Bijgewerkt: 26 mei 2024

Onafhankelijke evaluatie van de COVID-19 pandemie

Nieuws -> Informatief

Bron: WHO/Johns Hopkins University
14-07-2020

Dr. Tedros Adhanom de directeur-generaal van de WHO heeft op 9 juli 2020 aangekondigd dat het Independent Panel for Pandemic Preparedness and Response (onafhankelijke panel voor de paraatheid voor en de reactie op pandemieën) (IPPR) is opgericht om de reactie van de wereld op de COVID-19-pandemie te evalueren.

In opmerkingen aan de lidstaten van de WHO zei directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus dat het panel gezamenlijk zal worden voorgezeten door de voormalige premier van Nieuw-Zeeland Helen Clark en de voormalige president van Liberia Ellen Johnson Sirleaf. Premier Clark heeft het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties geleid en president Sirleaf ontvangt de Nobelprijs voor de vrede. Zij zullen onafhankelijk opereren en andere panelleden en leden van een onafhankelijk secretariaat kiezen om ondersteuning te bieden.'Premier Clark en president Sirleaf werden geselecteerd door middel van een proces van breed overleg met de lidstaten en werelddeskundigen. Ik kan me niet voorstellen dat er nog twee meer sterke, onafhankelijke leiders zijn die ons door dit kritische leerproces heen loodsen', aldus Dr. Tedros in zijn toespraak. Tijdens de historische 73de Wereldgezondheidsvergadering in mei 2020 hebben de lidstaten een baanbrekende resolutie aangenomen, waarin de WHO wordt opgeroepen een onafhankelijke en uitgebreide evaluatie te maken van de lessen die zijn getrokken uit de internationale gezondheidsreactie op COVID-19.

'Dit is een tijd voor zelfreflectie, om te kijken naar de wereld waarin we leven en om manieren te vinden om onze samenwerking te versterken terwijl we samenwerken om levens te redden en deze pandemie onder controle te krijgen', aldus Dr. Tedros. "De omvang van deze pandemie, die vrijwel iedereen in de wereld heeft geraakt, verdient duidelijk een evenredige evaluatie.' Dr. Tedros stelde voor om in september een speciale zitting van de Raad van Bestuur bijeen te roepen om de voortgang van het panel te bespreken. In november zal het panel bij de hervatting van de Wereldgezondheidsvergadering een tussentijds verslag presenteren.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

COVID-19 Dashboard van het Center for Systems Science and Engineering (CSSE) van de Johns Hopkins University (JHU) op 14 juli 2020 van de stand van zaken van de wereldwijde verspreiding van het coronavirus


In januari 2021 zal het dagelijks bestuur zijn gewone zitting houden, waar de werkzaamheden van het panel verder zullen worden besproken; en in mei volgend jaar zal het panel zijn inhoudelijk verslag presenteren tijdens de Wereldgezondheidsvergadering. De directeur-generaal merkte op dat ook het onafhankelijk toezichts- en adviescomité voor het WHO-programma voor noodsituaties op gezondheidsgebied zijn bestaande werkzaamheden zal voortzetten.

'Zelfs wanneer we deze pandemie bestrijden, moeten we ons voorbereiden op toekomstige wereldwijde uitbraken en de vele andere uitdagingen van onze tijd, zoals antimicrobiële resistentie, ongelijkheid en de klimaatcrisis. COVID-19 heeft ons zoveel afgenomen. Maar het geeft ons ook de kans om te breken met het verleden en beter terug te bouwen.'- aldus Dr. Tedros.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.