Bijgewerkt: 22 januari 2025

Ontwerp Omgevingsvisie 2040 van Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
17-07-2024

Amstelveen ontwikkelt zich voortdurend. Hoe en waar we in Amstelveen de komende jaren kunnen wonen, werken en recreëren, staat in de ontwerp Omgevingsvisie Amstelveen 2040 Amstelveen bloeit. Het ontwerp is op 16 juli 2024 door het College van B en W vrijgegeven voor reacties.

Populaire gemeente. Amstelveen staat steevast in de top 5 van prettigste woongemeenten van het land. Inwoners waarderen de goede voorzieningen, het vele groen in en om de stad, de goede (auto)bereikbaarheid, de veiligheid, nabijheid van Amsterdam en de werkgelegenheid. In de visie wordt beschreven hoe Amstelveen ook in 2040 een bloeiende en leefbare stad blijft.

Belangrijke opgaven. Wonen, gezonde leefomgeving, maatschappelijke voorzieningen, vestigingsklimaat, klimaatadaptatie, wateropgave en energietransitie zijn belangrijke opgaven in de Omgevingsvisie. Deze zijn besproken en afgewogen in participatietrajecten.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2024)

Floor Gordon (D66), wethouder Ruimtelijke Ordening voor het KLM-terrein op 16 juli 2024

Floor Gordon (D66), wethouder Ruimtelijke Ordening: 'Het college van B en W wil deze opgaven zorgvuldig uitvoeren. Nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen moeten aansluiten bij bestaande kwaliteiten van de stad en passen in de omgeving. Maar we willen ook ruimte bieden aan vernieuwende ontwikkelingen die karakter toevoegen, zoals bijzondere architectuur. In alle gevallen staat behoud van de huidige kwaliteiten en verbetering van de leefbaarheid in Amstelveen voorop. Want een groene, diverse en vitale stad met een compleet aanbod van voorzieningen is onze leidraad.'

5 ruimtelijke opdrachten. Amstelveen werkt aan diverse ontwikkelingen, zoals een bruisend Stadshart, de nieuwe woon- en werkwijk Nieuw Legmeer, plek voor gezinnen en onderwijs in de wijk De Scheg, woningen met zorgvoorzieningen aan de Bovenkerkerwegzone en een nieuw bedrijventerrein in Amstelveen-Zuid. Na de verbreding van de A9 kan Amstelveen haar noordelijke en zuidelijke deel beter verbinden. Mogelijke nieuwe ontwikkelingen zijn bijvoorbeeld bij de Beneluxbaan, bedrijventerrein Bovenkerk, het KLM-terrein, Nes a/d Amstel en winkelcentrum Kostverlorenhof. De gemeente toetst mogelijke nieuwe ontwikkelingen op hun bijdrage aan een van de 5 ruimtelijke opdrachten uit de Omgevingsvisie: een gezond, duurzaam, groen, bereikbaar en compact Amstelveen.

Ruim 110.000 inwoners in 2040. Tot 2040 komen er naar verwachting ongeveer 10.000 woningen bij, wat betekent dat het inwonertal kan toenemen tot ruim 110.000. Amstelveen wil het huidige hoge niveau van leefbaarheid en voorzieningen behouden en streeft daarom naar een evenwichtige verdeling van ruimte voor wonen, werken, voorzieningen, groen en andere functies. De kernopgave is om Amstelveen in balans te ontwikkelen om de leefbaarheid te behouden. De ruimte voor nieuwe ontwikkelingen is schaars en de polders blijven groen. Compact bouwen en verdichten waar het past, is dan een oplossing. De schaarse ruimte kan de gemeente optimaal benutten door bijvoorbeeld multifunctioneel ruimtegebruik.

Reageren. Het Ontwerp Omgevingsvisie 2040 (pdf 70 pagina’s 16 MB) is gemaakt na een uitgebreid participatietraject. Tot en met 13 september 2024 kunnen belangstellenden hun reactie geven op de visie. Dit kan gaan om meningen, verbeteringen, suggesties of complimenten. Reageren kan via het e-mailadres omgevingsvisie@amstelveen.nl .

Doel omgevingsvisie. Een omgevingsvisie is een langetermijnvisie op ruimtelijke ontwikkelingen die elke overheid opstelt vanwege de Omgevingswet. Het ontwerp van de Omgevingsvisie Amstelveen 2040 is te vinden via Raadsbrief Ontwerp Omgevingsvisie Amstelveen Bloeit amstelveen - iBabs Publieksportaal (bestuurlijkeinformatie.nl). Vanaf 19 juli is de visie ook te bekijken via officiële bekendmakingen op overheid.nl



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.