Bijgewerkt: 24 juni 2024

Onzekerheid uitbreiding winkelcentrum Westwijk

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Nieuwsblad
07-03-2012

Door Henk Godthelp
Henk Godthelp Amstelveen

Het is onzeker, of de geplande uitbreiding van het winkelcentrum Westwijk met een tweede supermarkt doorgang zal vinden. Wethouder Herbert Raat (financiën, VVD) vindt het in deze tijden van bezuinigingen niet verantwoord om een dergelijk financieel offer te brengen, terwijl nut en noodzaak hem niet duidelijk zijn.

Dat zegt de dagelijks bestuurder vandaag in een interview in het Amstelveens Nieuwsblad Hoewel Raat de hoogte van de gemeentelijke bijdrage niet wil noemen, bevestigen bronnen, dat het tenminste om 3 miljoen euro gaat, „maar waarschijnlijk meer."

De uitbreiding (verdubbeling) van winkelcentrum Westwijk is al jaren punt van discussie tussen de lokale overheid, de winkeliers en centrumeigenaar Delta Lloyd. Begin vorig jaar bereikte wethouder Jan-Willem Groot (EZ, CDA), die zegt begrip te hebben voor Raats argumenten, overeenstemming „na zware financiële onderhandelingen."

Welk probleem lossen we op?

Wethouder Herbert Raat (financiën, VVD) volgt de uitbreidingsplannen voor winkelcentrum Westwijk al zo'n jaar of vijf op de voet. Al die tijd is hij niet alleen politiek actief, maar ook bewoner van de Westwijk. „Ik ken de situatie goed en kom er vrijwel iedere dag."

Raat heeft geen twijfel aan de goede bedoelingen. Hij stelt daarom ook, dat de plannen zijn ingezet met de beste motieven, „maar het lukt niet." „Een extra supermarkt zou de aantrekkingskracht van het centrum moeten verbeteren. Maar ik vraag me werkelijk af, welk probleem we aan het oplossen zijn?

raat Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Wethouder Herbert Raat (VVD)


Dat van de Westwijkers, van de gemeente, of van de eigenaar?" „De Westwijk heeft een goede infrastructuur waar het de sociale en maatschappelijke cohesie betreft. In alles in voorzien; van ballet voor de kleintjes tot een borrel voor de oudere bewoner. In de nieuwe plannen moet dat allemaal met minder meters toe. Zo wordt het jongerencentrum op één hoog aan de voorzijde van het centrum gesitueerd . "

Raat wijst ook op de duur van de uitvoering van de plannen. „Het centrum van de wijk zal zeker tussen de anderhalf en twee jaar op de schop moeten. Om zo lang in de verbouwingswerkzaamheden te zitten is geen sinecure."

Over het eventuele belang voor de gemeente zegt Raat: „In het bepalen van het commerciële achterland voor winkelcentra worden door ontwikkelaars probleemloos klantencirkels over elkaar heengeschoven om partijen te overtuigen van de levensvatbaarheid en om financiële bijdragen veilig te stellen.

Maar de praktijk leert, dat wijkbewoners vooral in hun eigen wijk boodschappen doen. Met onder meer een supermarkt, bakker, groetenman, slager, kaasboer en slijter voldoet het winkelcentrum prima."

Westwijk  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2007)

Het Westwijkplein met de ingang van het winkelcentrum


„Ten tijde van de eerste plannen was in het Aalsmeerse Nieuw Oosteinde (dat naast de Westwijk is gelegen) nog geen winkelcentrum gebouwd. Dat leidde tot een tijdelijke koopstroom naar de Westwijk, maar door alle vertragingen is Nieuw Oosteinde allang een goedlopend winkelcentrum rijker."

„Daarom nogmaals de vraag: welk probleem zijn we aan het oplossen? Dat van eigenaar Delta Lloyd, lijkt mij, die z'n onroerend goed enorm in waarde ziet stijgen bij een verdubbeling van het aantal winkelmeters. Consequenties voor de huurprijzen kun je niet uitsluiten."

Wethouder Jan-Willem Groot (economische zaken, CDA) is niet ongevoelig voor de argumenten van z'n collega Herbert Raat. Eventuele financiële consequenties zijn nog onduidelijk. Tenslotte zal er sprake zijn van een verlies op papier, omdat de gemeente grondposities heeft die niet zullen worden ontwikkeld.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.