Onjuiste belastingaangiften
Nieuws -> InformatiefBron: ING
22-02-2015
De Belastingdienst let scherp op belastingconsulenten die waarschijnlijk met opzet voor hun klanten onjuiste aangiften hebben ingediend. De FIOD heeft 5 verdachten aangehouden. Deze adviseurs zouden aftrekposten verzinnen, zoals ziektekosten en schenkingen. Zo probeerden ze ten onrechte belastingvoordelen te regelen.
Als een fiscaal dienstverlener een aanbod doet, dat te mooi is om waar te zijn, dan is dat het waarschijnlijk ook, waarschuwt de Belastingdienst. Als de aangifte onjuist is, kan de fiscus een boete opleggen. Klanten van belastingadviseurs zijn soms op de hoogte van fraude met hun aangifte, maar soms ook niet, stelt de Belastingdienst. “Ook al heeft een adviseur de aangifte gedaan, de belastingbetaler blijft zelf verantwoordelijk voor de aangifte”, zegt Bram van Eijndthoven, hoofd van het ING Fiscaal Bureau.
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)
Aangifte voor de inkomstenbelasting doen is dit jaar via de Belastingdienst mogelijk vanaf 1 maart 2015. De aangifte moet uiterlijk op 1 mei binnen zijn
Toch adviseert Van Eijndthoven om niet terughoudend te zijn met het inroepen van hulp. “Veel mensen zien op tegen het doen van aangifte. Belastingbetalers kunnen geld laten liggen, terwijl ze met een klein beetje ondersteuning al flink op weg kunnen worden geholpen. Zo kunnen ouderen in bepaalde gevallen aftrekposten voor zorg hebben. Een belastingadviseur kan ze hierbij helpen.”
Kijk de vooraf ingevulde aangifte ook goed na, is het advies Van Eijndthoven. “De Belastingdienst heeft de meeste gegevens al voor u bij elkaar gezet. Dat bespaart u tijd. Maar u blijft zelf verantwoordelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie. Controleer daarom goed of de gegevens van de aangifte kloppen.” Aangifte voor de inkomstenbelasting doen is dit jaar via de Belastingdienst mogelijk vanaf 1 maart 2015. De aangifte moet uiterlijk op 1 mei binnen zijn. Wie voor 1 april aangifte doet, krijgt de garantie van de Belastingdienst, dat ze voor 1 juli reactie ontvangen. Als u recht heeft op een belastingteruggaaf, krijgt u het geld ook sneller op uw rekening. Het is zinvol om nu al de benodigde gegevens voor de belastingaangifte te gaan verzamelen, stelt Van Eijndthoven. “Het jaaroverzicht van de bank is bijvoorbeeld al beschikbaar.”
Wie de aangifte door een ander wil laten verzorgen, moet nooit zijn DigiD-codes afgeven, benadrukt Van Eijndthoven. “Dit zou tot fraude kunnen leiden.” Wilt u een kennis de aangifte laten doen, dan kunt u bij de Belastingdienst een machtiging aanvragen. Ook als u een belastingconsulent inschakelt, geeft u niet uw DigiD af. De adviseur werkt met speciale aangiftesoftware. U hoeft dan ook geen machtigingscode aan te vragen.
De ouderenbonden Anbo, KBO en PCOB bieden hun leden een Belastingservice. Ruim 125.000 ouderen krijgen zo jaarlijks hulp bij de aangifte. De vrijwilligers die dit verzorgen zijn opgeleid door de Belastingdienst. Ze kunnen een kleine onkostenvergoeding vragen van maximaal 10 euro per huishouden.
BelastingTelefoon De Belastingdienst biedt gratis hulp bij de aangifte. U kunt een afspraak maken voor een bezoek aan een regiokantoor door te bellen met de BelastingTelefoon. Op de website van de Belastingdienst staat beschreven welke documenten u allemaal moet meenemen naar de afspraak. Meer tips: Het ING Fiscaal Bureau geeft tips voor de belastingaangifte