Bijgewerkt: 25 juni 2022

Online winkelen in de hele EU is vanaf 3 december 2018 gemakkelijker

Nieuws -> Informatief

Bron: Europees Parlament
03-12-2018

Vanaf 3 december 2018 kunnen Europeanen online winkelen zonder ongerechtvaardigde geoblokkering, waar ze zich ook bevinden in de EU- meldt het Europees Parlament. Consumenten zullen een bredere en gemakkelijkere grensoverschrijdende toegang hebben tot producten, hotelreserveringen, autoverhuur, muziekfestivals of vrijetijdsparkeertickets in de EU, op grond van nieuwe regels om ongerechtvaardigde geoblokkering tegen te gaan. De in februari 2018 door het Europees Parlement goedgekeurde wetgeving begint op maandag 3 december van kracht te worden.

Róża Gräfin von Thun und Hohenstein (EPP, PL), die deze wetgeving door het Parlement loodste, zei hierover: 'Dit is weer een stap voorwaarts in de totstandbrenging van een echte interne markt waar alle consumenten gelijk worden behandeld. Wanneer we producten in het buitenland kopen, hebben we nu allemaal het recht om als lokale consumenten te worden behandeld. We kunnen niet langer de toegang tot de verkoop van goederen en de levering van bepaalde diensten worden ontzegd. Soms moeten we misschien een pakket laten bezorgen bij een andere bezorger, omdat de verkoper het product niet in ons land aflevert. De verkoper kan echter niet meer tegen ons zeggen: Ik verkoop dit product niet aan u vanwege uw nationaliteit, woonplaats of locatie.'

Foto Amstelveen
(Bron Europees Parlament - 2018)

Vanaf 3 december 2018 kunnen Europeanen online winkelen zonder ongerechtvaardigde geoblokkering, waar ze zich ook bevinden in de EU. De geo-blokkering en andere geografische beperkingen ondermijnen online winkelen en grensoverschrijdende verkopen


Europa heeft concrete oplossingen nodig voor al zijn burgers. We hebben een Europese interne markt zonder grenzen en zonder barrières nodig. Het Europees Parlement heeft met de lidstaten hard onderhandeld om deze overeenkomst al vanaf begin december van kracht te laten worden, zodat de Europeanen bij hun kerstinkopen kunnen profiteren van een ruimere keuze. Na roaming, na de portabiliteit, ben ik er echt trots op dat we er in samenwerking met de Europese Commissie in geslaagd zijn om een oplossing te vinden voor het probleem van de geoblokkering. Dit zal miljoenen burgers ten goede komen".

Achtergrond. Volgens de bevindingen van een 'mystery shopping'-studie van de Commissie laat 63% van de websites het winkelend publiek geen aankopen doen in een ander EU-land. Voor materiële goederen was de geoblokkering het hoogst voor elektrische huishoudapparaten (86%), terwijl voor diensten de onlinereservering van de offline vrijetijdssector, zoals kaartjes voor sportevenementen (40%), het meest geoblokkeerd was.

De consumenten in de EU tonen een groeiende vraag naar grensoverschrijdend online winkelen. In de afgelopen tien jaar is het aandeel van de Europeanen die online kopen bijna verdubbeld. In het kader van de digitale eengemaakte markt is de verordening om een einde te maken aan ongerechtvaardigde geoblokkering opgenomen in het e-handelspakket, samen met de wetgeving inzake grensoverschrijdende pakketdiensten, die in maart in het Parlement is goedgekeurd en sinds 22 mei 2018 van toepassing is, en een wet ter versterking van de handhaving van de consumentenrechten, die in november 2017 is goedgekeurd en die vanaf 17 januari 2020 van toepassing is.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.