Bijgewerkt: 22 oktober 2024

Ontwikkelingen in het sportpark Escapade

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
01-10-2024

Geachte raad, met deze brief willen wij u informeren over de ontwikkelingen op sportpark Escapade – meldt het College B en W Amstelveen op 1 oktober 2024.

Voor de gemeente Amstelveen heeft de Escapade een grote maatschappelijke waarde als sportvoorziening, en daarmee een plek om te bewegen, ontmoeten, recreëren en samen te zijn. In een stedelijk gebied, waar ruimte schaars is, vinden we het belangrijk regie te houden op groen en voldoende sportfaciliteiten voor - met name - onze Amstelveense inwoners. Door de groei van de stad is het noodzakelijk voldoende, kwalitatief goede en duurzame, sportparken te behouden, inclusief goede bereikbaarheid, veilige toegankelijkheid en voldoende parkeermogelijkheden.

HIC. Na de overname van de gronden en kunstgrasvelden van de hockeyvereniging HIC op 5 april jl. is gestart met het achterstallig onderhoud en de renovatie van het hoofdveld. Deze renovatie loopt vertraging op omdat er discussie was of het hergebruik van de shockpad (de onderlaag onder de grasmat) nog voldoet aan de eisen/normen van NOC*NSF en de KNHB (Koninklijke Nederlandse Hockey Bond). Inmiddels is er dispensatie verleend en kunnen de werkzaamheden voor de nieuwe kunstgrasmat weer worden opgestart.



Het oefenveldje (achter het clubhuis tussen velden 1 en 4) gaat getransformeerd worden naar een door HIC gewenst skills-veldje. De hockeyvereniging neemt hiertoe zelf het initiatief en bekostigt het speelveld door o.a. hergebruik van materialen van de renovatie van het hoofdveld en een bijdrage van het Schipholfonds. Daarnaast is er een eenmalige bijdrage van circa € 16.000 vanuit de gemeente. Toekomstig onderhoud en vervanging zijn voor HIC. Voor dit skillsveld hoeft de hockeyvereniging echter geen huur af te dragen aan AmstelveenSport.

Op dit moment zijn de voorbereidingen bezig om voor veld 4 een concessie uit te schrijven, zodat exploitanten van padelvoorzieningen hier op kunnen inschrijven. Op deze wijze willen we de afspraak met hockeyvereniging HIC, de realisatie van padel op de Escapade, gestand gaan doen. Met de realisatie van padel komt dan de afgesproken subsidie van 10 jaar aan HIC van € 98.000 per jaar deels te vervallen (€ 38.000) en wordt de rest gedekt door huurinkomsten met de padelexploitant.

RKAVIC. Meerdere pogingen van de gemeente tot dialoog met RKAVIC hebben nog niet tot vervolgcontact geleid. Op 13 mei 2024 hebben we eenmalig een gesprek gehad met een nieuw bestuurslid. Sindsdien is er radiostilte na meerdere pogingen tot contact. Onbekend is hoe RKAVIC haar toekomst ziet en of ze nog open staat voor een transactie met de gemeente (waarbij ook hier gronden en (kunstgras)velden worden overgenomen die dan door AmstelveenSport gaan worden onderhouden). Net als bij HIC spelen renovatie en achterstallig onderhoud een rol. Een buitengewone algemene ledenvergadering van RKAVIC van 5 september 2024 is vlak hiervoor met onbepaalde tijd uitgesteld. Op de agenda stond het aanbod van Leisure Fund West BV (zie verder in deze brief).

In voorgaande verkooptransacties van RKAVIC (parkeerterrein aan Leisure Fund West BV, veld 5 aan HIC) is er steeds door de voetbalvereniging akkoord gevraagd aan de gemeente vanwege een zogenaamd voorkeursrecht (recht op eerste koop) dat de gemeente zou hebben. Omdat onderliggende bewijsstukken bij de gemeente ontbreken, is er opdracht gegeven aan een extern notariskantoor om te onderzoeken of dit voorkeursrecht dat de gemeente zou hebben ook inderdaad bestaat (en eventueel juridisch afdwingbaar is vanwege meerdere gegadigden). Op dit moment heeft het onderzoek nog niet opgeleverd dat er inderdaad een formeel recht op eerste koop bestaat.

Parkeerterrein. Leisure Fund West BV is de eigenaar van het parkeerterrein op de Escapade dat is afgesloten en niet toegankelijk is voor de sporters en bezoekers. Er zijn diverse gesprekken geweest met de eigenaar over openstelling van het parkeerterrein of eventueel verkoop. Echter zonder resultaat. De eigenaar heeft het plan opgevat om zijn eigendomspositie op de Escapade verder te vergroten. Hij heeft daartoe al een bod neergelegd bij RKAVIC om grond en (kunstgras)veld over te nemen.

Het juridisch gevecht met de eigenaar van het bestaande sportgebouw over het gebruik van de toegangsweg (naast het parkeerterrein op perceel van Leisure Fund BV) en de bebouwing dat deels valt over datzelfde perceel is vooralsnog beslecht in het nadeel van Leisure Fund West BV. Zij heeft echter besloten in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. Daarmee blijft de toekomst van het sportpark Escapade, en de mogelijkheden die de gemeente heeft deze vorm te geven, ongewis.

Special Sports zwemlessen. Special Sports is de nieuwe exploitant van de bestaande sportschool op de Escapade. Deze biedt zelf zwemlessen aan en verzorgt het afzwemmen. Special Sports is nogal geschrokken van de negatieve aandacht die zij heeft gekregen naar aanleiding van het vertrek van Zwemclub ABC en heeft haar businessmodel aangepast. Naast het lesgeld moet nu alleen het kind een abonnement nemen bij de sportschool. De wethouder brengt binnenkort een bezoek aan Special Sports om een kijkje te nemen bij de zwemlessen.

Met meerdere stakeholders op de Escapade en het voortdurende juridische conflict tussen twee eigenaren blijft het voor de gemeente moeilijk om regie te voeren op het totaal, maar we streven binnen de mogelijkheden naar een kwalitatief goede sportvoorziening voor Amstelveen.

We gaan er van uit u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.