Bijgewerkt: 25 juni 2024

Onderzoek naar meer hotels

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Weekblad
30-07-2008

De gemeente gaat onderzoeken of er in Amstelveen de komende jaren meer hotelruimte bij kan komen. Niet iedereen is er enthousiast over. De laatste jaren krijgt de gemeente steeds vaker verzoeken om in Amstelveen een hotel te mogen vestigen. Er bestaat echter geen duidelijk inzicht in de omvang van de behoefte en dat maakt het lastig om toestemming te geven.

Burgemeester en Wethouders willen daarom een hotelnota opstellen die kan dienen als leidraad voor het wel of niet toestaan van meer hotels of uitbreiding van bestaande. B en W willen ook bekijken of de gemeente zelf een rol moet gaan spelen, bijvoorbeeld door middel van het actief aantrekken van specifieke hotels of ketens. Eén van de ideeën die bij de gemeente leven is een 'duurzaam hotel', dat zo milieuvriendelijk mogelijk is opgezet. Hiervoor zou een prijsvraag kunnen worden uitgeschreven.

Jagershuis Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

't Jagershuis aan de Amstelzijde 2-4


De afdeling Amstelland van Koninklijk Horeca Nederland, heeft grote twijfels. „De hotels in Amstelveen zitten niet op uitbreiding te wachten," zegt voorzitter Michel Becker. „Er is nu al sprake van overcapaciteit. Vooral in de weekeinden is het moeilijk de kamers bezet te krijgen. Een ander probleem is dat het moeilijk is goede arbeidskrachten te vinden. Als er dan hotels bij moeten komen, dan kan dat alleen in combinatie met bijvoorbeeld de komst van een groot congrescentrum of zaken in sfeer van ontspanning en fitness."

„Veel beter is het eerst eens te kijken naar uitbreiding van bestaande hotels voordat er nieuwe komen. „Vrije marktwerking is prima, maar het moet wel haalbaar zijn," zegt hij. Becker erkent cijfers over een tekort aan hotelkamers in Amsterdam. „Maar hotels in de regio komen vaak pas in beeld als de hotels in het centrum van Amsterdam vol zitten."

Interessant voor Schiphol-reizigers

Alphons Böggemann, voorzitter van de Ondernemersvereniging Amstelveen (OA) is positiever. „Er is in de regio Groot-Amsterdam een tekort van tien tot twaalfduizend hotelkamers. Het is denkbaar dat Amstelveen in een deel van de behoefte voorziet. Wij denken vooral aan het toekomstige tunneldak van de A9. Maar dan wel in combinatie met restaurants, uitgaansgelegenheid en bijvoorbeeld een casino.

Amstelveen kan dan een uitstekend alternatief zijn voor Amsterdam voor bijvoorbeeld Schiphol-reizigers die een nacht overblijven." Böggemann ziet niets in nieuwe hotels aan de rand van Amstelveen. „Die brengen niet meer dynamiek in het centrum," zegt hij. „Integendeel, als je dan later hotels gaat bouwen in het centrum, bestaat het gevaar van overcapaciteit."

De gemeente gaat voor het maken van de nota nog overleggen met Koninklijke Horeca Nederland, de Ondernemersvereniging en de plaatselijke hotels.

Hotels in Amstelveen

In Amstelveen zijn vier hotels gevestigd, waarvan drie relatief kleine hotels. In totaal zijn er 154 kamers beschikbaar met 297 bedden.

Hostellerie de Veenen *** met 23 kamers

Hotel Abina * met 23 kamers

Grand Hotel Amstelveen  **** met 99 kamers

’t Jagershuis **** met 9 kamers en 2 suitesAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.