Bijgewerkt: 22 december 2024

Ondanks de coronacrisis 232 nieuwe banen in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen/Invest in Holland
18-02-2021

Acht internationale bedrijven hebben voor Amstelveen gekozen als nieuwe vestgingsplaats. Dit levert 232 arbeidsplaatsen op binnen drie jaar. Dit is goed voor een toename van 12 procent van de nieuwe werkgelegenheid bij internationale bedrijven binnen de Metropoolregio Amsterdam (MRA).

Ondanks de coronacrisis ruim 100 nieuwe buitenlandse bedrijven en 4.500 banen in MRA. In 2020 hebben 101 internationale bedrijven een nieuwe vestiging in de regio Amsterdam geopend. Deze bedrijven zorgen voor 1.970 nieuwe banen in de MRA. Bij 35 buitenlandse bedrijven die al in de regio Amsterdam gevestigd waren, kwamen er door uitbreiding 2.485 nieuwe banen bij. Gezamenlijk goed voor bijna 4.500 nieuwe banen. Dit blijkt uit cijfers die vandaag zijn gepubliceerd door amsterdam inbusiness, volgend op de bekendmaking van landelijke cijfers door de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA).

Floor Gordon (D66) wethouder Economische Zaken: 'We zijn erg tevreden. Zowel het aantal nieuwe internationale bedrijven als het aantal nieuwe banen in Amstelveen is gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Een mooi resultaat, in een jaar, waarin we hard zijn geraakt door de coronacrisis. Het profiel van deze nieuwe bedrijven past ook nog eens goed bij onze identiteit en kernwaarden. Daarnaast koesteren we in Amstelveen ons bestaande bedrijfsleven en zetten we in op goed relatiebeheer en het in stand houden van onze economische positie qua arbeidsplaatsen.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Floor Gordon (D66) wethouder Economische Zaken


Marijn van Ballegooijen (PvdA) wethouder Werk en Inkomen: 'De internationale accountmanagers van de gemeente en het Werkplein hebben goed contact met de nieuwe bedrijven. Zo zijn veel inwoners van Amstelveen, die eerder werkeloos waren, inmiddels werkzaam bij een van deze nieuwe bedrijven. Heel goed dat dit, ondanks de coronacrisis, gelukt is.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Marijn van Ballegooijen (PvdA) wethouder Werk en Inkomen


De acht nieuwe bedrijven komen deels uit Azië en deels uit de Europese Unie. De meeste nieuwe bedrijven die zich in 2020 hier vestigden zijn actief in de sector agri-food. Andere sectoren zijn life sciences & health, automotive, education services, electronica en de creatieve industrie. Twee voorbeelden van nieuwe innovatieve en duurzame bedrijven die zich in Amstelveen gevestigd hebben zijn:

Infarm. Het Duitse ‘vertical farming’ bedrijf Infarm (75 banen binnen 3 jaar, nu 45) vestigde zich in 2020 in Amstelveen. Infarm brengt een nieuw assortiment verse groenten dat in zogenoemde ‘vertical farms’ in of dichtbij de supermarkt groeit. Het bedrijf zet zich in voor een toekomst waarin de consument lokale, verse producten binnen handbereik heeft. De modulaire verticale farms worden op verschillende locaties in steden geplaatst, zoals supermarkten, restaurants en distributiecentra, zodat groenten dichtbij het moment van aankoop groeien en geoogst worden.

SAIC Motor Europe. Het Chinese bedrijf SAIC Motor Europe (35 banen binnen 3 jaar, nu 20) ontwikkelt, produceert en verkoopt elektrische voertuigen in Europa. Dit draagt bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen en biedt meer keuze aan consumenten. Het huidige aanbod van elektrisch vervoer is relatief duur. Dankzij SAIC wordt elektrisch rijden voor meer mensen bereikbaar. Het bedrijf is sinds 2020 in Amstelveen gevestigd.

amsterdam inbusiness is een samenwerking tussen de gemeenten Almere, Amstelveen, Haarlemmermeer en Amsterdam. amsterdam inbusiness voert een regionaal beleid uit voor het aantrekken en behouden van buitenlandse bedrijven. amsterdam inbusiness meet in de resultaten van de regio Amsterdam alle internationale bedrijven die zich in de regio Amsterdam vestigen. 

Ook nu er een Brexit-deal is gesloten, blijft Nederland populair bij bedrijven die hinder ondervinden van de Brexit - de zogeheten Brexit-bedrijven. Veel bedrijven in het Verenigd Koninkrijk ondervinden momenteel problemen door extra administratie, procedures, levertijden en verslechterde toegang tot de Europese markt. De onzekerheid van de afgelopen jaren is namelijk niet verdwenen. Hierdoor blijft het aantal Brexit-bedrijven dat zich op Nederland richt groeien. De NFIA spreekt momenteel met 550 Brexit-bedrijven over een verhuizing of uitbreiding naar Nederland. Hieronder bevinden zich Britse bedrijven, maar ook Amerikaanse en Aziatische partijen die hun huidige Europese structuur heroverwegen vanwege de onzekerheid die Brexit met zich meebrengt.

Niet alleen het aantal contacten blijft groeien, ook het aantal Brexit-bedrijven dat voor Nederland heeft gekozen neemt toe. Sinds het referendum in juni 2016 kozen 218 Brexit-bedrijven voor Nederland, waarvan er vorig jaar opnieuw 78 de (gedeeltelijke) overstap maakten. Zo kozen Snag Tights, Candy Hero en de Commonwealth Bank of Australia vorig jaar voor Nederland vanwege Brexit. Deze 218 bedrijven samen zullen naar verwachting 6.000 banen en 544 miljoen euro aan investeringen opleveren in de eerste drie jaar na aankomst- staat in het rapport van Invest in Holland.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.