Bijgewerkt: 19 januari 2022

Onrustige nachten door helikopter kabaal in Amstelveen

Nieuws -> Politie

Bron: Amstelveenweb / Gemeente Amstelveen
04-07-2013

Op de nacht van maandag op dinsdag 2 juli 2013 rond half vier in de ochtend begon de ellende voor veel Amstelveners, inclusief de redactie van Amstelveenweb, toen een politiehelikopter ongeveer drie kwartier lang naar inbrekers zocht in de wijk Elsrijk, maar ook in het Oude-Dorp.

Door het behoorlijk laagvliegende toestel en de harde ronkende motor klaagden inwoners op verschillende media steen en been, vooral omdat de politie geen informatie verstrekte over de vlucht. Het deed denken aan het vliegtuiggeluid uit de oorlog, waarbij je dacht dat er ieder moment een bom op je huis kon vallen.

Eerst denk je nog 3x, 4x nou nu zal het wel afgelopen zijn. Na 30 rondjes heeft de redactie niet meer verder geteld. Wel was men flink geërgerd, want halverwege de nacht ruim ¾ uur deze geluiden te moeten aanhoren, maken je nachtrust niet, tot wat het moet zijn. En dan gaat om 6 uur de wekker, omdat de werkdag gaat beginnen.

Maar goed, dan denk je ik slaap vannacht wel beter, de ellende is voorbij, begint het s’ nachts weer. Om een uur of 2 begon de politiezoektocht opnieuw vanuit de lucht met hetzelfde vreselijke kabaal, dat dit type helikopter kan genereren.

van zanen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Jan van Zanen, burgemeester van Amstelveen vertelt over de politieactie met helikopter tegen de inbraken in Amstelveen tijdens de raadsvergadering op 3 juli 2013


De woordvoerster van de gemeente Amstelveen: 'De inzet van helikopters is één van de onderdelen die de politie inzet in de strijd tegen inbrekers. Afgelopen nachten is de helikopter hiervoor ingezet. Met resultaat, want er zijn twee verdachten uit Roemenië aangehouden.

De politie probeert zo hoog mogelijk boven de huizen te blijven om overlast te beperken. Het is geen standaardprocedure van de politie om de inzet van helikopters te melden, maar bewoners kunnen altijd de politie bellen om navraag te doen. Burgemeester Van Zanen deelde ook in de gemeenteraad van 3 juli 2013, dat helikopters worden ingezet in de strijd tegen inbraken.'

Het is natuurlijk goed, dat men deze methode hanteert en helemaal, dat het effect heeft gehad, maar een volgende keer kan er misschien een type ingezet worden, dat niet zo’n vreselijk lawaai maakt.

Politie drone met infrarood camera

De politie van Seattle, in de Amerikaanse staat Washington met 634,535 inwoners gebruikt onbemande bewaking drones boven de stad. Het is een van de eerste wetshandhavingsinstanties in de VS die toestemming kregen van de federale overheid om dit te doen.

Draganflyer X-6 drone helpt de brandweer

De onbemande vliegtuigen zijn uitgerust met bewakingscamera's en een infrarood 'oog', dat in het donker kan zien. De Draganflyer X-6 drone heeft een gewicht van 2,041 kg en kan met de snelheid van 50 km/h vliegen en het is mogelijk om de 2,5 km hoogte te bereiken.




Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.