Bijgewerkt: 5 december 2022

Ondernemers krijgen extra ondersteuning van de overheid

Nieuws -> Overheid

Bron: Rijksoverheid
28-08-2011

Extra ondersteuning voor kredietverlening bedrijven

Ondernemers die moeilijk aan krediet kunnen komen, krijgen extra ondersteuning van de overheid. De garantieregelingen voor het bedrijfsleven worden uitgebreid en verlengd. Dat zegt minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) in een externe link: interview.

Smeerolie voor economie

'Kredieten voor goede ondernemersplannen zijn de smeerolie voor de motor van onze economie,' aldus Verhagen. 'De overheid kan koudwatervrees bij banken wegnemen door garant te staan voor een deel van de lening. Dat geeft het zetje om de lening toch te verlenen.'

Garantieregeling

Het stijgende gebruik van de garantieregeling voor het midden- en kleinbedrijf toont aan dat ondernemers de regeling als nuttig ervaren. Gevolg is wel, dat het garantiebudget voor dit jaar bijna op is. Daarom wordt het verhoogd van 765 miljoen naar 1 miljard euro. Bovendien wordt de garantieregeling voor grotere bedrijven - dat is ingesteld tijdens de kredietcrisis in 2008 – met tenminste een jaar verlengd. De tijdelijke regeling zou eigenlijk per 1 januari 2012 komen te vervallen.

Groeiplannen

Volgens minister Verhagen staat het Nederlandse bedrijfsleven er beter voor dan tijdens de kredietcrisis, maar is de situatie op de financiële markten wel zorgelijk. 'Ik wil voorkomen, dat ondernemers hierdoor in de knel komen,'aldus de bewindsman. 'Voldoende financiering voor hun groeiplannen blijft essentieel.'

Garantieregelingen blijven cruciaal voor MKB

68 % van de grote bedrijven die naar financiering zoekt, krijgt deze ook geheel. Voor MKB bedrijven ligt dat percentage flink lager. Van hen krijgt slechts 33% de gevraagde financiering.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.