Bijgewerkt: 11 augustus 2022

Ontwerpwedstrijd voor kunst op de zijwanden van het A9 viaduct Beneluxbaan

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen/Rijkswaterstaat
07-09-2021

De onderdoorgang van het A9 viaduct over de Beneluxbaan moet straks een plek worden die een prettige sfeer uitstraalt. Aantrekkelijke zijwanden dragen daar aan bij. Daarom zijn de gemeente Amstelveen en Rijkswaterstaat op zoek naar een passend kunstwerk voor deze locatie. Het kunstwerk moet door de constructie van het viaduct uit tegels bestaan. De oproep is aan kunstenaars en andere creatievelingen om een ontwerp in te sturen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Het met kunst versierde zijwanden van het viaduct over de rijksweg A9 op de Keizer Karelweg in Amstelveen op 5 september 2021

Jury kijkt naar haalbaarheid en ontwerpkwaliteit. Ontwerpen kunnen tot uiterlijk zondag 31 oktober 2021 ge-e-maild worden naar a9badhoevedorp-Holendrecht@rws.nl. Een jury zal alle binnengekomen ontwerpen beoordelen. De jury bestaat uit de gemeentelijke stadsbouwmeester, een lid van de Adviescommissie Beeldende Kunst Amstelveen en afgevaardigden vanuit Rijkswaterstaat, VeenIX en de gemeente. Zij kijken onder andere naar de (technische) haalbaarheid van het ontwerp, de inpasbaarheid binnen het A9 project en de ontwerpkwaliteit.


Meest geschikte ontwerpen in stemronde voor inwoners
De ontwerpen die het meest geschikt zijn, worden verder uitgewerkt en vervolgens voorgelegd aan de inwoners van Amstelveen. Zij bepalen dus welk ontwerp er uiteindelijk op het viaduct komt. 'Het ontwerp moet een echte blikvanger voor Amstelveen worden. In 2017 mocht heel Amstelveen al stemmen over de fietsbrug over de A9. Hier kwam destijds de iconische bomenbrug als winnaar uit de bus. Nu is dit viaduct aan de beurt. Ik kijk uit naar een hoop mooie inzendingen' - aldus Herbert Raat (VVD) wethouder A9 en Kunst en Cultuur. De winnaar is naar alle waarschijnlijkheid begin volgend jaar bekend.

Kijk voor meer informatie over de selectiecriteria op het online bezoekerscentrum van Rijkswaterstaat via bezoekerscentrum.rijkswaterstaat.nl. Hier staat ook meer informatie over de werkzaamheden aan de verbreding en verdiepte aanleg van de A9 Badhoevedorp-Holendrecht.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.