Bijgewerkt: 29 juni 2022

Online campagne het grootste familiealbum van Nederland

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
18-07-2013

Fotoweek lanceerde vandaag 18 juli 2013 de online campagne Het Grootste Familiealbum van Nederland. Heel Nederland wordt opgeroepen om een familiefoto te delen in het online album op www.grootstefamiliealbum.nl . Na afloop van Fotoweek (20 t/m 29 september) wordt het album als tijdsbeeld opgenomen in de collectie van het Nationaal Archief. Het album geeft een geweldige indruk van het Nederlandse gezin anno 2013.

archief Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2013)

Het logo van het Nationaal Archief


Meewerken aan een tijdsbeeld

Vanaf vandaag kan iedereen meewerken aan een tijdsbeeld van de Nederlandse familie anno 2013. Op de website www.grootstefamilialbum.nl  kan heel Nederland zijn, of haar familieportret delen in het online album dat moet uitgroeien tot het Grootste Familiealbum van Nederland. Aan het einde van Fotoweek wordt het album overhandigd aan het Nationaal Archief.

'Voor het Nationaal Archief is dit album een waardevolle aanvulling op de collectie' -vertelt Elwin Hendrikse (specialist fotocollectie Nationaal Archief). 'Dit wordt ons eerste album in onze collectie dat via social media tot stand komt. We denken, dat we een completer tijdsbeeld dan ooit tevoren aan onze collectie kunnen toevoegen.'

Jury en prijzen

Vijf juryleden buigen zich over het album om hun favoriete familieportret te nomineren. De juryleden zijn Sacha de Boer (fotograaf), Humberto Tan (bedreven hobbyfotograaf), Ilvy Njiokiktjien (Fotograaf des Vaderlands) en duo juryleden Hans Rooseboom (curator Rijksmuseum) en Elwin Hendrikse (Nationaal Archief).

De vier genomineerden winnen een camera en worden vanaf 16 oktober 2013 digitaal geëxposeerd in het nieuwe publiekscentrum van het Nationaal Archief. De publieksfavoriet wint een familiefotoshoot bij de Fotograaf des Vaderlands.

archief Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2013)

Fotoweek lanceerde op 18 juli 2013 de online campagne Het Grootste Familiealbum van Nederland


Nationaal Archief en fotografie

De fotocollectie van het Nationaal Archief bevat  ruim 15 miljoen foto's; pers- en documentaire foto's van historische gebeurtenissen, tijdsbeelden, landschappen en mensen. De meeste foto's in de collectie zijn gemaakt tussen 1865 en 1990. Ongeveer 1 miljoen van deze beelden zijn te bekijken op www.gahetna.nl

Het Geheugenpaleis

Op 16 oktober opent het Nationaal Archief de deuren van haar nieuwe publiekscentrum met de tentoonstelling Het Geheugenpaleis - met je hoofd in de archieven. Deze tentoonstelling presenteert de rijke archiefcollectie (foto's, kaarten en documenten) op verrassende, vernieuwende en unieke wijze.

Elf grote en kleine verhalen nemen de bezoeker mee op een reis door meer dan duizend jaar Nederlandse geschiedenis. 'Het geheugenpaleis' is een afwisselende tentoonstelling die vertelt over seksuele escapades, exotische oorden, politieke machtsspellen, onderdrukking en moed. Naast de tentoonstelling zijn er ook rondleidingen in de depots, waar men oog in oog komt te staan met de originele archiefstukken, zoals oude landkaarten en foto's.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.