Bijgewerkt: 22 november 2024

Online colleges in het hoger onderwijs

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
09-01-2014

Minister Bussemaker zet het licht op groen voor online colleges in het hoger onderwijs. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft ze, dat studenten aan hogescholen en universiteiten studiepunten kunnen krijgen voor online colleges, of zogeheten Massive open online course (MOOC)s. Bovendien stelt de bewindsvrouw € 1 miljoen beschikbaar om het gebruik van dit soort colleges te bevorderen.

De ontwikkeling van online onderwijs is onontkoombaar, schrijft Bussemaker. Hogescholen en universiteiten kunnen ervan profiteren. Ze kunnen hun onderwijs ermee verbeteren, versterken er hun profiel mee en vergroten hun bereik. Bovendien kunnen ze nieuwe groepen studenten aanboren, zoals werkenden die naast hun werk een studie willen gaan doen. Ze ziet de colleges vooral als aanvulling op zogeheten contactonderwijs, niet als volledige vervanging ervan.



Einde aan onzekerheid

Door de stormachtige ontwikkeling van online onderwijs leven er bij instellingen nog veel vragen over wat wel en wat niet mag. Bussemaker wil een einde maken aan die onzekerheid. De huidige wet- en regelgeving staat het gebruik van online colleges toe, als die zijn goedgekeurd door de examencommissie. Dit betekent dat instellingen zelf kunnen bepalen, of ze ermee gaan werken, en of ze online colleges inkopen bij andere instellingen of ze zelf gaan ontwikkelen.

Om de ontwikkeling van Nederlands online hoger onderwijs verder te bevorderen is € 1 miljoen beschikbaar. Dit moet leiden tot samenwerking tussen instellingen, versterking van het internationale profiel en evaluatie van de ervaringen die al met online colleges worden opgedaan in Nederland.

Massive open online course?

Een Massive Open Online Course (MOOC) is een online cursus gericht op onbeperkte deelname en open toegang via het Internet. Naast de traditionele cursusmateriaal, zoals video's, lezingen, en probleem sets, MOOCs bieden interactieve gebruikers fora die helpen bouwen aan een gemeenschap voor studenten, docenten en onderwijsassistenten. MOOCs zijn een recente ontwikkeling in het onderwijs op afstand.

Hoewel de vroege MOOCs waren ingericht met open functies, zoals connectivisme en open licentie van de inhoud, structuur en leerdoelen, om het hergebruik en remixen van middelen te bevorderen. Tegenwoordig gebruiken nieuwere MOOCs gesloten licenties voor hun cursusmateriaal, met behoud van de vrije toegang voor studenten.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.