Bijgewerkt: 26 mei 2024

Ooievaar in het Thijssepark

Nieuws -> Natuur

Bron: Amstelveenweb.com
01-04-2006

‘s Middags 31 maart 2006 zag een wandelaar dat er een ooievaar in het Jac. P. Thijssepark  neerstreek. Deze gebeurtenis is vreemd, want hij is genesteld tussen de al aanwezige reigers. De reigers vinden het blijkbaar niet erg dat ze er een concurrent collega bij kregen.

Ooievaar reiger Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

De witte ooievaar in het Jac. P. Thijssepark tussen de reigers


De vrij grote, opvallende vogel is ongetwijfeld een van de meest bekende vogelsoorten van ons land. Dit heeft meer te maken met zijn eeuwenoude rol in volksverhalen dan met zijn verspreiding. Want deze graag geziene zweefvlieger is in West-Europa op het nippertje aan uitsterven ontsnapt en is nu 'terug van weggeweest’.

De witte ooievaar, of kortweg ooievaar (Ciconia ciconia) hoort samen met 19 andere vogelsoorten thuis in de ooievaarsfamilie. Samen met de familie van de reigers en die van de ibissen vormen ze de grote groep van de ooievaarsachtigen, met in totaal 113 soorten. Ooievaars hebben een uitgebreid en gevarieerd menu. Ze jagen behoedzaam te voet op slakken, regenwormen, grote insecten -zoals sprinkhanen en kevers-, hagedissen, slangen, kikkers, padden en muizen. Vis eten ze eerder uitzonderlijk en dan nog het meest dode vis.

Ook vandaag kregen wij verschillende reacties op de website binnen dat het voor vogelliefhebbers een unieke kans is om deze vogel op de gevoelige plaat vast te leggen. Zo is de webmaster ook vlug op pad getogen en zie hier de foto. De vogelgroep van IVN-Amstelveen beraadt zich nog om aanstaande zondag een wandeling in het park te organiseren.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.