Bijgewerkt: 4 maart 2024

Ondergronds bankieren in Amsterdam Zuidoost

Nieuws -> Politie

Bron: Politie Amsterdam-Amstelland
27-02-2012

In een groot onderzoek van de politie Amsterdam-Amstelland naar ondergronds bankieren, zijn 19 verdachten aangehouden en is ruim twee miljoen euro cash in beslag genomen. Een team van 20 rechercheurs van de financieel economische recherche heeft maandenlang gewerkt aan een intensief onderzoek naar witwassen, waarin de eigenaar van een kapsalon in Amsterdam-Zuidoost een grote rol speelde.

In de zaak werd op grote schaal geld witgewassen. Via de kapsalon werd een netwerk van koeriers en bankiers ontrafeld, dat vermoedelijk betalingen faciliteerde tussen drugscriminelen. In totaal werden 19 verdachten aangehouden, zowel in de regio Amsterdam-Amstelland als daarbuiten.

Ook werden door het land 11 panden doorzocht, waarbij geldhonden zijn ingezet. De politie legde beslag op een woning, twee vuurwapens, twee auto’s, 100 kilo amfetamine en 58.000 Viagra pillen. Daarnaast is ruim twee miljoen euro cash in beslag genomen.

De eerste aanhoudingen vonden plaats in november 2011, de laatste verdachte is maandag 6 februari 2012 in hechtenis genomen. Een van de verdachten werd al eerder veroordeeld voor witwassen, hij zat nog in zijn proeftijd.

12 van de verdachten zitten nog in hechtenis. In maart komen de eerste zes voor de rechter. “Ondergronds bankieren ondermijnt het reguliere financiële stelsel. In de criminele wereld is geld vaak de drijfveer. Door het systeem te verstoren raak je de kern van de criminele activiteiten”, zegt Marc Schuuring, hoofd van de financieel economische recherche.

Deze zaak kwam aan het licht naar aanleiding van een eerder grootschalig onderzoek naar ondergronds bankieren, dat in november 2011 werd afgerond, waarbij een wasserette in de Javastraat is gesloten. In dat onderzoek werden in totaal veertig verdachten aangehouden. De hoofdverdachten van deze eerdere zaak stonden afgelopen week voor de rechter.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.