Bijgewerkt: 22 december 2024

Onzeker bestaan, leven aan de rafelrand

Nieuws -> Informatief

Bron: Dorien Mijksenaar
12-11-2010

In het jaar tegen de armoede organiseert de FNV een tentoonstelling met portretten van en interviews met 'werkende armen'. De tentoonstelling ‘Onzeker bestaan, leven aan de rafelrand’ is te zien in het raadhuis van Amstelveen van 26 november 2010 tot 7 januari 2011.

De opening is op vrijdag 26 november om 13.00 uur door wethouder Jan Willem Groot. De inleiding wordt gehouden door Ans Pelzer, beleidsmedewerker van de FNV vakbond. Met medewerking van de actrice Els Holtzer.

“Onzeker bestaan, leven aan de rafelrand van de arbeidsmarkt”

Met 19 fotoportretten, formaat 2,20 x 1 meter, vraagt deze tentoonstelling aandacht voor ‘werkende armen’. Dit zijn mensen die hard werken en desondanks de eindjes nauwelijks aan elkaar weten te knopen. Vaak zijn het alleenstaande ouders, meestal moeders. Vaak verrichten zij werk onder risicovolle omstandigheden.

Boek

De tentoonstelling komt voort uit het gelijknamige boek. Hierin zijn, naast de portretten, 19 interviews opgenomen. ‘Onzeker bestaan’ is geschreven door Will Tinnemans, de foto’s zijn van Chris de Bode. Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel. De tentoonstelling krijgt de steun van de FNV en is in het raadhuis te zien op initiatief van  raadslid Dorien Mijksenaar (GL).

Met de tentoonstelling vraagt de FNV aandacht voor de positie van werknemers en zelfstandigen die met werken een krap inkomen verdienen en daarvan maar moeilijk kunnen rondkomen. Vaak zijn het alleenstaande ouders, meestal moeders. Veel mensen werken op tijdelijke contracten, op uitzendbasis, of met andere overeenkomsten die hen een minimale en de werkgever een maximale zekerheid bieden.

Werk wordt vaak alleen in deeltijd aangeboden. Bijvoorbeeld in de zorg en de supermarkten zouden veel mensen best voltijds willen werken. Honderdduizenden werknemers sprokkelen met hard werken op die manier een karig inkomen bij elkaar. Mensen die werken aan de rafelrand van de arbeidsmarkt, voelen zich vaak respectloos behandeld. Wat voor veel werknemers in vaste dienst als vanzelfsprekend geldt, blijkt voor hen minder van toepassing.

De tentoonstelling vraagt ook aandacht voor de positie van illegale werkers in Nederland. Bij hen is vaak sprake van uitbuiting en onveilige werkomstandigheden. Armoede komt nog steeds voor in Nederland. Afhankelijk van de definitie varieert het aantal arme huishoudens van zo’n 250 tot zo’n 650-duizend. Van de 6,9 miljoen huishoudens die Nederland in 2008 telde, leefden er 545 duizend van een inkomen onder de lage inkomensgrens. Dat is 8 procent van alle huishoudens, één op de twaalf dus.

Lange tijd viel ‘moderne armoede’ min of meer samen met het leven van een bijstands – of AOW-uitkering. Tussen 1990 en 2005 nam de armoede in Nederland over de hele linie af. Maar onder werkende mensen nam de armoede juist toe. Veel van die werknemers en zelfstandigen met een laag inkomen hebben een gezin te onderhouden.

Met de interviews met werkende armen op de tentoonstelling, plus de uitgebreide versies in het bijgaande boek, wordt het fenomeen werkende armen aan de orde gesteld en wordt gevraagd om verbetering van de arbeidsomstandigheden en inkomens van deze groep werknemers. Makers van de interviews en de portretten zijn de journalist Will Tinnemans en de fotograaf Chris de Bode.

Dinsdag 7 december 2010 worden discussies georganiseerd door de Werkgroep Politieke Avonden en het Intercultureel Vrouwenplatform in de Buurtkamer, Van der Hooplaan 180.

Tussen 13.00- 14.30 uur en ’s avonds van 20.00- 21.30 uur.

Titel: Kun je (over) leven van een minimum inkomen? De Amstelveense actrice Els Holtzer zal beide keren een verhaal vertellen. Kom uw eigen verhaal vertellen. Kunnen wij iets voor elkaar betekenen?



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.