Bijgewerkt: 24 juli 2024

Online zwendelnetwerken zijn opgerold door INTERPOL

Nieuws -> Politie

Bron: INTERPOL
04-07-2024

LYON, Frankrijk – Een mondiale politieoperatie in 61 landen heeft een financiële klap toegebracht aan online zwendelnetwerken door 6.745 bankrekeningen te bevriezen, beslag te leggen op activa ter waarde van in totaal 257 miljoen dollar, en de betrokken transnationale georganiseerde misdaadnetwerken te ontwrichten – meldt Interpol.

De Internationale Criminele Politieorganisatie - INTERPOL (afgekort als ICPO-INTERPOL), is een internationale organisatie die de wereldwijde politiesamenwerking en misdaadbestrijding mogelijk maakt. Het is de grootste internationale politieorganisatie ter wereld. Het hoofdkantoor is gevestigd in Lyon, Frankrijk, met zeven regionale bureaus over de hele wereld, en een Nationaal Centraal Bureau in alle 196 lidstaten.

Operatie First Light 2024, die zich richtte op phishing, investeringsfraude, nepsites voor online winkelen, romantiek en oplichting met nabootsing van identiteit, leidde tot de arrestatie van 3.950 verdachten en identificeerde 14.643 andere mogelijke verdachten op alle continenten. De politie heeft gezamenlijk ongeveer 135 miljoen dollar aan fiatgeld en 2 miljoen dollar aan cryptocurrency onderschept. Fiat-valuta, zoals de Amerikaanse dollar, euro of yen, is een officiële valuta die wordt uitgegeven en gereguleerd door overheden.

Foto Amstelveen
(Foto Interpol - 2024)

De First Light-operaties worden gefinancierd door het Chinese Ministerie van Openbare Veiligheid, dat dit jaar gastheer was van de operationele slotbijeenkomst in Tianjin in China. Er is 257 miljoen dollar in beslag genomen tijdens het wereldwijde politieoptreden tegen online oplichting. De deelnemers tijdens de 14de bijeenkomst van de Anti-Transnational Financial Crime Working Group

Andere bezittingen ter waarde van meer dan 120 miljoen dollar werden in beslag genomen, waaronder onroerend goed, luxe voertuigen, dure sieraden en vele andere waardevolle voorwerpen en collecties.

Met behulp van het Global Rapid Intervention of Payments (I-GRIP)-mechanisme van INTERPOL om hen te helpen de illegale opbrengsten van misdrijven op te sporen en te onderscheppen, zowel in fiat als in cryptocurrency, onderschepte de politie 331.000 dollar in een zakelijke e-mailcompromisfraude waarbij een Spaans slachtoffer betrokken was dat geld overmaakte naar Hong Kong. Kong, China.

Op dezelfde manier hebben de autoriteiten in Australië in een ander geval met succes 5,5 miljoen Australische dollar (3,7 miljoen dollar) teruggevorderd namens een slachtoffer van nabootsing van identiteit, nadat het geld op frauduleuze wijze was overgemaakt naar bankrekeningen in Maleisië en Hong Kong, China. Directeur van het Financial Crime and Anti-Corruption Center (IFCACC) van INTERPOL, dr. Isaac Kehinde Oginni, zei:

“De resultaten van deze mondiale politieoperatie zijn meer dan alleen cijfers: ze vertegenwoordigen beschermde levens, voorkomen misdaden en een gezondere wereldeconomie wereldwijd. Door zulke grote hoeveelheden geld in beslag te nemen en de netwerken erachter te ontwrichten, beschermen we niet alleen onze gemeenschappen, maar brengen we ook een aanzienlijke slag toe aan de transnationale georganiseerde misdaadgroepen die zo’n ernstige bedreiging vormen voor de mondiale veiligheid.”


Namens het Chinese ministerie van Openbare Veiligheid zei Yong Wang, hoofd van het INTERPOL Nationaal Centraal Bureau in Peking: 'De wereld worstelt met de ernstige uitdagingen van social engineering-fraude, en georganiseerde misdaadgroepen opereren van Zuidoost-Azië tot het Midden-Oosten en Afrika, met slachtoffers op elk continent. Geen enkel land is immuun voor dit soort misdaad, en de bestrijding ervan vereist een zeer sterke internationale samenwerking.'

Opmerkelijke resultaten van de operatie zijn onder meer de ontmanteling van een geavanceerd internationaal zwendelnetwerk in de Namibische hoofdstad. Bij deze operatie werden 88 lokale jongeren, die gedwongen waren tot oplichting, gered. De autoriteiten namen 163 computers en 350 mobiele telefoons in beslag en de gegevens die deze bevatten werden voor analyse overgedragen aan het hoofdkantoor van het Algemeen Secretariaat van INTERPOL.

Op dezelfde manier voorkwam de coördinatie tussen het Anti-Scam Centre van de politie van Singapore en het Anti-Deception Coördinatiecentrum van de politie in Hong Kong en lokale banken een poging tot oplichting met technische ondersteuning, waardoor een 70-jarig slachtoffer werd behoed voor een verlies van SGD 380.000 (USD 281.200). ) spaargeld. Gezamenlijke onderzoeken tussen de Braziliaanse en Portugese autoriteiten hebben verschillende wereldwijd opererende zwendelnetwerken verstoord.

Operatie First Light werd versterkt door de deelname van vier regionale politie-instanties: AFRIPOL, ASEANAPOL, GCCPOL en Europol. First Light-operaties worden gefinancierd door het Chinese Ministerie van Openbare Veiligheid, dat onlangs gastheer was van de slotbijeenkomst in Tianjin, waarbij deelnemende landen onder één dak werden samengebracht om de resultaten te analyseren, inlichtingen te delen en toekomstige operaties te plannen.

Operatie First Light 2024 begon in 2023 en culmineerde in de laatste tactische fase van maart tot mei 2024. INTERPOL coördineert sinds 2014 First Light-operaties om de samenwerking te versterken en de inspanningen van de lidstaten in de strijd tegen social engineering en telecomfraude te intensiveren.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.