Bijgewerkt: 22 december 2024

Onveilige 'direct plug-in' USB acculaders op de markt

Nieuws -> Informatief

Bron: NVWA
15-07-2016

De laatste jaren is regelmatig melding gemaakt van onveilige (USB) laders. Exacte ongevalstatistieken zijn niet bekend. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft onderzocht, of de USB-laders van het type 'direct plug-in' aan de veiligheidseisen voldoen. Direct plug-in adapters zijn opladers die rechtstreeks in een wandcontactdoos worden gestopt.

Onderzoek elektrische veiligheid USB-laders 230 Volt

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Vier USB-laders die rechtstreeks via internet bij een webshop in Azië zijn gekocht vertonen allen een ernstig veiligheidsrisico


Aanleiding

De afgelopen jaren verschenen in de media regelmatig meldingen van ontploffende, of verbrande USB-laders. Ook bij de NVWA kwamen klachten binnen over USB-laders en in Rapex, het meldingsysteem van de Europese Commissie, zijn over de jaren 2012-2015 32 meldingen over onveilige USB-laders te vinden Dit is voor de NVWA aanleiding geweest om een breder onderzoek naar de veiligheid van deze laders uit te voeren. Een USB-lader brengt de lichtnetspanning van 230 V terug tot 5 V gelijkspanning, zodat batterijen kunnen worden opgeladen van bijvoorbeeld mobiele telefoons, of andere mobiele apparaten.

Het onderzoek van de USB-laders is toegespitst op de zogenaamde "direct plug-in" USB-laders. Dit zijn laders met een contactstopdeel (stekker) direct aan de lader voor rechtstreekse aansluiting op het lichtnet (stopcontact, 230 Volt). Aan de uitgang van de lader bevinden zich één of meer poorten USB A, mini USB B en/of micro-USB B. Op deze poorten kunnen bijvoorbeeld smartphones, tablets, etc. worden aangesloten en opgeladen. De reden voor de keuze voor dit type lader is, dat veel imitaties van bekende grote merken in de handel zijn en dat de vervangingsmarkt bestaat uit veel universele uitvoeringen die ook nog eens goedkoop worden aangeboden.

Risico's

Het risico van deze laders is, dat bij verkeerde constructie, of productie kortsluiting in de veelal kleine laders kan ontstaan, waardoor deze heet kunnen worden en smelten, of zelfs kunnen verbranden. Hierdoor kan een explosie, of brand ontstaan, of kunnen onder spanning staande delen aan te raken zijn met kans op elektrische schok.

In dit onderzoek heeft de NVWA zich gefocust op het type USB-lader 230V. Dit type USB-lader is uitgevoerd met een stopcontactdeel rechtstreeks aan de lader (zogenaamde "direct plug-in") en een USB A, mini-USB B of micro-USB B poort. USB staat voor "Universal Serial Bus" en is een standaard voor de aansluiting van randapparatuur op computers en ICT apparaten. Lees het volledige rapport (pdf 8 pagina’s)



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.