Bijgewerkt: 7 december 2023

Onderverhuur probleem op woningmarkt

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Nieuwsblad
07-12-2006

Door André Gerritsen
Andre Gerritsen  Amstelveen

Het aantal Amstelveense huurwoningen dat illegaal wordt onderverhuurd is mogelijk veel hoger dan vooralsnog wordt aangenomen. Een hoog percentage onderverhuur kan een flinke blokkade betekenen voor met name starters op de woningmarkt.

Dat blijkt uit correspondentie tussen een bewoner van de Fideliolaan en Woongroep Holland, waarin meerdere gevallen van onderverhuur worden aangekaart in één flat. Bij onderverhuur worden relatief goedkope huurhuizen aangehouden door bewoners die doorstromen naar een grotere (koop- of huur)woning in een andere gemeente.

Onderverhuurders maken handig gebruik van mazen in de wet, om zodoende extra inkomsten te verwerven door de woning veel duurder door te verhuren, of om familie of vrienden snel en makkelijk aan woonruimte te helpen. De Amstelveense huurwoning valt zodoende niet vrij op de overspannen lokale huurmarkt.

De gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning in Amstelveen bedraagt momenteel zestien jaar. Woongroep Holland, Amstelveens grootse corporatie, kent de problematiek, maar ziet deze niet als groot probleem. „Wij worden slechts een aantal keer per jaar geconfronteerd met gevallen van onderverhuur. Zodra er overlast is of duidelijke aanwijsbare redenen zijn, komen wij in actie, eerder niet," aldus een woordvoerder.


 Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.