Bijgewerkt: 1 november 2024

Onderzoek naar kosten en vergoeding van zonnestroom

Nieuws -> Technologie

Bron: ACM/Vereniging Eigen Huis
23-08-2024

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) constateert dat consumenten met zonnepanelen die jaarlijks meer elektriciteit terugleveren dan ze afnemen bij enkele leveranciers netto moeten betalen voor deze extra teruggeleverde elektriciteit. De Tweede Kamer heeft in het huidige wetsvoorstel voor de Energiewet, mede in het belang van de energietransitie, een verbod op een negatieve terugleververgoeding toegevoegd. De ACM gaat over deze ontwikkeling in gesprek met de sector.

Negatieve terugleververgoeding en stijgende terugleverkosten. Consumenten en zakelijke kleinverbruikers met zonnepanelen kunnen de elektriciteit die zij afnemen van hun energieleverancier op de jaarafrekening salderen (wegstrepen) met de elektriciteit die zij terugleveren aan het net. Als zonnepaneelbezitters op jaarbasis meer terugleveren dan afnemen, dan hebben zij recht op een redelijke vergoeding van hun leverancier.

Foto Amstelveen
(Bron Pixabay - 2024)

Zonnepanelen worden op het dak van een woning gemonteerd

De terugleververgoeding stellen leveranciers zelf vast. Sinds dit jaar brengen veel leveranciers kosten in rekening voor het terugleveren van elektriciteit aan het net (terugleverkosten). Er is sprake van een netto negatieve terugleververgoeding als na salderen de vergoeding per kWh lager is dan de terugleverkosten per kWh. Dat is op dit moment bij verschillende leveranciers het geval. De ACM gaat nader onderzoek doen naar terugleverkosten en - vergoedingen.

De ACM heeft eerder dit jaar onderzoek gedaan naar de tarieven van 4 grote energieleveranciers en concludeerde toen dat de onderzochte tarieven niet onredelijk waren. Sindsdien zijn de terugleverkosten marktbreed gestegen. Energieleveranciers zijn op grond van de huidige wetgeving vrij om hun tarieven te bepalen zolang deze niet onredelijk zijn gelet op de onderliggende kosten. Gezien de gestegen terugleverkosten, gaat de ACM in haar tarieventoezicht extra aandacht besteden aan de hoogte ervan.

Hogere tarieven modelcontracten. Ook zal de ACM de tarieven van modelcontracten onderzoeken. Modelcontacten zijn standaardcontracten met variabele tarieven voor onbepaalde tijd die alle energieleveranciers moeten aanbieden. De ACM stelt de voorwaarden van het modelcontract vast. Het biedt consumenten de mogelijkheid om altijd een contract voor de levering van gas en elektriciteit af te sluiten. Ook vergroot het de vergelijkbaarheid van contracten.

Uit de Monitor Consumentenmarkt Energie van augustus blijkt dat modelcontracten duurder zijn dan andere variabele contracten. Leveranciers mogen bij modelcontracten de kosten die zij maken voor huishoudens met zonnepanelen niet via terugleverkosten doorberekenen. Mede hierdoor hebben veel leveranciers het vastrecht, ofwel de vaste leveringskosten per maand, van modelcontracten de afgelopen maanden verhoogd. Dit heeft tot gevolg dat klanten met én zonder zonnepanelen hogere tarieven betalen als zij een modelcontract hebben. Om te zorgen dat het modelcontract een redelijk alternatief voor consumenten blijft, neemt de ACM de tarieven en voorwaarden onder de loep.

Daarnaast gaat de ACM het bestaande modelcontract herzien, onder andere vanwege de komst van de nieuwe Energiewet. Een vraag is bijvoorbeeld of leveranciers de mogelijkheid moeten krijgen om terugleverkosten in rekening te brengen bij modelcontracten.

Zie ook: 08-05-2024 ACM: Onderzochte terugleverkosten voor zonnepaneelhouders niet verboden Monitor Consumentenmarkt Energie

Vereniging Eigen Huis is blij met het extra onderzoek. Zij maakt zich zorgen over de stijging van de terugleverkosten en de verdere ontwikkeling hiervan. “Het afgelopen jaar zien we dat steeds minder consumenten zonnepanelen op hun dak leggen en de verduurzaming van woningen stokt. Naast de voorgenomen afschaffing van de salderingsregeling zijn de terugleverkosten daar een belangrijke oorzaak van. Belangrijk is dat consumenten er in ieder geval van op aan kunnen dat deze niet onredelijk hoog zijn”- zegt belangenbehartiger Judith Scholte.

De vereniging roept de ACM op dit keer álle energieleveranciers onder de loep te nemen en ook te kijken naar andere extra kosten voor zonnepaneeleigenaren. Naast terugleverkosten rekenen energieleveranciers namelijk bijvoorbeeld ook hogere vaste leveringskosten voor deze groep. Vereniging Eigen Huis vindt de wildgroei aan maatregelen al vanaf het begin hoogst onwenselijk. Deze maakt het voor zonnepaneeleigenaren bijna onmogelijk om energiecontracten goed te vergelijken.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.