Bijgewerkt: 7 februari 2023

Onkruid bestrijden met gebruikt zwembadwater in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen/Amstelveenweb
03-07-2017

De gemeente Amstelveen gebruikt sinds kort overtollig verwarmd zwembadwater van zwembad De Meerkamp om onkruid te bestrijden op de stoepen. Een milieuvriendelijke en duurzame manier van onkruidbestrijding. Tot eind vorig jaar werd het overtollige met ozon gezuiverde zwemwater van het zwembad gebruikt om gft-containers te spoelen. De gemeente kwam met dit innovatieve idee om het water niet te hoeven afvoeren naar het riool.

Amstelveen heeft de nieuwe manier van onkruidbestrijding uitbesteed aan de Tomingroep. De Tomingroep zet mensen in met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij maken verhardingen onkruidvrij met twee elektrische wagens en stoom. De wagens kunnen aan de achterkant van zwembad De Meerkamp het water tanken vanuit een speciaal daarvoor aangelegd opslagvat. Het bijzondere is dat het water al verwarmd restwater is. De wagens zelf kunnen het water bijwarmen tot kokend water door middel van gas. Omdat het water al voorverwarmd is, kost het minder energie.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Vlnr.: Peter Bot (BBA) wethouder Duurzaamheid en Peter Hagenaar Groendivisie directeur bij de Tomingroep BV luisteren naar het verhaal van een medewerker van het Stads Beheer Service Veenendaal over de onkruidverdelging met heet water op 30 juni 2017 naast het zwembad De Meerkamp in Amstelveen


Peter Bot (BBA) wethouder Duurzaamheid: 'Dit is een voorbeeld van duurzaamheid in optima forma. Onder duurzaamheid verstaan wij in Amstelveen een stad, waarin ecologische, economische en sociale belangen in balans zijn. We zetten in op onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen, herbruikbare producten en kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In dit geval wordt restwater hergebruikt, is het deels al voorverwarmd, waardoor we energie besparen én voeren mensen die moeilijk zelf een baan vinden het werk uit. Daarnaast rijden de wagens elektrisch. Ik hoop, dat wij andere gemeenten met ons duurzame voorbeeld inspireren.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Een van de onkruid-kookmachines van Empas BV draait proef in Amstelveen


'Om het proces technisch mogelijk te maken, heeft Tomingroep samen met Empas, de leverancier van de onkruid-kookmachines, een aantal aanpassingen doorgevoerd. Een techniek die nog niet eerder is toegepast en die werkt! Met deze primeur in Nederland wordt er nu minimaal 50% op de energiekosten bespaard. Dat in combinatie met 100% elektrisch rijden, zorgt ervoor dat we optimaal verantwoord ondernemen' - aldus projectleider Jos de Ruiter.

Het blijkt dat deze methode van onkruidbestrijding erg arbeidsintensief is. Het onkruid moet vaker worden behandeld met het kokende water. Men vertelde dat de werknemers minstens om de drie-vier weken langs de verschillende locaties moeten rijden, anders komt het onkruid weer terug en dan heeft het geen effect.
(red.): Of dit een goede methode is moet nog blijken, want het is erg bewerkelijk en niet echt daadkrachtig.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.