Bijgewerkt: 22 januari 2025

Online fraude met nieuwe technieken wordt strenger bestraft

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
03-12-2020

Onze manier van betalen wordt steeds moderner. We zijn gewend aan betaalverzoeken via de smartphone of geld overmaken via een app, in aanvulling op gebruik van de bankpas of contant geld. Dat brengt ook nieuwe vormen van criminaliteit met zich mee, zoals whatsapp fraude of phishing. Daarom wordt het vervalsen, gebruiken, vervaardigen en aanschaffen van elektronische betaalinstrumenten een zelfstandig strafbaar feit. Ook gaan de maximale straffen voor betaalfraude omhoog. Dat staat in het wetsvoorstel dat minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid op 3 december 2020 naar de Tweede Kamer stuurt en een Europese richtlijn omzet in Nederlands recht.

Foto Amstelveen
(Foto Yordan Simeonov/Wikipedia - 2018)

Ferdinand Grapperhaus (CDA) minister van Justitie en Veiligheid


Het Nederlandse recht kent al veel mogelijkheden om fraude te bestraffen, zoals de strafbaarstelling van valsheid in geschrifte, diefstal, afpersing en oplichting. Ook als de fraude online plaatsvindt is bestraffing mogelijk, bijvoorbeeld door strafbepalingen over het aftappen en opnemen van computergegevens. Met dit wetsvoorstel wordt de strafbaarstelling van het vervalsen, gebruikmaken en bezitten van betaalpassen uitgebreid naar alle elektronische betaalinstrumenten. Zodat nieuwe betaalmethoden net zo goed worden beschermd door het strafrecht als de ‘oude‘, zoals bankpassen.

Met het wetsvoorstel wordt een Europese richtlijn over de bestrijding van fraude met en vervalsing van niet-contante betaalmiddelen volledig omgezet in Nederlands recht. Het is belangrijk dat in de hele Europese Unie dezelfde regels gelden, omdat online fraude vaak grensoverschrijdend is. Niet alleen giraal en elektronisch geld, maar ook virtuele valuta, zoals bitcoins, vallen onder de richtlijn.

Ook worden de maximale gevangenisstraffen voor betaalfraude verhoogd. Voor computercriminaliteit, waarmee betaalgegevens worden verkregen, gaan de straffen omhoog van twee naar drie jaar. Voor het vervalsen van betaalgegevens of betaalapplicaties gaan de straffen zelfs omhoog naar zes jaar. Dat geldt ook voor de straffen op het voorhanden hebben of verkopen van gestolen betaalgegevens. Die straf is op dit moment maximaal één jaar.

Internetfraude is een soort cybercriminaliteitsfraude of -bedrog, waarbij gebruik wordt gemaakt van het internet en waarbij informatie wordt verborgen of onjuiste informatie wordt verstrekt met als doel slachtoffers te misleiden op het gebied van geld, eigendom en erfenis. Internetfraude wordt niet beschouwd als één enkel, kenmerkend misdrijf, maar omvat een reeks illegale en ongeoorloofde handelingen die in cyberspace worden gepleegd.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.