Bijgewerkt: 22 februari 2024

Onderzoek Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten gereed

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
24-10-2008

Op verzoek van het college van B en W heeft het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) een onderzoek gedaan naar het handelen van de gemeente Amstelveen rond de deposito’s in IJsland. BING heeft het rapport 23 oktober aangeboden aan B en W. De commissie Algemeen Bestuur en Middelen bespreekt het rapport op dinsdag 28 oktober 20087 in een extra vergadering.

Samenvatting conclusies rapport BING:

-           het liquiditeitsbeheer bij de gemeente is zeer nauwkeurig gereglementeerd;

-           de regels zijn gericht op het vermijden van risico’s (vereiste van A ratings, risicospreiding);

-           de ambtenaren hebben de regels nageleefd. Dat is zeer recent geconstateerd door de interne controle, door de externe accountant en door BING;

-           de portefeuillehouder heeft naar de mening van BING niet onzorgvuldig gehandeld;

-           er zijn, naar de mening van BING, ‘geen risicosignalen’ geweest die aanleiding zouden hebben moeten geven voor de ambtenaren die belast waren met liquiditeitsbeheer om stringenter te handelen dan de regels voorschreven;

-           het systeem heeft gefaald; BING doelt hierbij op het gedeelte van het systeem dat binnen de invloedsfeer ligt van DNB. De kennelijk te beperkte mate waarin DNB toezicht kan uitoefenen op een centrale bank buiten de Europese Unie of op een Nederlandse vestiging van een bank buiten de Europese Unie.

Bijlage 5

E-mail portefeuillehouder dinsdag 7 oktober 2008 18:23

Hellendall, F. (wethouder)

Van:                                                Hellendall, F. (wethouder)

Verzonden:                                     dinsdag 7 oktober 2008 18:23

Aan:                                                Huizenga, Jaap; Vos, Ron; Koper, Ruud; Hulst, Ans van der

Onderwerp:                                    Je krijgt er koude rillingen van 

di 07 okt 2008, 11:08

IJsland neemt controle over bankensector

REYKJAVIK (AFN [Alesco Financial]) -  De IJslandse overheid heeft maandagavond de volledige controle genomen over de nationale bankensector om een "faillissement van het land te voorkomen". De IJslandse regering garandeert nu banktegoeden volledig en kan banken dwingen te fuseren.

De maatregel werd afgelopen nacht goedgekeurd door het IJslandse parlement. Dankzij de wet heeft de IJslandse overheid de macht om banken tot een fusie te dwingen, het bestuur te vervangen en de beloningen aan banden te leggen. Ook kan een bank failliet worden verklaard en gaat de regering hypotheekleningen van banken overnemen en in een speciaal overheidsfonds onderbrengen.

IJsland is bang dat zonder de overheidscontrole het land failliet zou gaan. "Er is een zeer reëel gevaar dat de economie van IJsland in het slechtste geval met de banken meegezogen wordt in een draaikolk, waarvan het resultaat een nationaal bankroet kan zijn", aldus premier Geir Haarde maandagavond. IJsland telt ongeveer 310.000 inwoners.

Landsbanki

De IJslandse bank Landsbanki is inmiddels onder overheidscuratele gesteld en het bestuur is vervangen, maakte handelsminister Bjorgvin Sigurdsson dinsdag op de IJslandse radio bekend. Het bestuur van Landsbanki is vervangen door overheidspersoneel. De bank blijft wel gewoon normaal opereren.

Dinsdag werd ook bekend dat IJsland een lening heeft afgesloten met Rusland van 4 miljard euro om de kapitaalreserves van de IJslandse centrale bank te vergroten. Daarvan profiteerde de IJslandse kroon met een koerswinst van meer dan 35 procent tegenover de euro, waarmee het verlies van de kroon van eerder op de dag volledig werd goedgemaakt. De kroon daalde door alle onrust rond de IJslandse economie sterk in waarde.

IJslandse banken zijn in de problemen gekomen door hun sterke expansionisme van de laatste jaren. Daardoor zijn de schulden sterk gestegen. De IJslandse overheid nam vorige week nog een belang van 75 procent in Glitnir Bank omdat de bank onvoldoende liquiditeit had om te blijven functioneren. Om paniekverkopen te voorkomen, werd de handel in aandelen van alle IJslandse banken maandag stilgelegd in Reykjavik.

Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten?

BING biedt Nederlandse gemeenten gespecialiseerde adviesexpertise en onderzoeksexpertise aan. Het bureau richt zich daarbij exclusief op de gemeenten, wat borg staat voor specifieke branchekennis, verdieping van ervaringen en de mogelijkheid om duurzame relaties met de doelgroep te onderhouden. BING is een initiatief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.