ingeschonken en rondgedeeld.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Roland Vos, één de directeur eigenaren van het bedrijf spreekt de mensen toe


En nu staan we hier na jaren hard werken, één jaar plannen maken en verbouwen in dit prachtig nieuwe pand. Dank en complimenten aan onze "knutselclub", zoals ik ze regelmatig noemde voor jullie geweldige inspanning, begrip, geduld en goede inbreng: Marc Hartog en zijn team, zonder jullie had het niet gekund!
Veel nieuwe bedrijfsactiviteiten en plannen die we van hieruit verder kunnen ontwikkelen:
•    Buitenpoort Catering Amsterdam - onze niet-koshere catering-tak;
•    het Museumcafé van het Joods Historisch Museum;
•    het Panorama Rail Restaurant;
•    veel koshere maaltijden, feesten en partijen
•    en nog een aantal ideeën die we nu nog niet openbaar kunnen maken.

Dit alles is alleen mogelijk door hulp van medewerkers, leveranciers, opdrachtgevers en soms zelfs familie en vrienden. Natuurlijk allereerst mijn echtgenote Mirjam, zoon Daniël en dochter Joëlle. Inmiddels vormen we samen een echt familiebedrijf, met als kroon daarop hebben we met zijn 4en vorige week in een 5 sterren hotel een prachtig evenement mogen cateren en verzorgen: Mirjam en ik in de zaal en Daniël en Joëlle in de keuken en in de logistiek, natuurlijk met nog een paar échte koks. Ons vaste team bestaat uit:
3 shoumers (Joodse spijswetten (Kasjroet) controleurs) - Lea en Henry en af en toe Ingrid
2 koks - Ramon en Harko
1  patissier Stefan met zijn assistente Noor
2  keukenhulpen, Eretz en Tess die ook vaak in de bediening, of met andere klussen helpen
1 medewerker logistiek/algemene dienst - Renz
1 chauffeur, die ook vaak overal bijspringt - Marcel
2 kantoor medewerkers - Sanne en Richard en Berry die altijd voor ons klaarstaat en vanavond de party manager is

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Roland verwijdert met een sabel de kurk van de fles Cava wijn


Elk half jaar is er een stagiaire en nu is dat Nikki en niet te vergeten ons team in het Museumcafé in het Joods Historisch Museum: Meuqet, Jeany, Roos, Mylene, Brigitte, Tess en Nadav. Allemaal héél erg bedankt voor jullie inzet, geduld en goede ideeën. Zoals ik altijd zeg, we moeten het samen doen. Bijzonder is wel, dat twee stagiaires bij ons zijn blijven werken, zo'n slechte werkgever zijn wij dus blijkbaar niet.

Dank ook aan onze trouwe leveranciers die een bijdrage aan dit feest hebben geleverd. Met sommige kunnen we bijna een 25 jarig jubileum vieren (Héman Verhuur en Lek Bloemenservice) en bij een ander zijn wij de eerste opdrachtgever in Amsterdam (Mise en Place). Al hun namen hebben we op diverse plaatsen opgehangen, zodat u kunt zien, wie het zijn.

Vooral het vertrouwen van de opdrachtgevers is voor ons het grootste compliment. Meestal beginnen we de begeleidende brief bij een offerte dan ook met "bedankt voor uw aanvraag en het in óns gestelde vertrouwen". Dat lijkt een standaard zin, maar is wel gemeend. Elk evenement is voor ons een uitdaging en een eer, dat wij het mogen verzorgen. Elk detail is voor ons belangrijk. Wij zijn blij met behulpzame kritiek en suggesties van onze opdrachtgevers.

Ons motto: service en kwaliteit heeft ons de crisis doorgeholpen en wij zullen die altijd hoog in het vaandel dragen. Doen wat je belooft, is één van de belangrijkste kwaliteiten van ons bedrijf. Het zijn moeilijke tijden in de wereld, maar dat hebben we vaker gezien. Toch denken wij, dat het uiteindelijk wel weer goed komt en we met zijn allen gewoon maar door moeten gaan;

Met Zwarte Piet zal het vast wel goed komen: zwart, of niet: hij blijft altijd Piet. De gevaren in de wereld - hoe érg, ook zullen uiteindelijk ook overwonnen worden. Graag geef ik het woord aan mijn partner Ton Janssen' – aldus Roland Vos.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Ton Janssen, de directeur van Buitenpoort Catering Amsterdam aan het woord


Cateraar Ton Janssen, eigenaar van Buitenpoort Catering vertelde in zijn toespraak:
'Wat kan ik nog toevoegen? Ik kan alleen zeggen dat jullie van een heel klein pandje aan de Schweitzerlaan, nu hier in de Spinnerij terechtkwamen en aan de slag zijn gegaan. Wij kenden elkaar al langer, maar de samenwerking is van korte tijd. Ik heb jullie leren kennen, jou en Mirjam, een heel lekker stel, maar ik moet zeggen, dat ze een heleboel hobbels moesten nemen hoor! Chapeau voor de mensen, die daar zonder te klagen (want ze zijn trots op het bedrijf) toch door zijn gegaan. Roland, ik vind dat wij samen een uitstekend bedrijf hebben neergezet, om de toekomst in te gaan en dank voor alle kennis, die ik van de Joodse wereld heb gekregen. Het is niet mijn wereld geweest, maar ik ken er inmiddels een aantal dingen van, misschien de helft van de helft van de helft en ik ga ervan uit, dat wij over vijf jaar hier de buren hebben bijgekocht!' – aldus Ton Janssen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

De ouders van Roland Vos volgen ook de toespraken


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

De genodigden volgen de toespraken


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Mirjam van 't Veld, burgemeester van Amstelveen naast Roland Vos luistert naar de toespraak


Tot slot kreeg burgemeester Mirjam van ’t Veld het woord. Zij vertelde, hoe zij Roland had ontmoet en dat ze hem dan weer hier dan weer daar tegenkwam. Maar ook, dat zij hem regelmatig ontmoet, aangezien Roland actief bestuurslid is van Amstelveen Oranje. Dus niet alleen bij de 4-5 mei vieringen, maar ook op bijvoorbeeld Koningsdag. De burgemeester zei heel blij te zijn, dat Roland niet gekozen heeft om in Almere te blijven, maar juist hier in Amstelveen weer een mooi bedrijf heeft opgezet. Zij had de opdracht gekregen om op een knop te drukken om de officiële opening te verrichten, maar dat ze niet moest schrikken. Dat gebeurde wel, want na een druk op de knop hoorde iedereen niet alleen een paar flinke knallen, maar werd men ook bedolven onder lange slierten confetti die uit enkele kanonnen werden afgeschoten. De opening was verricht en iedereen dronk van zijn, of haar koshere Cava. De redactieleden werden rondgeleid door medewerkster Sanne de Matter en in alle hoeken en gaten stonden heerlijke gerechten, waar de aanwezigen van konden genieten.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Mirjam van 't Veld, burgemeester van Amstelveen vertelt over de drukke werkzaamheden van Roland Vos


Joodse keuken bij Vos
Bij de rondleiding liet Sanne ons de verschillende koshere keukens en ook de niet-koshere keuken zien. Zo moeten vleesproducten apart worden bereid in een eigen hoek, die met een kleurcode wordt aangegeven. Dus een apart aanrecht, aparte gootsteen en apart serviesgoed. Ook alles van en met melkproducten heeft bij cateraar Vos een eigen keukenonderdeel, net als bij de vleeskeuken met apart aanrecht, gootsteen en servies. Daarnaast was er nog een keukendeel ingericht, waar alle anders dan melk en vleesproducten kunnen worden bereid, dit deel heet 'parve'. En ook hier natuurlijk weer eigen aanrecht, gootsteen en servies.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Mirjam van 't Veld, burgemeester van Amstelveen met Roland Vos en zijn echtgenote Mirjam in het midden


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

De hele familie werkt bij het catering bedrijf. Vlnr.: Joëlle, Daniël, Mirjam en Roland Vos


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Sanne de Matter leidt ons door het bedrijfspand en wij kregen heel veel informatie over de werking van een koshere keuken


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

In de Joodse kosher keuken wordt veel glazen serviesgoed gebruikt om hygiënische redenen


Op de stellingen staat heel veel glas servies. Dat wordt gebruikt, omdat dit heel goed is af te wassen en als het bijvoorbeeld de ene keer voor vlees is gebruikt, mag het na reiniging voor melkproducten worden gebruikt. In aardewerken serviesgoed anders dan glas, kunnen altijd onzichtbare etensrestjes in barstjes achter blijven, maar bij glas kan dat niet. Vandaar, dat er dus heel veel glasservies, borden, schalen, kommetjes enz. gebruikt worden. Aardewerken borden en dergelijke hoeven niet een aparte kleurcode te krijgen, mits ze maar goed gescheiden zijn opgeslagen. Voor afdruiprekken, sponzen en theedoeken wordt dezelfde kleurcode gehanteerd als de keukennaam heeft. In de koel- en vrieskasten, die natuurlijk ook aanwezig zijn bij een cateraar, mogen de verschillende soorten voedsel wel tezamen worden opgeslagen, mits ze goed van elkaar gescheiden zijn op verschillende planken en goed afgedekt, zodat er niets van melk op vlees kan druppelen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Op de eerste etage van het pand bevinden zich de kantoren, hier de vergaderzaal


In het tweede deel van de keuken, gescheiden door een gang en een muur, bevindt zich de niet-kosjere keuken van de Buitenpoort cateraar. Ook daar stond een heerlijk soepje klaar en een verrukkelijke amuse en deze keuken deed geenszins onder voor de koshere keuken, alhoewel het er bij de opening wel veel rustiger was dan aan de andere kant.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Het gebouw van Vos Kosher Catering & Events is feestelijk verlicht en het feest gaat nog door, maar wij keren huiswaarts


Het was een geweldig event, de opening van Vos Kosher Catering & Events. De redactieleden gingen geschoold en gelaafd huiswaarts en wensen de eigenaren en alle medewerkers een mooie toekomst toe.

Zie ook een stukje geschiedenis: Hebreeuwse chocoladeletter, gemaakt in het voormalige bedrijf van Vos Catering, toen nog zonder Events.
Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.