Bijgewerkt: 16 juni 2024

Olifantenstaarten en nijlpaardenhuid in beslag genomen

Nieuws -> Schiphol

Bron: Rijksoverheid
23-08-2013

De Douane heeft woensdagmiddag 21 augustus 2013 op Schiphol 14 delen van beschermde diersoorten in beslag genomen. Bij controle van de bagage van de reizigers die terugkeerden uit Zimbabwe vonden douaneambtenaren kiezen van een olifant, geprepareerde olifantenstaarten en een schild van een panterschildpad. Tot slot vonden ze een grote reistas gemaakt van olifantenhuid en twee geweerhoezen van nijlpaardenhuid.

De reizigers hadden de leren producten gekocht in Zimbabwe. De delen van de olifanten zouden afkomstig zijn van door hen tijdens hun reis geschoten dieren. De mannelijke reiziger verklaarde een gepassioneerd jager te zijn.

olifantenstaart Amstelveen
(Foto Douane Schiphol - 2013)

Een in beslag genomen olifantstaart


Onderzoek door de Douane aan de twee staarten en de vier kiezen toonde echter aan, dat deze afkomstig zijn van dieren die al langere tijd geleden gestorven zijn. De reizigers konden geen Cites-vergunning overleggen voor de invoer van de spullen in de Europese Unie. Ze zijn daarom bekeurd.

De goederen zijn door de Douane in beslag genomen. Tegen de in België woonachtige verdachten is proces-verbaal opgemaakt. De zaak is ter beoordeling aan het Functioneel Parket gezonden.

Cites-vergunning?

CITES (the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) is een internationale overeenkomst tussen regeringen. Het doel is, om ervoor te zorgen, dat de internationale handel in wilde dieren en planten hun overleven niet bedreigt. De overeenkomst, die uit 1974 stamt, is ondertussen door bijna 180 landen ondertekend.

CITES is voor iedereen die iets onderneemt met betrekking tot beschermde planten, of dieren. Gaat u CITES-soorten aan- of verkopen? Ruilen, huren of weggeven? Zorg er dan voor, dat u op tijd bekijkt, of u vergunningen, of certificaten nodig heeft.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.